Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Samen vrede zijn in een tijd van crisis - Retraiteweekend

In verbondenheid met Moeder Aarde

Deze retraite komt voort uit de samenwerking van de Earth Holder Community Nederland en Manon Danker, sinds 2015 facilitator van 'The Work that Reconnects', met als grondlegger Joanna Macy. In een veilige en rustgevende omgeving willen we de onzekerheid onder ogen zien. De verbindende steun, die wij elkaar kunnen geven in het samenzijn tijdens deze retraite, kan ons helpen deze moeilijke stap te nemen.

We leven in een tijd van grote onzekerheid. Bijna dagelijks kunnen we lezen over de rampzalige gevolgen van de opwarming van de aarde, de massale uitsterving van leven op aarde en ook de verstrekkende gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De onhaalbaarheid van ons op groei gebaseerde economische systeem wordt steeds duidelijker. Zonder een snelle radicale verandering op alle niveaus van onze samenleving, is de dreiging dat onze beschaving hieraan ten onder zal gaan onafwendbaar.

Het is moeilijk, pijnlijk en haast onverdraaglijk om zonder steun van elkaar met zoveel onzekerheid te leven, waardoor velen ervoor weglopen. Meer dan ooit staat ons voortbestaan op het spel. Het is van belang dat wij niet overweldigd worden door sterke emoties als verdriet, paniek of wanhoop. Als wij inzien, hoe cruciaal het is om bij deze crisis van ongekende omvang, onze kalmte te bewaren en innerlijke vrede te vinden, dan kunnen we aanwezig zijn voor wat er aan het gebeuren is en alle emoties die dat oproept. Vanuit onze diepe verbondenheid met Moeder Aarde, kunnen we dan helderder zien wat onze beste respons kan zijn.

The Work that Reconnects

Tijdens deze retraite willen we de innerlijke rust en stilte opzoeken onder meer met stille en geleide zitmeditaties en loopmeditatie. Daarnaast zal gesproken worden over hoe de traditie van Thich Nhat Hanh ons kan helpen ons voor te bereiden op wat ons te wachten staat en hoe wij onze stabiliteit daarbij kunnen bewaren.

Het werk van Thich Nhat Hanh en Joanna Macy sluit mooi op elkaar aan. De methodiek van the Work that Reconnects en de spiraal met de 4-fasen van dankbaarheid, het eren van onze pijn, kijken met nieuwe ogen en het voortgaan zijn in de retraite ingeweven.

Onze emoties krijgen een plek waar ze uitgesproken kunnen worden. Wij maken ruimte voor een rouwcirkel waarbinnen wij ons uit kunnen spreken over wat op ons hart drukt.

Door te kijken wat emoties ons eigenlijk vertellen kunnen we met die boodschap meer de wind in de zeilen krijgen. Wij zullen aan het werk gaan met de stappen die wij willen nemen om de wereld waar we naar verlangen samen vorm te geven. En in ons bewustzijn versterken wat ons kracht en hoop geeft in deze tijd.

earth holder commBegeleiding: De retraite wordt begeleid door Haiko Meelis, Maria Moonlion en Look Hulshoff Pol van de Earth Holder Community Nederland en Manon Danker en Margriet Schager van 'The Work that Reconnects'.

Voor wie: iedereen is welkom

Datum/ tijd: Het weekend start vrijdag 3 maart om 18 uur met een lichte maaltijd. Het programma eindigt zondag 5 maart om 16 uur. Na gezamenlijk opruimen en schoonmaak zijn we uiterlijk 17 uur klaar.

Locatie: Het weekend vindt plaats in Conferentiecentrum Bosoord in Loenen. Lees meer over de faciliteiten van Bosoord. 

Carpool: Via het inschrijfformulier kun je aangeven of je iemand mee kunt nemen. Een week voor de bijeenkomst sturen we een carpoolijst van rit aanbieders toe aan alle deelnemers.

Kosten: De deelnameprijs is nog niet bekend. Huur linnenpakket kost 6,50 euro extra. Na afloop wordt dana gevraagd voor de begeleiders als dank voor onderricht.

Aanmelden: De inschrijving verloopt online en start 10 januari 2023. Zie de knop Inschrijven helemaal onderaan deze aankondiging (verschijnt tzt). In eerste instantie hebben we alleen 2-persoons kamers beschikbaar (met eigen sanitair).
Via het inschrijfformulier kun je je belangstelling kenbaar maken voor een 1-persoonskamer. Deze kost 35 euro extra. Ca 3 weken tevoren ontvang je bericht of er voor jou een 1-persoonskamer beschikbaar is.

Bij afmelden geldt de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Contact: liaprogramma@aandacht.net 

Evenement Eigenschappen

Startdatum 03-03-2023 18:00
Einddatum 05-03-2023 17:00
Registratie Startdatum 10-01-2023
Max. deelnemers 25
Ingeschreven 0
Aantal plaatsen 25
Sluitingsdatum 03-03-2023 12:00
Prijs per persoon nog niet bekend
Locatie Bosoord, Loenen

Locatie Kaart

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden