Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

28 - 30 sept: Boeddhistisch filmfestival in Amsterdam over 'Radical Presence'

28 - 30 sept: Boeddhistisch filmfestival in Amsterdam over 'Radical Presence'

Op 28, 29 en 30 september is er weer het jaarlijkse boeddhistisch filmfestivel in filmmuseum Eye, in Amsterdam. Het thema ‘Radical Presence’ verwijst naar de noodzaak voor het spirituele aspect van sociaal helen, geïnspireerd door het idee ‘Jouw bevrijding is verbonden met de mijne’ van onze keynote spreker in 2018, Rev. angel Kyodo williams. Zij is Zen-priester en een sociaal visionair, de tweede zwarte vrouw die ooit als een leraar in de Japanse Zen-lijn werd geautoriseerd

Tijdens haar hele bestaan zocht BFFE naar films en gebeurtenissen die het wijsheid aspect bevorderen dat een potentieel in het boeddhisme belicht waarin de wereld zelf ons vakgebied is. Is het mogelijk om een wijze, vriendelijke en menselijke samenleving te creëren, in het licht van de huidige politieke en sociale onrust? In strijd met geërfde identiteit verschuiven onze waarden wereldwijd. Ons hele wezen van zijn wordt deel van het marktdenken, waardoor onvrede ontstaat op het niveau van de ziel. Gaan we door met dit sterk geïndividualiseerde model waarin we allemaal consumenten zijn, of treden we op als participerende burgers?

De diversiteit van films die we tonen probeert dat aan te kaarten, of het nu gaat om de de-mystificatie van Tibet door de opkomst van authentieke Tibetaanse filmmakers, die nauwkeuriger de essentie vastleggen van het leven in Tibet, ontdaan van exotisme, of door Chinese filmmakers, een nieuwigheid die een verschuiving in de documentatie van de etnische minderheden in China benadrukt, zoals de moedige regisseur Tian Tsering, die vastberaden is een stem te geven aan de onderdrukten in Tibet, met een universeel verhaal over de liefde van ouders voor hun kinderen in zijn prachtige film Barley Fields on the Other Side of the Mountain. Dat een aantal van deze films, zoals ook Sunshine that Can Move Mountains  vertoond kunnen worden naast een film van de Dalai Lama en Richard Gere die op BFFE zijn vertegenwoordigd ter herdenking van 30 jaar ICT, voelt als een kwantumsprong voor Chinese filmmakers in het democratische proces.

Meer info op de website van het festival

 
homepage image placeholder