Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief september 2021

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief september 2021
Nieuwsbrief september 2021 

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

De zomer is gedaan, we gaan weer naar school of werk. We hopen dat je toegerust bent met nieuwe energie en frisheid. Misschien ga je het leven voortaan toch iets anders aanpakken, met meer rust, stilte en vaker naar binnen kijken. Stichting Leven in Aandacht heeft een mooi programma ontwikkeld voor het najaar. In deze nieuwsbrief meer informatie daarover. 
Het hoofdklooster van onze internationale gemeenschap, Plum Village, is nog altijd gesloten voor publiek vanwege de coronamaatregelen. Maar de monniken en nonnen zitten niet stil en vinden steeds nieuwe wegen om de boodschap van Thich Nhat Hanh uit te dragen. Ook daarover in deze brief meer. 


Plum Village: 5 september tot 7 december

Online meedoen met de Regen retraite

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk voor leken beoefenaars om online deel te nemen aan de Regen retraite van Plum Village: 90 dagen om samen met de monniken en nonnen de wortels van Thich Nhat Hanh's soetravertalingen, leringen en oefenpraktijken te onderzoeken. 


‍Verdiepingsprogramma

In het najaar zijn er genoeg mogelijkheden om gezamelijk mindfulness te oefenen en te leren, zowel online (series, cursussen) als 'in het echt' op locatie (dagen, weekends). De belangstelling is groot, dus wacht niet te lang met inschrijven.

Wat verder weg in november is er weer een SanghaOntmoetings weekend. Nu alle sangha's weer bij elkaar gaan komen kan het fijn zijn te oefenen in het begeleiden van meditatiebijeenkomsten en van elkaar te horen over de ins en outs van het sanghagebeuren. 


‍4 zondagochtenden online vanaf 5 sept

Opmerkzaam consumeren

Opmerkzaam consumeren gaat over de Vier soorten voeding. Niet alleen voedsel, maar wat nemen we nog meer tot ons aan aan zintuiglijke indrukken, via onze intenties en verlangens en via ons bewustzijn? Begeleiding door dharmaleraar Tineke Spruytenburg.

‍Vanaf 11 sept 5 online oefendagen

Vijf Aandachtsoefeningen

Heb je besloten in aandacht te leven vanuit de Vijf Aandachtsoefeiingen? Dan kan het helpen deze serie te volgen. Tijdens vijf dagen zijn we 24 uur, online en offline in aandacht samen bij de beoefening en studie van 1 aandachtsoefening. Ervaren beoefenaars verzorgen de begeleiding.


‍15 - 17 oktober weekendretraite met broeder Phap Xa in Loenen

Weet je het zeker?

We zijn heel blij dat br. Phap Xa in oktober een retraite in Bosoord in Loenen wil verzorgen. Na hem dit jaar diverse malen online te hebben ontmoet als leraar, kunnen we nu in het echt met hem oefenen. En hij spreekt over een spannend onderwerp: Weet je het zeker? Kunnen we onze waarnemingen vertrouwen? Zijn onze meningen juist of beter dan die van anderen?  

Br. Phap Xa: "Mediteren wordt pas echt interessant wanneer we steeds nieuwe dingen blijven ontdekken over onszelf en anderen."


‍4 zondagavonden online vanaf 24 okt

Introductiecursus Mindfulness 

Introductiecursus 'Mindfulness als levenshouding' zoals onderricht door onze leraar Thich Nhat Hanh. In deze cursus worden naast de lessen van Thay ook de verschillende vormen van meditatie besproken en samen beoefend...

‍Zondag 24 oktober, verdiepingsdag 

De klimaatcrisis onder ogen zien

Deze Dag van Aandacht is bedoeld om ruimte te bieden aan onze liefde voor de aarde en onze emoties over de ernst van de klimaatcrisis. Wij willen samen kijken hoe we onze kalmte en helderheid kunnen bewaren.


De beoefening op sociale media

Instagram en Podcast

‍Steeds meer maakt de gemeenschap gebruik van sociale media. Zo is bij Plum Village een wekelijkse podcast,van start gegaan verzorgd door br. Phap Huu en journalist Jo Confino, genaamd The way out is inLees meer 

Stichting Leven in Aandacht is begonnen met Instagram. Door gebruik te maken van dit visuele medium wil men de beoefening met meer mensen delen. Wees welkom om hieraan bij te dragen! Lees meer


De lege boot, Zenverhaal 

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht in het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekend om zijn poëzie, koans en verhalen. Zenverhalen zijn allegorieën die worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Het verhaal van de lege boot gaat over omgaan met boosheid.

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net