Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Van lijden naar geluk, de vier edele waarheden - Verdiepingsdag (VOL)

Tijdstip
13 Jan 2018 10:00 tot 13 Jan 2018 16:00
Locatie
Int.Theosofisch Centrum, Naarden Meentweg 9, 1411 GR Naarden, Nederland
Beschrijving

Eerste verdiepingsdag in de leergang Boedhisme 2018 over 'Het Achtvoudige Pad'. Op deze dag behandelt dharmaleraar Marjolijn van Leeuwen de Vier Edele Waarheden.

'De Vier Edele Waarheden en het Edele Achtvoudige Pad vormen de kern van de boeddhistische leer. Ze getuigen van de diepe wijsheid van de Boeddha en hebben nog altijd grote waarde. Ook voor het huidige modern leven. In deze serie van negen studiedagen worden de Vier Edele Waarheden en het Achtvoudige Pad stap voor stap behandeld. De dagen worden begeleid door dharmaleraren en seniorleden van de Orde van Interzijn. Je bent welkom om de hele serie te volgen, maar de dagen zijn ook afzonderlijk te volgen.

Alle data en onderwerpen Leergang Boeddhisme 2018 'Het Achtvoudige Pad' 

  • 13 januari de Vier Edele Waarheden door Marjolijn van Leeuwen
  • 3 februari: Juist Inzicht door Francoise Pottier
  • 3 maart: Juist denken door Hilly Bol
  • 7 april: Juist spreken door Eveline Beumkes
  • 12 mei: Juist handelen door Marjolijn van Leeuwen
  • 16 juni: Juist levensonderhoud door Paula van Pijpen
  • 1 september: Juiste toewijding door Hilly Bol
  • 6 oktober: Juiste aandacht door Eveline Beumkes
  • 17 november: Juiste concentratie door Paula van Pijpen.

Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.
Programma: zit- en loopmeditatie, dharmalezing, delen, vraag en antwoord. De meditaties worden uitgevoerd volgens de traditie van zenmeester Thich Nhat Hanh en de Plum Village gemeenschap.

marjolijn 2014

Thema 13 januari: De Vier Edele Waarheden door Marjolijn van Leeuwen

Net zoals een plant vanzelfsprekend naar het licht toegroeit, zo heeft iedereen het verlangen om minder te lijden en meer geluk te ervaren. Allereerst kijken we daarom welk lijden er in onszelf en in anderen aanwezig is. Dit is belangrijk, omdat ontkenning van ons lijden soms nog een zwaardere last is dan het lijden zelf. Vervolgens kijken we waar het lijden vandaan komt, hoe het gegroeid is, en waar het uit bestaat. Daarna kijken we hoe we verder kunnen, we hoeven gelukkig niet voor altijd gebukt te gaan onder dit lijden. Heling is mogelijk, vreugde en geluk ervaren is mogelijk. Het Achtvoudige Pad (de Vierde Edele Waarheid) geeft ons aanwijzingen over hoe je dat in praktijk kunt brengen. Op deze verdiepingsdag kan je dieper kijken naar je eigen lijden en dat van anderen en een begin maken met de transformatie van dit lijden.

Voor wie? Iedereen is van harte welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum, Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ bovenaan deze pagina. Een routebeschrijving en een carpoollijst worden tevoren toegestuurd.

Deelnameprijs: € 25, inclusief koffie en thee, vegetarische broodmaaltijd. 
Reductieprijs voor studenten en mensen in gelijke inkomenssituaties: € 19. Na afloop kun je dana geven aan de leraar als dank voor het onderricht.

Aanmelden: De inschrijving is gesloten omdat de dag is volgeboekt.

Contactinformatie