Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Thema 'De Vier Hartkwaliteiten' - Verdiepingsdag 4/4

Dit is de 4e en laatste dag van de serie over de Vier Hartkwaliteiten. Het thema van vandaag is Compassie. De lezing en begeleiding op deze dag worden verzorgd door Miranda van Schadewijk, lid van de Orde van Interzijn.

true love

Ware liefde bestaat uit vier elementen: liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid,
ook bekend als de Brahmavihara's.
 Ware liefde heeft de kracht om elke situatie te helen en te transformeren en diepe betekenis te geven aan ons leven.

- Thich Nhat Hanh

Compassie: aanwezig zijn voor de pijn

Karuna, Compassie, is het tweede element van ware liefde. Thich Nhat Hanh legt uit dat compassie onze capaciteit is om het lijden van onszelf en de ander te begrijpen en te helpen transformeren.

Dat betekent dat we niet wegrennen van onze pijn of de pijn van de ander. Maar dat we het herkennen, erkennen en omarmen met vriendelijkheid. Zodat we kunnen begrijpen wat jijzelf of de ander nodig heeft. Het betekent ook onszelf en de ander gunnen te genieten van gevoelens van vreugde, blijdschap, liefde, verwondering etc. en daardoor gevoed worden.

Deze verdiepingsdag gaan we samen de beoefening van compassie voor anderen en voor onszelf ontdekken en verdiepen. Oefenen staat voorop en je wordt uitgenodigd uit te proberen wat voor jou behulpzame oefeningen zijn. Hoe kunnen we aanwezig zijn bij pijn van onszelf en anderen zodat er begrip kan ontstaan? Hoe zorgen we ervoor dat we niet overweldigd raken door al dat lijden? En laten we onszelf niet vergeten, laat onze compassie ook inclusief zijn voor onszelf.

Datum en tijden: Zondag 23 april 2023. Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum (ITC), Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ onderaan deze aankondiging. Daar staat ook een routebeschrijving op. Vervoer per OV fiets vanaf station Naarden is mogelijk.

Begeleiding door: Miranda van Schadewijk, lid van de Orde van Interzijn

MirandaMiranda, True Fragrant Compassion, is sinds haar eerste retraite in Plum Village in 2007 geïnspireerd door de beoefening. Jarenlang wonend in Frankrijk was ze erg betrokken bij het ontstaan van de internationale Wake Up beweging (jongeren van 18 - 35 jr) en beleeft ze veel plezier in het organiseren van allerlei retraites en dagen van mindfulness. Nu in Amsterdam is ze werkzaam als mindfulness- en zelfcompassietrainer en als hovenier. Door een mantelzorgrol en rouw in haar eigen leven hebben de thema’s compassie en zelfcompassie in haar beoefening een belangrijke plaats gekregen. Ze wordt heel blij van samen zingen en loopmeditatie in de natuur.

Programma: Naast een lezing, meditaties en delen over het onderwerp, is deze dag is ook een dag van aandacht, rust en stilte, een retraitedag. We beoefenen zit- en loopmeditatie (buiten) en eten grotendeels in stilte.

Carpool: Via het inschrijfformulier kun je aangeven of je iemand mee kunt nemen. Een week voor de bijeenkomst sturen we een carpoollijst van rit aanbieders toe aan alle deelnemers.

Kosten: De deelnameprijs is € 36. Deelnemers met een wat kleinere beurs betalen € 27. Studenten en jongeren met heel weinig inkomen betalen € 18. In deze prijzen worden alleen de organisatiekosten gedekt. We vragen na afloop Dana voor de leraar als dank voor het onderricht.

Meenemen: Neem je eigen vegetarische lunch mee. Eventueel je eigen meditatiekussen of bankje. Matjes en kussentjes alsook stoelen zijn aanwezig.

Aanmelden: Vanaf 1 februari 2023 is er gelegenheid in te schrijven via deze website. Zie de knop Inschrijven onderaan deze aankondiging (verschijnt t.z.t.).

Annuleringsvoorwaarden: we hanteren de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Data hele serie:

Contact: liaprogramma@aandacht.net

Evenement Eigenschappen

Startdatum 23-04-2023 10:00
Einddatum 23-04-2023 16:00
Max. deelnemers 45
Ingeschreven 39
Aantal plaatsen 6
Sluitingsdatum 21-04-2023 12:00
Prijs per persoon 18 tot 36 euro
Locatie Internationaal Theosofisch Centrum, Naarden

Locatie Kaart

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden