Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Een weg naar het hart - Leergang Boeddhisme

Tijdstip
04 Maa 2017 10:00 tot 04 Maa 2017 16:00
Locatie
Int.Theosofisch Centrum, Naarden Meentweg 9, 1411 GR Naarden, Nederland
Beschrijving

We leven in turbulente tijden,  waar het dualistische wij/zij denken alom tegenwoordig is. Er is echter ook een grote behoefte aan vrede en harmonie, als wel aan mensen die voorbij hun kleine ‘ik’ kunnen gaan naar het grotere ‘wij’. Het leven biedt ons, elke keer weer, de mogelijkheid om nieuwe keuzes te maken. De boeddhistische beoefening kan ons helpen ‘interzijn’ in ons leven te verweven en meer compassie met anderen, met de wereld, maar ook met onszelf te verwezenlijken.

In deze serie van vijf studiedagen worden je praktische handvatten aangereikt voor 'het toepassen van de wijsheid en inzichten van het boeddhisme in je dagelijkse leven’. De dagen worden begeleid door dharmaleraren Hilly Bol, Jan Boswijk en Cuong Lu. Je bent welkom om alle vijf de dagen te volgen en met ons te oefenen, maar je kan ook één of meerdere dagen komen.

Data en tijden: De dagen beginnen om 10 uur en eindigen om 16 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur. Het programma bestaat uit: Zit- en loopmeditatie, dharmalezing, delen, vraag en antwoord.

  • Zaterdag 21 januari, Cuong Lu, Meditatie: wat is de essentie?
  • Zaterdag 4 maart, Jan Boswijk, Een weg naar het hart.
  • Zaterdag 20 mei, Cuong Lu, Hoe kunnen we ontwaken?
  • Zaterdag 16 september, Hilly Bol, Je ware natuur aanraken.
  • Zaterdag 2 december, Hilly Bol, De vier soorten voeding.

Thema 4 maart: Een weg naar het hart, omgaan met gevoelens en emoties, door Jan Boswijk

Jan BoswijkVaak zitten we vast in onze gevoelens en emoties, zoals woede, angst en verdriet, en zijn we niet in staat ons hart te openen. Heel vaak zitten we vast in ons denken of in de opwinding van de buitenwereld en missen onze afspraak met het leven. Hoe kunnen we de weg terug vinden naar de prachtige kwaliteiten van ons hart, zoals enthousiasme, vreugde en liefde? En hoe kunnen we innerlijke vrede vinden zodat we van ons leven kunnen genieten en een bron van inspiratie kunnen zijn voor onze omgeving?

Jan Boswijk is sinds 1998 lid van de Boeddhistische Orde van Interzijn en ontving in 2004 de transmissie tot dharmaleraar van Thich Nhat Hanh. Opleidingen: psychologie, gestalttherapie, bio-energetica, groepsdynamica, organisatie-ontwikkeling en meditatie. Hij werkte als wetenschappelijk medewerker bij de Rijksuniversiteit Groningen, was verbonden aan het Nederlands Huisartsen Instituut en vervulde leidinggevende en uitvoerende functies aan verschillende trainings- en therapie-instituten. Leidde sinds 1968 groepen en startte in 1979 een eigen praktijk voor therapie en meditatie, die uitgroeide tot Centrum Boswijk en het Boswijk Instituut. De laatste tien jaar gaf hij vooral kortere en langere boeddhistische retraites. In 2003 richtte hij de Sangha van Hulpverleners op, waarin hij nog steeds een belangrijke rol speelt.

Voor wie? Iedereen is van harte welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum, Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ bovenaan deze pagina. Een routebeschrijving en een carpoollijst worden tevoren toegestuurd.

Deelnameprijs: € 25, inclusief koffie en thee, vegetarische broodmaaltijd. Reductieprijsvoor studenten en mensen in gelijke inkomenssituaties: € 19. Na afloop kunt u dana geven aan de leraar als dank voor het onderricht.

Aanmelden: De inschrijving verloopt online via deze website en start 5 december 2016. Zie de knop ‘Inschrijven’ onderaan deze aankondiging. De inschrijving is definitief na betaling. Je kunt annuleren tot 2 weken voor de aanvang van de bijeenkomst. Je ontvangt dan de inschrijfkosten retour minus 25% administratiekosten. Het maximum aantal deelnemers is 50.

Contactinformatie
E-mailadres: liaprogramma@aandacht.net

2017-03-04 10:00:00
2017-03-04 16:00:00