Leven in Aandacht - Nieuwsbrief juni 2021

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief juni 2021
Nieuwsbrief juni 2021  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

Eindelijk lijken we te kunnen ontwaken uit onze diepe, lange winterslaap vanwege Corona. De maatschappij opent zich weer en met plezier genieten we van alle ontmoetingen. Ook stichting Leven in Aandacht gaat weer activiteiten organiseren op locatie: 19 juni is onze eerste dag in Naarden, een yoga en meditatiedag. Ook voor het najaar zijn er alweer veel plannen voor dagen en weekends.

Deze nieuwsbrief is weer vol van blije berichten: aankondigingen, inspirerende verhalen en video's. We hopen dat je er veel plezier aan beleeft!


‍Oproepen Plum Village

‍Lang verblijf in het klooster

Van broeder Pham Hanh ontvingen we het bericht dat mensen die langer willen verblijven in Plum Village in de maanden juni en juli welkom zijn. Ze kunnen meeleven in het dagelijks kloosterschema met de nonnen en de monniken en ook wat werkzaamheden verrichten.

‍Steun de kloosterlingen

"Helaas weten we niet precies wanneer onze meditatiecentra weer open kunnen gaan voor retraitedeelnemers. Tot die tijd wil ik jullie nogmaals om steun vragen. We zullen deze crisis niet alleen kunnen doorstaan." Aldus zuster Chan Khong in een nieuwe brief aan de gemeenschap.


Vesak

Dit jaar is het op 26 mei volle maan en dan is het Vesak. Dat is in het boeddhisme de dag dat de geboorte, de verlichting en het heengaan van Shakyamuni Boeddha worden gevierd. Onderstaand een video (7 min) van de feestelijke Vesak Ceremonie in Plum Village in 2018. Je ziet de monniken en nonnen in hun feestelijke pijen. Onderdeel van deze ceremonie is het baden van de baby Boeddha. Lees ook de dharmatalk 'Opnieuw beginnen' van onze leraar Thich Nhat Hanh tijdens een Vesak viering.


Verdiepingsprogramma

Zondag 6 juni - Verdiepingsdag online

Trouw, onze liefde levend houden

Het gaat op deze verdiepingsdag over trouw zijn in intieme relaties en tegelijkertijd over trouw in alle vormen van relaties. Dus ook over familie- vrienden- vriendinnen relaties of de relatie met je collega of je baas. Thay zegt: “Om je liefde levend te houden moet je heel wijs en heel geduldig zijn." Lezing en begeleiding door aspirant dharmaleraar Jorieke Rijsenbilt.


‍zondag 19 juni

Yoga en meditatiedag

Deze dag gebruiken we Dru Yoga en Mindfulness als een brug tussen lichaam en geest. Door deze verbinding te leggen kunnen we leren volledig aanwezig te zijn. Onze ademhaling staat hierbij centraal. Begeleiding door Jivan de Klerk en Heleen Zeilstra

‍zondag 13 juni

Mindful ontwaken op zondag

Eenmaal per maand op zondag is er een online meditatief ochtendprogramma: 'Mindful ontwaken op zondag. Dit doen we samen met Plum Village nonnen en monniken  Het is in het Nederlands en we werken met Zoom. Op 13 juni is br. Phap Xa weer aan de beurt. 


‍Online series voor recitatie en studie

De Vijf Aandachtsoefeningen

De Vijf Aandachtsoefeningen zijn een belangrijke leidraad in het leven in aandacht. Komende tijd zijn er meerdere online initiatieven voor recitatie en bestudering van de oefeningen:
- Online Ceremonie voor recitatie 5AO 
- Recitatie 5 AO maandelijks online
- Serie verdiepingsdagen 5AO online

‍11-15 augustus: Zomer retraite in het EIAB  

Vlak voor het verzenden van deze nieuwsbrief kregen we van broeder Phap Xa van het EIAB te horen dat er ook dit jaar weer een zomnerretraite wordt georganiseerd voor de Nederlandstalige gemeenschap door het EIAB in Duitsland. In principe in het klooster zelf, maar ook online te volgen. Op deze webpagina lees je meer en kun je je aanmelden.  

‍Update initiatief Centrum voor Interzijn i.o.

De Bijenkorf zoomt

‍Sinds enkele maanden vergadert een groep beoefenaars - onder de vrolijke naam 'De Bijenkorf' - over de wens een nieuw centrum voor de gemeenschap Leven in Aandacht op te richten. Op maandag 7 juni organiseren we om 19.30 uur een open online bijeenkomst. Ben jij iemand die ook een bijdrage wil leveren aan dit project, dan ben je van harte welkom!


Oefeningen op video

6 aandachtige ontmoetingen met de lente

‍Het is lente en we kunnen allemaal de vernieuwing van het leven vieren als de natuur om ons heen groeit en bloeit. Om je ervaring van deze magische tijd van het jaar te verdiepen, heeft het Plum Village App team een lijst samengesteld van relevante mindfulness oefeningen (op video), waaronder geluiden uit de natuur, geleide meditaties en contemplaties. Ze zijn allemaal ook te vinden op de Plum Village App, die je hier kunt vinden. 


Lente retraite mei 2021

Lezingen en oefeningen op video

‍De prachtige, inspirerende lente retraite, begeleid door maar liefst 8 nonnen en monniken van de Plum Village gemeenschap, staat nu geheel op video. Verschillende onderdelen lenen zich goed voor het afspelen in sangha's of om voor te lichten over de traditie van Thich Nhat Hanh, bijv deze orientatie video.

Lees ook onze blog

Afgelopen maand publiceerden we weer enkele mooie blogposts. We zijn blij met zulke mooie verhalen:

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
Contact

‍www.aandacht.net