Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Thema 'De Vier Hartkwaliteiten' - Verdiepingsdag 2/4

Dit is de 2e dag van de nieuwe serie van vier verdiepingsdagen over de Vier Hartkwaliteiten. Het thema van vandaag is Gelijkmoedigheid. De lezing en begeleiding op deze dag worden verzorgd door Maria Moonlion, lid van de Orde van Interzijn.

true love

Ware liefde bestaat uit vier elementen: liefdevolle vriendelijkheid, mededogen,
vreugde en gelijkmoedigheid, ook bekend als de Brahmavihara's.
 Ware liefde heeft de kracht om elke situatie te helen en te transformeren
en diepe betekenis te geven aan ons leven.

- Thich Nhat Hanh

Gelijkmoedigheid brengt heling

Gelijkmoedigheid is het vierde element waaruit Ware Liefde bestaat. In de Plum Village Traditie staat het ook bekend als de energie van non-discriminatie en van inclusiviteit. Thay heeft gezegd dat de mate waarin er gelijkmoedigheid in je liefde aanwezig is, bepaalt hoe diep de liefde is. Met Ware Gelijkmoedigheid hebben we lief met het inzicht van interzijn - dat we de ander zijn die we liefhebben.  Er is geen scheiding, we hebben lief als één wezen, zoals in het lichaam de rechterhand voor de linker zorgt, zonder onderscheid. Gelijkmoedigheid kan onze relatie met onszelf helen en de drie complexen van superioriteit, minderwaardigheid en gelijkheid helpen transformeren.  Het brengt ook heling in onze intieme relaties met anderen en onze relatie met de hele wereld.

Hier, in deze tijd, waardeert onze cultuur individualisme, competitief succes en het vergaren van materiële rijkdom door een kleine minderheid, ten koste van de Aarde en het grootste deel van haar bewoners – mensen, dieren, planten en mineralen.  De energie van gelijkmoedigheid, van non-discriminatie en inclusiviteit kan ons het inzicht geven om onze manier van leven te veranderen.   Dit inzicht geeft ons de kracht om niet langer bij te dragen aan de vernietiging van het leven op Aarde en om onze middelen op een rechtvaardige manier te delen met mensen en alle andere wezens die lijden onder het gebrek aan inclusiviteit in onze maatschappij, zoals diegenen die onevenredig veel schade ondervinden van de klimaatverandering of die lijden onder eeuwen van discriminatie.

Datum en tijden: Zondag 26 februari 2023. Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum (ITC), Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ onderaan deze aankondiging. Daar staat ook een routebeschrijving op. Vervoer per OV fiets vanaf station Naarden is mogelijk.

Begeleiding door: Maria Moonlion, lid van de Orde van Interzijn

Maria MoonlionMaria Moonlion, Ware Helende Vertrouwen, is verliefd op de Aarde.  Ze is sinds 2017 lid van de Orde van Interzijn en geniet ervan om in allerlei vormen en met alle wezens die dat ook willen, samen te beoefenen om vrede en ware liefde te cultiveren.  Ze is een dankbare moeder van twee jong volwassenen.  Als overlevende van familietrauma en activist voor Earth-Climate Justice, vindt Maria heling en voeding door spirituele verbinding -- tijdens een ceremonie als Aarde Vereerder en in het vanuit het hart delen in liefdevolle gemeenschappen.  Ze neemt actief deel aan verschillende Sangha’s o.a. Earth Holders NL, internationale White Awareness Sangha, Online Sangha voor Ouders en Innerlijke Kind Sangha.

Programma: Naast een lezing, meditaties en delen over het onderwerp, is deze dag is ook een dag van aandacht, rust en stilte, een retraitedag. We beoefenen zit- en loopmeditatie (buiten) en eten grotendeels in stilte.

Carpool: Via het inschrijfformulier kun je aangeven of je iemand mee kunt nemen. Een week voor de bijeenkomst sturen we een carpoollijst van rit aanbieders toe aan alle deelnemers.

Kosten: De deelnameprijs is € 36. Deelnemers met een wat kleinere beurs betalen € 27. Studenten en jongeren met heel weinig inkomen betalen € 18. In deze prijzen worden alleen de organisatiekosten gedekt. We vragen na afloop Dana voor de leraar als dank voor het onderricht.

Meenemen: Neem je eigen vegetarische lunch mee. Eventueel je eigen meditatiekussen of bankje. Matjes en kussentjes alsook stoelen zijn aanwezig.

Aanmelden: Vanaf 10 december is er gelegenheid in te schrijven via deze website. Zie de knop Inschrijven onderaan deze aankondiging (verschijnt t.z.t.).

Annuleringsvoorwaarden: we hanteren de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Data hele serie:

Contact: liaprogramma@aandacht.net

Evenement Eigenschappen

Startdatum 26-02-2023 10:00
Einddatum 26-02-2023 16:00
Sluitingsdatum 24-02-2023 12:00
Max. deelnemers 45
Ingeschreven 41
Aantal plaatsen 4
Prijs per persoon 18 tot 36 euro
Locatie Internationaal Theosofisch Centrum, Naarden
Categorieën Verdiepingsprogramma

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Locatie Kaart