Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Eenvoudig leven, vreugdevol leven - Retraiteweekend

Tijdstip
20 Okt 2017 19:30 tot 22 Okt 2017 16:30
Locatie
Vriendenhuis Nooitgedacht, Tricht Middelweg 45, 4196 JG Tricht, Nederland
Beschrijving

Als wij onze harten en zintuigen openen en het hier bij het nu brengen, dan ontdekken we een overvloed aan bronnen van werkelijk geluk. Als we onze harten en zintuigen openen voor de Aarde en al haar kinderen en verschijningsvormen, willen we zo min mogelijk leed veroorzaken en ons geluk delen. In het collectieve bewustzijn van onze Nederlandse samenleving, van de westerse samenleving en zelfs van de globale samenleving waar wij deel van zijn, is er een sterke stroom die het verlangen en zoeken naar (steeds meer) roem, materieel bezit en genoegen, en uiterlijk 'perfectie' voedt. De Dharma (leer van de Boeddha) en onze mindfulness beoefening leren ons een andere manier van leven.

Om werkelijk geluk te ervaren, is het nodig om eenvoudig te leren leven.
Als we eenvoudig leven, hebben we veel meer tijd tot onze beschikking, en kunnen we in contact zijn met de vele wonderen van het leven.
Eenvoudig leven is de basis voor de nieuwe cultuur, de nieuwe beschaving…
Het is nodig om ons ervan bewust te zijn dat er grenzen zijn; we moeten weten hoeveel voldoende is.
Dit is een tegengif tegen de begeerte naar meer en meer en meer.
Jij weet wat genoeg is, wat voldoende is voor jou.
[eigen vertaling van Thich Nhat Hanh’s Two Treasures​, blz. 58-9]

Programma: Tijdens deze weekendretraite zullen we onderzoeken hoe wij eenvoudig leven willen en kunnen verwezenlijken. We beoefenen samen verschillende soorten meditatie in de traditie van Thich Nhat Hanh om onze verbinding met ons ware geluk en ons besef van interzijn te versterken. Er is ruimte om ervaring, inspiratie, vragen en uitdagingen met elkaar te delen op onze weg van eenvoudig(er) leven --- praktische aspecten, groot of klein; emotionele aspecten zoals omgaan met de respons van dierbaren en mensen in de omgeving; en spirituele aspecten zoals gehechtheid, loslaten, vertrouwen en “niet-zelf”.

Data en tijden: Het programma begint vrijdag 20 oktober om 19.30 uur. Aankomst is vanaf 18:30 uur; je bent welkom je eigen meegebrachte avondeten te nuttigen. Zondag 22 oktober eindigt het programma om 16.30 uur.

Locatie:​ Het weekend vindt plaats in Vriendenhuis Nooitgedacht in Tricht (bij Geldermalsen). Adres: Middelweg 45, 4196 JG Tricht. Een routebeschrijving en een carpoollijst worden tevoren toegestuurd. Lees meer over de faciliteiten van het Vriendenhuis. 

Voor wie?​ Iedereen is van harte welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie.

Begeleiding​ door Tineke Spruytenburg en Maria Moonlion. Beiden zijn lid van de Orde van Interzijn en Tineke is aspirant dharmaleraar

gezinsretraite EIAB 2016

Tineke Spruytenburg (1954) ​leefde 2 jaar in Plum Village en ontving daar de 14 aandachtsoefeningen waarmee ze lid werd van de Orde van Interzijn.. Zij oefent dagelijks en draagt de rijkdom die zij zelf in de beoefening vindt, graag uit aan kinderen, jongvolwassenen, ouders en mensen die in het onderwijs werken.

 

 

maria mMaria Moonlion​ is zeer dankbaar een dochter van de Aarde te zijn. Haar beoefening alleen en met anderen in de traditie van Thich Nhat Hanh brengt haar vreugde en ondersteunt haar om zachte, vrije en liefdevolle stappen op de Aarde te zetten. Ze oefent graag samen met kinderen en volwassen. Ook Maria is lid van de Orde van Interzijn.

 

Kosten:​ De kosten voor de retraite zijn € 60 (inclusief koffie, thee, 2 overnachtingen in meer-persoonsslaapkamer en vegetarische maaltijden). Na afloop kun je als dank een vrijwillige bijdrage ( Dana ) geven aan de begeleiders en aan het Vriendenhuis. Reductieprijs​ voor studenten en mensen in gelijke inkomenssituaties: € 45.

Aanmelden:​ De inschrijving verloopt online via deze website en start 1 augustus. Zie de knop ‘Inschrijven’ onderaan deze aankondiging (verschijnt t.z.t.). De inschrijving is definitief na betaling. Je kunt annuleren tot 2 weken voor de aanvang van de bijeenkomst. Je ontvangt dan de inschrijfkosten retour minus 25% administratiekosten. Het maximum aantal deelnemers is 20.

Contact​ over het programma, Maria Moonlion: DagvanAandacht5.3@gmail.com

Contactinformatie