Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Serie Verzoening en Heling - Dag 2: Verbindende communicatie

Dit is de 2e verdiepingsdag van de serie over de Verzoening en Heling. Het thema van vandaag is Verbindende Communicatie, Communicatie vanuit het Hart. Begeleiding door Albertine Smit, lid van de Orde van Interzijn en Marja Hurenkamp, lid van sangha Deventer.

peace

Iedereen komt in het persoonlijke leven leuke en vervelende of lastige dingen tegen. Immers in onze wereld is er een rijke diversiteit aan meningen, overtuigingen, religies, belangen en motieven. Twee mensen kijken naar dezelfde gebeurtenis en horen dezelfde woorden, maar geven er een andere betekenis aan. Dit kan al snel uitmonden in meningsverschillen, botsingen en strijd. Conflicten geven ons de mogelijkheid diepgaand te kijken naar ons zelf. Ze kunnen ons helpen om te leren, en te groeien.

In verschillende aandachtsoefeningen geeft Thich Nath Hanh richtlijnen hoe we kunnen omgaan en leren van onze boosheid. Hij leert ons dat onze boosheid in onszelf ligt, maar dat we vaak wijzen naar anderen die ons een ongemakkelijk gevoel geven. Aandachtig luisteren en liefdevol spreken is een van de voorwaarden om te kunnen communiceren. In relatie hiermee gaan we aan de slag met een aangepaste vorm van het model van Marshall B. Rosenberg, Verbindende (Geweldloze) Communicatie.

Het model moedigt ons aan ons bewust te worden van onze waarnemingen en percepties, en ook hoe de ander waarneemt, hoe we ons voelen, wat onze onderliggende behoeften zijn en wat ieder van ons graag zou willen. Daarmee stelt Verbindende Communicatie ons in staat om zowel in verbinding te zijn met onszelf als met de ander. In die verbinding ontstaat helderheid en ruimte voor mededogen en compassie. Waarmee een oplossing binnen handbereik ligt die zowel onze eigen behoeften vervult als die van de ander. Hierdoor kan verzoening en heling plaatsvinden.

Programma: na een inleiding, kennismaking, meditaties, verschillende oefeningen en delen over het onderwerp, gaan we actief oefenen met de stappen van het aangepaste model van Verbindende Communicatie, van Marshall Rosenberg, gerelateerd aan Aandachtoefening 4, Liefdevol spreken en aandachtig luisteren, en aandachtsoefening 6 (van de 14) Omgaan met boosheid. De lunch gebruiken we grotendeels in stilte. Een loopmeditatie vindt zo mogelijk buiten plaats.

Begeleiding door: Albertine Smit en Marja Hurenkamp

Albertine 2020Albertine maakte in 2006 kennis met Plum Village Traditie en nam in 2006 de Vijf Aandachtsoefeningen aan en in 2017 de Veertien Aandachtsoefeningen. Zij is lid van verschillende sangha’s. Wat haar erg aanspreekt en inspireert in de Plum Village traditie zijn de Aandachtsoefeningen, die ze beschouwt als praktische leefregels om toe te passen in het dagelijks leven en in haar werk. Ze was werkzaam als HRM consultent en Trainer bij verschillende bedrijven en bij de overheid. In de Verenigde Staten waar ze 8 jaar woonde, gaf ze Diversity Management trainingen, met een focus op inclusiviteit en NVC (Non Violent Communication). Ze werkte voor de Verenigde Naties in verschillende landen van de voormalige Sovjet Unie aan vredesprojecten voor jongeren en als trainer geweldloze/verbindende communicatie. Na haar terugkomst in Nederland werkte zij als trainer voor projecten voor vredesonderwijs. Al deze ervaringen, met name in het buitenland, hebben haar zeer bewust gemaakt van de invloed van haar eigen (aangeleerde) zienswijzen op haar gedrag en zeer verrijkt. De grondslagen van de Boeddhistische psychologie, aangevuld met haar ervaringen geven haar een krachtige aanvulling op haar werk als (trauma) counselor, trainer en mediator.

Marja HurenkampMarja: Na een training mindfulness volgens Teasdale & Kabat-Zinn heeft Marja zich aangesloten bij Sangha Deventer. Zij vindt het fijn om samen diepgaand luisteren en liefdevol spreken te beoefenen. Het is een mooi beeld om onszelf als een boom of als een plant te zien en dat we samen een hele tuin zijn met interzijn tussen alles en iedereen. De ontdekking van Verbindend Communiceren was een openbaring voor haar, eindelijk een middel om het begin van een nare knoop te vinden en die te ontwarren met behulp van de stappen uit deze methodiek. Het oefenen daarvan ging met vallen en opstaan, eerst in een aantal workshops en tegenwoordig in een maandelijkse oefengroep en het belangrijkste: het doen in de praktijk. Het mooie van een deelgroep vindt zij dat mensen zich herkennen in de verhalen van de ander, dat er meegevoeld en meegedacht wordt en dat humor ook een welkome factor is. In haar vrije tijd is zij natuurgids bij IVN-Deventer en regenwaterambassadeur in de wijk. Ze zingt graag en beoefent Qi Gong.

Datum en tijden: Zondag 22 oktober 2023. Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16.30 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum (ITC), Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ onderaan deze aankondiging. Daar staat ook een routebeschrijving op. Vervoer per OV fiets vanaf station Naarden is mogelijk.

Carpool: Via het inschrijfformulier kun je aangeven of je iemand mee kunt nemen. Een week voor de bijeenkomst sturen we een carpoollijst van rit aanbieders toe aan alle deelnemers.

Kosten: De deelnameprijs is € 30. Deelnemers met een wat kleinere beurs betalen € 22,50. Studenten en jongeren met heel weinig inkomen betalen € 15. In deze prijzen worden alleen de organisatiekosten gedekt. We vragen na afloop Dana voor de begeleiders als dank voor het onderricht. We zorgen voor een QR code voor digitaal betalen.

Meenemen: Neem je eigen vegetarische lunch mee. Eventueel je eigen meditatiekussen of bankje. Matjes en kussentjes alsook stoelen zijn aanwezig.

Aanmelden: Vanaf 1 juli 2023 is er gelegenheid in te schrijven via deze website. Zie de knop Inschrijven onderaan deze aankondiging. Als de dag is volgeboekt dan kun je je opgeven voor de wachtlijst via liaprogramma@aandacht.net

Annuleringsvoorwaarden: we hanteren de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Contact: liaprogramma@aandacht.net

De serie Verzoening en Heling compleet:

  • Zondag 17 september: 'Het innerlijke kind' met Maria Moonlion en Albertine Smit
  • Zondag 22 oktober: 'Verbindende Communicatie vanuit het hart' met Albertine Smit en Marja Hurenkamp
  • Zondag 26 november: 'Diversiteit en Inclusiviteit' (non-dualiteit/non-discriminatie) met Imran Cinar en Albertine Smit

Evenement Eigenschappen

Startdatum 22-10-2023 10:00
Einddatum 22-10-2023 16:30
Max. deelnemers 40
Ingeschreven 40
Aantal plaatsen 0
Sluitingsdatum 20-10-2023 12:00
Prijs per persoon 15 - 30 euro
Locatie Internationaal Theosofisch Centrum, Naarden

Sorry, dit evenement is volgeboekt. Klik op Details voor meer info.

Locatie Kaart