Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Mediteren kun je leren - Online cursus

Een meditatiecursus voor beginners in de traditie van Plum Village

Een online serie voor beginnende beoefenaars met 5 bijeenkomsten op dinsdagavond die wordt afgesloten met een online oefendag. Begeleiding door Peter van Leeuwen, lid van de Orde van Interzijn.

Een student vroeg aan de zenmeester: “Er zijn zoveel dingen te doen in deze wereld. Er zijn zoveel mensen die onze aandacht vragen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat wij stabiel blijven?
De zenmeester overpeinsde de vraag in stilte en uiteindelijk antwoordde hij: “Ik heb geleerd om twee dingen heel goed te doen. Ik heb geleerd om te lopen en ik heb geleerd om te zitten. Dat is alles. Dat is genoeg”.

PeterGoed kunnen zitten en lopen. Met aandacht kunnen zitten en lopen is de basis van elke beoefening. Hiermee kunnen we leren ons op ons gemak te voelen in het hier en nu. Het is een vaardigheid waarmee we ons, in welke situatie we ons ook bevinden, hoe druk we ook zijn, op ons gemak kunnen voelen. Ook als de wereld om ons heen turbulent is kunnen we ons veilig voelen, want we zijn thuis. Ook als we overweldigd worden door innerlijke emotionele stormen, hebben we een weg om thuis te komen.

In deze meditatiecursus staan we uitgebreid stil bij de praktische kant van meditatie. Zitten op een kussen of stoel lijkt zo makkelijk, maar hoe doe je dat eigenlijk? Door de basis van het zitten, ademen en lopen goed uit te leggen, en hiermee te oefenen, hopen wij de deelnemers vertrouwen te geven in hun beoefening, zodat zijn uiteindelijk zelf hun eigen meditatieleraar kunnen worden. We hebben aandacht voor de juiste houding, waar de adem te voelen, wat te doen met afleiding, hoe om te gaan met denken, emoties of onprettige sensaties in het lichaam. Hierbij gebruiken we o.a. vormen die gebruikt worden in Plum Village.

Data, tijden en thema's:

 4 april  19:00-20:30 u  In, uit, diep en langzaam
 11 april  19:00-20:30 u  Kalm, rustig, glimlach en laat los
 25 april  19:00-20:30 u  Huidig moment, wonderschoon moment
 2 mei  19:00-20:30 u  De geest gaat alle kanten op
 9 mei  19:00-20:30 u  Op dit pad loop ik in vrede
20 mei 10:00-15:00 u Oefendag: Adem, je leeft!

Globaal programma:

  • 19:00  u  Ervaringen uitwisselen en vragen beantwoorden n.a.v. de beoefening
  • 19:30 u   Meditatie met aanwijzingen
  • 20:00  u  Zorgen voor het lichaam m.b.v. yogaoefeningen
  • 20:10 u   Nabespreken en vragen beantwoorden
  • 20:30 u   Einde en huiswerk

Voor wie? Iedereen is welkom, maar met name ook de mensen die nog niet zo vertrouwd zijn zit en loop meditatie met de traditie van Plum Village en hierin een stevige basis willen leggen. We vragen je alleen aan te melden wanneer je de hele serie kunt volgen.

Door wie? De cursus wordt door Peter van Leeuwen gegeven. Hij heeft ruime ervaring met meditatie uit verschillende tradities, waarbij hij telkens blijft terugkeren naar de eenvoud van zitten en lopen. In 2004 heeft hij Thich Nhat Hanh voor het eerst ontmoet tijdens een retraite in Papendal.

Hoe? We werken met zoom. Een week tevoren wordt alle praktische informatie toegezonden plus de zoomlinks.

Kosten: voor deelname aan deze serie ochtenden vragen we ??? [ nog niet bekend]  euro.

Aanmelden: je kunt je vanaf 13 februari aanmelden voor deze serie via deze website. Zie de knop ‘Inschrijven’ onderaan deze aankondiging

Annuleringsvoorwaarden
Bij afmelden geldt de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.
Als je deze serie hebt geboekt, kan je alleen vóór de eerste keer de hele serie afzeggen en dus niet voor tussenliggende ochtenden.

Contact: liaprogramma@aandacht.net

Evenement Eigenschappen

Startdatum 04-04-2023 19:00
Einddatum 04-04-2023 20:30
Registratie Startdatum 13-02-2023
Max. deelnemers 13
Ingeschreven 0
Aantal plaatsen 13
Sluitingsdatum 03-04-2023
Prijs per persoon prijzen worden nog vastgesteld
Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden