Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Happy teachers change the world - Retraite

Tijdstip
08 Apr 2017 11:00 tot 13 Apr 2017 16:00
Locatie
EIAB (Duitsland) Schaumburgweg 3, 51545 Waldbröl, Duitsland
Beschrijving

Hoe kunnen we een gelukkige leerkracht worden? Volgens zenleraar Thich Nhat Hanh moeten we leren onze aandacht te concentreren. Deze retraite is gebaseerd op persoonlijke ontwikkeling, mindfulness beoefening en volharding. In 2013 legde Thich Nhat Hanh de vier manieren van mindfulness beoefening uit voor een publiek van leerkrachten tijdens een retraite in Toronto, Canada: ‘Breng lichaam en geest samen, genereer gevoelens van vreugde en geluk, weet hoe je om moet gaan met pijnlijke emoties en gedachten en luister met compassie.’

Tijdens deze retraite worden leerkrachten, opvoeders, schoolmanagers en beheerders van alle typen van scholen en onderwijsinstellingen uitgenodigd om samen mindfulness te beoefenen en de effecten hiervan te ervaren. Er worden tools aangereikt die je helpen grotere innerlijke ruimte en vrede te ontwikkelen, van waaruit je aandachtig kunt zijn tijdens je werk op school met collega’s en leerlingen.

De retraite zal worden geleid door monniken en ervaren leken-beoefenaars, zoals Tineke Spruytenburg en Claude Acker (beiden uit Nederland).

Voertaal: Engels

Data: zaterdag 8 april 16.00 uur tot dinsdag 13 april 16.00 uur

Locatie: EIAB, het klooster van Thich Nhat Hanh in Duitsland

Begeleiders uit Nederland

Claude Acker: Claude Acker, geboren in 1959 in Frankrijk, heeft 15 jaar als leerkracht gewerkt in Nederland. In 2013 heeft hij samen met Tineke Spruytenburg de Nederlandse tak opgericht van ‘Happy teachers will change the world’. In 2015 leidde hij samen met broeders Phap Xa en Phap Kinh de eerste retraite voor leerkrachten in Nederland. Samen met de monniken van het EIAB bereiden ze nu voor de tweede maal een internationale retraite voor leerkrachten voor. 
Claude is lid van de Orde van Interzijn en heeft tijdens zeven zomers gewerkt als staflid in Plum Village, waar hij zich echt thuis voelt. Hij is een vader, echtgenoot en Sangha-bouwer in zijn woonplaats Den Haag. Claude heeft zijn eigen praktijk voor mindfulness en meditatie (adeuxmains.nl).

Tineke Spruytenburg: Tineke Spruytenburg is een gekwalificeerde leerkracht en werkt in het speciaal onderwijs. Daarnaast geeft zij coaching aan kinderen, ouders en leerkrachten. Zij is lid van de Orde van Interzijn sinds 2006 en zij heeft twee jaar in Plum Village gewoond. In 2007 heeft zij Vietnam bezocht samen met Thay en de viervoudige Sangha. In Nederland helpt ze mee aan het opzetten van een Sangha van leerkrachten en ze organiseert Dagen van Aandacht voor families.

Kosten: De kosten varieren van 65 tot 95 euro per nacht, afhankelijk van het soort kamer dat je kiest. De leken-leraren zullen na afloop een donatie vragen voor hun tijd en werk.

Aanmelden: via de website van het EIAB

Zie ook dit verslag van een deelnemer aan de vorige retraite (najaar 2016)


2017-04-08 11:00:00
2017-04-13 16:00:00