Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Spreken vanuit je hart - training Geweldloos Communiceren

Tijdstip
18 Nov 2017 10:00 tot 19 Nov 2017 17:00
Locatie
Centrum voor Leven in Aandacht, Amsterdam Van Walbeeckstraat 66, 1058 CW Amsterdam, Nederland
Beschrijving

In deze training verkennen we het model van Geweldloze Communicatie van de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg. We oefenen o.a. met waarnemen zonder te oordelen, het verhelderen van onze gevoelens en behoeften en het doen van een verzoek. Het (h)erkennen van onze werkelijke gevoelens en behoeften vraagt een onophoudelijk gewaarzijn van wat zich van binnen afspeelt, zonder te oordelen (mindfulness). Dit alleen al is in mijn ervaring een helend proces. Een groter bewustzijn van wat we van moment tot moment voelen en nodig hebben, kan ons ook helpen (authentieke) keuzes te maken en onze eigen weg te gaan. 
Het toepassen van het model stimuleert voorts om de volle verantwoordelijkheid te nemen voor wat we voelen, willen, denken en doen. Het aanvaarden van deze verantwoordelijkheid doet ons uit de slachtofferpositie stappen. Het idee van 'moeten' verliest daarmee zijn macht over ons: we worden ons bewust van de reikwijdte van onze keuzevrijheid. Dit inzicht brengt ons in contact met onze kracht (autonomie) en onze levensvreugde. 
Aandacht en respect voor wat anderen voelen en nodig hebben is in de Geweldloze Communicatie even essentieel als aandacht en respect voor wat er in onszelf leeft. Het uiteindelijke doel is oplossingen te zoeken die tegemoet komen aan de behoeften van beiden. In deze training ligt het accent op het verhelderen van onze eigen gevoelens en behoeften. De training 'Empathisch luisteren' is gericht op het begrijpen van wat er in anderen omgaat.

Voor wie: iedereen is welkom, ervaring met mindfulness is wenselijk maar niet noodzakelijk.

Begeleiding: de dagen worden begeleid door dharmaleraar Eveline Beumkes (psycholoog).

Waar: Centrum Leven in Aandacht, van Walbeeckstraat 66, 1058 CW Amsterdam.

Data: 18 & 19 november, 16 & 17 december, 28 januari: 10.00 - 16.00 uur. Deze vijf dagen vormen een geheel en kunnen niet los van elkaar worden gevolgd.

Kosten: (voor de 5 dagen samen) naar inkomen: € 290 / 370 / 450 (excl. werkboek a € 25)

Aanmelden bij Eveline: beumkese@gmail.com

Meer info: www.mindfulcommuniceren.nl 

Contactinformatie
E-mailadres: beumkese@gmail.com
Telefoonnummer: 06 - 47 00 32 53