Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Recitatie Vijf Aandachtsoefeningen - Online cyclus

Maandelijkse online Recitatie van de Vijf Aandachtsoefeningen met Dharmadelen.

Onze leraar Thich Nhat Hanh heeft met de Vijf Aandachtsoefeningen een heldere en praktische uitwerking gemaakt van de Vier Edele Waarheden en het Edele Achtvoudige Pad, het pad dat leidt naar heling en geluk, voor onszelf en de wereld. Ze vormen een concrete leidraad, universele ethische regels, waarmee we ons leven en onze beoefening richting kunnen geven. De Vijf Aandachtsoefeningen kunnen ons helpen om ons bewustzijn van lijden en vreugde te vertalen in voedend, helend en beschermend handelen, spreken en denken.

Tijdens retraites kan je als beoefenaar de Vijf Aandachtsoefeningen aannemen. Je belooft dan aan jezelf en aan de gemeenschap dat je wilt leven volgens de leefregels van de Vijf Aandachtsoefeningen in het vertrouwen in de Boeddha, de Dharma en de Sangha. Maar ook zonder dat kun je met deze online sangha de oefeningen regelmatig lezen om je beoefening te voeden.

Het mooie van een oefening is…. dat het een oefening is. Je hoeft het dus niet te kunnen. Samen oefenen en delen helpt ons de oefeningen dieper te wortelen in ons dagelijks leven. Door ze te bestuderen zien we steeds helderder hoe elke zin van de oefeningen nieuwe deuren opent op het pad van leven in aandacht.

Programma:
We nemen in deze sanghabijeenkomsten de tijd om thuis te komen bij onszelf alvorens de aandachtsoefeningen te lezen en ook om na het lezen onze ervaringen met elkaar te delen. Elke bijeenkomst lezen we alle aandachtsoefeningen. Voor het delen focussen we op één ervan.

Voor wie:
Deze bijeenkomsten zijn voor iedereen die de Vijf Aandachtsoefeningen wil beoefenen. Er is geen voorkennis vereist.

Data:
  • maandag 18 september 2023 - AO1: Eerbied voor het leven
  • maandag 16 oktober 2023 - AO2: Werkelijk geluk
  • maandag 20 november 2023 - AO3: Ware liefde
  • maandag 18 december 2023 - AO4: Liefdevol spreken en aandachtig luisteren
  • maandag 15 januari 2024 - AO5: Heling en voeding

  • maandag 19 februari 2024 - AO1: Eerbied voor het leven
  • maandag 18 maart 2024 - AO2: Werkelijk geluk
  • maandag 15 april 2024 - AO3: Ware liefde
  • maandag 20 mei 2024 - AO4: Liefdevol spreken en aandachtig luisteren
  • maandag 17 juni 2024 - AO5: Heling en voeding

Tijd:
We beginnen om 20 uur met een stille of een geleide meditatie. We eindigen rond 21u15.

Begeleiding:
De avonden worden afwisselend begeleid door Claudia Hoppe, Gerda Rosiers, Marc Meirens, Dianne Komen en Stefaan Hansoul.

Deelnameprijs:
Aan deze activiteit zijn geen kosten verbonden. De werking van de Stichting steunt echter volledig op dana (vrijgevigheid). Klik voor meer info op de groene knop bovenaan.

Aanmelden:
Graag aanmelden via mail  marcmeirens@telenet.be . Dan ontvang je verdere info per mail. 

Inlog-gegevens:

https://zoom.us/j/95409579326
Meeting ID: 954 0957 9326
Passcode: 314902

Deelnemen:
Het is niet nodig om je aan te melden, je kunt gewoon op het aangegeven moment via Zoom inloggen. We vragen wel aan iedereen om zijn naam bij de Zoom te laten zien en het beeld in te schakelen. Dit zorgt voor vertrouwen in de groep. Elke avond word er gevraagd of er iemand nieuw is in de Sangha en zo ja, een kort algemeen uitleg gegeven. Als je op voorhand al iets wilt vragen of achteraf nog vragen open zijn, kun je die best stellen door een mail te sturen aan marcmeirens@telenet.be

Evenement Eigenschappen

Startdatum 15-01-2024 20:00
Einddatum 15-01-2024 21:15
Max. deelnemers Niet bekend
Prijs per persoon deelname gratis
Locatie Online
Categorieën Activiteiten Sangha's & Anderen, Online activiteiten