Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Nieuwsbrief december 2020 - Online het nieuwe jaar in met Plum Village

Nieuwsbrief december 2020 - Online het nieuwe jaar in met Plum Village
Nieuwsbrief december 2020  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

We dansen mee met de coronadans van meer of minder maatregelen.
We kijken uit naar de Kerstdagen, die ons altijd zoveel warmte en verbondenheid geven met familie en vrienden. Maar of dat mogelijk zal zijn?
Hoe moeilijk of lastig het ook is we kunnen altijd teruggaan naar onze adem: 

Our breathing is a stable solid ground that we can take refuge in.
Regardless of our internal weather - our thoughts, emotions and perceptions - our breathing is always with us like a faithful friend.
" - Thich Nhat Hanh 


Online blijkt er gelukkig wel veel contact mogelijk en we wennen er steeds meer aan. Vervanging van fysieke ontmoetingen is het niet.
Online meditaties en retraites zijn inspirerend op hun eigen manier. Lees deze en andere verhalen in deze nieuwsbrief. 

We wensen jullie allen voor het nieuwe jaar veel liefde, licht, vreugde en een goede gezondheid.


‍Muziek voor moeilijke tijden

Br. Phap Linh keerde dit voorjaar terug naar Plum Village en moest 14 dagen in quarantaine vanwege corona. Als musicus gaf dat hem bijzondere inspiratie met o.a. een mooi muziekstuk als gevolg.

‍Nieuwe Vlaamse zuster in Plum Village

Eén week voor de verjaardag van Thich Nhat Hanh werden negen novicen in Plum Village gewijd tot non en monnik. Een prachtig geschenk voor Thay. Onder hen de Vlaamse zuster Trang Lieu Kai.  


‍VERDIEPINGSPROGRAMMA 

Zondag 20 december

De Hartsoetra - Online studiedag

Op deze studiedag bestuderen we de tekst en uitleg van de soetra en reflecteren we op de betekenis ervan in ons dagelijks leven. Intellectueel begrip, zei Thay vaak, is niet voldoende. Het is zaak één te worden met de soetra en deze diepgaand te verstaan. Begeleiding door Tineke Spruytenburg (foto) en Sietske Roegholt.


16 december 19.30 uur

Earthholder Community tweede online bijeenkomst

We willen elkaar met behulp van de beoefening van mindfulness steunen, zodat wij onze sterke emoties over de dramatische achteruitgang van de leefbaarheid op aarde beter aankunnen, ons gevoel van vreugde en verbondenheid kunnen versterken en met meer helderheid van geest kunnen bekijken welke acties wij als persoon en als Sangha kunnen ondernemen. 


‍Vanaf 2 december

Cursus Boeddhistische psychologie met br. Phap Xa

Serie van 10 bijeenkomsten op woensdagavond op Zoom met de Nederlandse broeder Phap Xa van het EIAB. Onderwerp boeddhistische psychologie in de traditie van Thich Nhat Hanh (Yogacara school). 

‍Vanaf 3 januari

Liefde, relaties & trouw. Vijf verdiepingsdagen in 2021

In vervolg op de afgebroken serie 'Liefde en relaties' van 2020 bieden we onze beoefenaars een nieuwe serie over dit onderwerp aan, deze keer gebaseerd op het boek Intimiteit van Thich Nhat Hanh.


‍28 dec - 1 jan 2021 

NIEUW! Plum Village 5-day Online Retreat: Courage, Love and Hope for 2021

In this retreat, we will explore questions like: How can the practice of mindfulness help us to deal with our strong emotions, and thoughts that seem out of control? How can we see difficulties and suffering as opportunities to understand ourselves and cultivate compassion, to recognize our interconnectedness with one another and to work together for our future?

Nectar Dharma. Film over bijen en boeddhisme

Op zondag 6 december zendt de Boeddhistische Blik de film Dharma Nectar van Madelon Hooykaas uit op de Nederlandse TV. Deze film gaat over de bijenhouder Hung, die zowel in Nederland als in Vietnam jongeren leert over bijen, ecologie en boeddhisme. Foto: Hung en zuster Chan Khong in Hué.

Uit de Klankschaal

Sangha online aan de wandel

We vormden een lange rij. Ze hadden een mooi systeem bedacht om met behulp van twee houten stokjes (Japanse ‘zenkleppers’) natuurvriendelijke signalen te kunnen doorgeven om langzaam te lopen of in gewoon tempo te lopen, bijvoorbeeld als de afstand tussen voor- en achteraan te groot was geworden en vooraan even moest inhouden.


‍Online Herfstretraite

Met nieuwe ogen kijken

Wonderbaarlijk hoe moeiteloos mijn geest zich ergens anders kon verplaatsten. Ik ben, dankzij Zoom, in Plum Village geweest. En ook in de mooie tuin van het EIAB. Ik kon ook makkelijk de retraitesfeer voelen bij de mensen die thuis, net als ik, voor hun scherm zaten.  

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

‍www.aandacht.net