Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

De geschenken van meester Linji - Online verdiepingscursus

Deze online cursus van 4 bijeenkomsten wordt verzorgd door de Nederlandse broeder Phap Xa. Meester Linji was de grondlegger van een boeddhistische zenschool waartoe ook de traditie van Plum Village zich rekent. 

lin chiZenmeester Linji (Japanse naam: Rinzai) leefde en onderwees in China in de negende eeuw. Hij zag veel monniken studeren, maar niet of nauwelijks vooruitgang boeken op het pad van heling en transformatie. Daarom was zijn stijl van leren erg direct en pragmatisch. Hoewel hij de leer van de Boeddha zelf erg goed kende, zag hij dat veel monniken veel te veel kennis vergaarden, zonder dat ze zich de tijd namen om deze leringen te verteren en in de praktijk te brengen.
Het doel van meester Linji was om ons te helpen te stoppen met buiten onszelf te zoeken en ons te realiseren dat alles waarnaar we zoeken, in het huidige moment te vinden is. Boeddha, verlichting, vrede en geluk zijn alleen in het hier en nu te vinden. Zijn leer is een groot en waardevol geschenk; een bitter en effectief medicijn om ons te genezen.
In deze reeks van vier adventszondagen kijken we naar de kern van zijn leer en hoe we zijn leer kunnen toepassen in ons dagelijks leven.

Eerste adventszondag, 3 december: Meester Linji: Een goede spirituele vriend

Hoewel hij zijn leerlingen sloeg en schreeuwde, kunnen we ook de liefde van Meester Linji voor zijn leerlingen voelen. Voor hem was het belangrijk om goede spirituele vrienden te hebben en de vaardigheid om anderen op het pad te helpen. Hij koos het juiste medicijn om zijn leerlingen te genezen.

Tweede adventszondag, 10 december: Meester Linji:Wees mooi, wees jezelf

Volgens Meester Linji zouden we niet moeten proberen om heel bijzonder te zijn, maar natuurlijk en onze ware mens zijn. Deze ware mens is mooi en hoeft zich te proberen indruk op anderen te maken.

Derde adventszondag, 17 december: Meester Linji: Niets te doen

Voor Meester Linji was de ideale persoon degene die niets te doen had. Zo iemand streeft of zoekt niets, zoekt geen bevestiging van buiten en is echt vrij.

Vierde adventszondag, 24 december: Meester Linji: Je hebt genoeg

Meester Linji zag veel van zijn leerlingen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Zijn leerlingen hadden het gevoel dat er iets aan hen ontbrak en zochten naar iets buiten henzelf. Meester Linji moedigde hen aan te beseffen dat het hen aan niets ontbrak: "Je hebt genoeg."

Data: De Adventszondagen 3, 10, 17 en 24 december 2023 van 10:00 - 11:30

Leraar: deze cursus wordt gegeven door br. Phap Xa, een Nederlandse monnik die leeft in het EIAB. Lees meer

Aanmelden: je kunt je vanaf 1 november online aanmelden voor deze nieuwe serie van 4 bijeenkomsten via deze website. Ga hiervoor naar de knop Inschrijven helemaal onderaan deze aankondiging.  

Organisatie: Deze cursus wordt georganiseerd door het EIAB in samenwerking met St. Leven in Aandacht. De online verbinding gaat via Zoom. Enkele dagen voor iedere online bijeenkomst ontvang je via Programma Leven in Aandacht een uitnodiging met de zoomlink.

Kosten: Aan deze cursus kun je gratis deelnemen. Donaties zijn voor het EIAB natuurlijk een grote en belangrijke steun. Je kunt een bedrag via Paypal overmaken. Of zelf een bankoverschrijving doen aan:

EIAB
Kreissparkasse Köln:
IBAN: DE27 3705 0299 0341 552932
SWIFT-BIC: COKSDE33

Makkelijker nog is een donatie te storten op IBAN NL52INGB0006839039 van St. Leven in Aandacht, Leiden, Nederland o.v.v. 'Donatie voor EIAB'

Aanbevolen literatuur: Boeken zijn alleen in het Engels beschikbaar, bv Zen Battles van Thich Nhat Hanh.

Contact: liaprogramma@aandacht.net 

Evenement Eigenschappen

Startdatum 03-12-2023 10:00
Einddatum 03-12-2023 11:30
Max. deelnemers 130
Ingeschreven 104
Aantal plaatsen 26
Prijs per persoon donatie aan EIAB
Locatie Online
Categorieën Verdiepingsprogramma , Online activiteiten