Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - nieuwsbrief maart 2022

Leven in Aandacht - nieuwsbrief maart 2022
Nieuwsbrief Maart 2022  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

Deze nieuwsbrief ontvangen jullie nadat heel wat stormen in alle soorten en maten over ons land zijn heen geraasd. Noordwesters die de pannen van het dak bliezen. Stormen in de media over allerlei maatschappelijk relevante onderwerpen. Binnenlandse en buitenlandse politieke stormen. Een storm die nog niet zo zichtbaar is, maar zich alweer een tijdje subtiel aankondigt is de lente. Sneeuwklokjes, narcissen en krokussen staan in bloei. Vogels doen hun best elkaar weer te vinden en de natuur maakt zich op voor een nieuwe ronde voorjaar. Ook de menselijk natuur staat te trappelen van ongeduld eindelijk weer eens met elkaar het leven te kunnen vieren. De huidige stand van zaken wat betreft Corona lijkt die ook toe te staan. Wij wensen jullie veel leesplezier en een hele goede maand maart. 


11-13 maart: Online retraite Plum Village

49ste dag ceremonie 

Op 11 maart is het de 49ste dag sinds de overgang van onze leraar Thich Nhat Hanh. Plum Village organiseert van 11-13 maart een 3-daagse online retraite genaamd 'Coming and Going in Freedom' om Thay's nalatenschap te eren en te vieren. Op 13 maart wordt de as van Thay vanuit zijn hut naar de grote hal gebracht. Hiervan verzorgt Plum Village een live uitzending die gratis toegankelijk is. 

‍28 april - 1 mei, Beukenhof (regio Tilburg)

Retraite met zuster True Dedication en zr Sang Nghiem

‍Zoals elk jaar biedt St. Leven in Aandacht ook dit jaar weer een retraite aan samen met nonnen en monniken van de Plum Village gemeenschap in het mooie oude klooster Beukenhof (foto). We zijn heel blij met de komst van zr True Dedication (bekend van het boek 'Met zen de planeet redden') en de Nederlandse zr Sang Nghiem. Ook br. Pham Hanh, eveneens van Nederlandse afkomst, sluit zich aan bij het team kloosterlingen. De inschrijving start 1 maart via onze website.


‍Vanaf 6 maart - online serie 

Aandachtig luisteren, liefdevol spreken

Online serie van 3 bijeenkomsten op zondagochtend met dharmaleraar Tineke Spruytenburg. Onze leraar Thich Nhat Hanh heeft altijd het grote belang van aandachtige communicatie benadrukt en er veel over gesproken en geschreven.

‍19 maart, Leuven

Fris opnieuw beginnen, verdiepingsdag 

We worden deze dag uitgenodigd om terug te keren naar het nu, het te ervaren als fris moment, maar zonder het nu te idealiseren. We zullen ook samen  - begeleid door Marleen van den Bosch - stilstaan bij de vraag: wat als “het nu” niet leuk is. 

‍Zondag 20 maart van 10 uur

Br Phap Xa online

Stichting Leven in Aandacht organiseert ook dit jaar weer het online meditatief ochtendprogramma: 'Mindful ontwaken op zondag. Op 20 maart zal broeder Phap Xa de ochtend verzorgen. Het is in het Nederlands en we werken met Zoom.

‍Zondag 27 maart van 10 uur

Vrij zijn waar je ook bent

Op deze dag van aandacht zullen we samen met dharmaleraar Hilly Bol de zin van het leven onderzoeken aan de hand van hoe we omgaan met geluk en lijden. Bovendien: geluk en lijden is niet een individuele zaak.

‍Nieuw boek Thich Nhat Hanh in vertaling uitgekomen

Met zen de planeet redden

Het nieuwste boek van Thich Nhat Hanh is nu in Nederlandse vertaling verschenen: 'Met zen de planeet redden' . Het boek biedt perspectief voor iedereen die zich machteloos voelt tegenover de grote problemen van deze tijd, zoals klimaatverandering, ongelijkheid, racisme en de pandemie. Al kunnen we die wereldproblemen niet een-twee-drie oplossen, we kunnen wel onze geest veranderen - en dat maakt het verschil. Mindfulness verandert de manier waarop we naar de wereld kijken, en daardoor ook ons handelen, onze omgang met onze naasten, en onze reactie op de grote uitdagingen in de wereld.

NIEUW! Nieuwsbrief Centrum voor Interzijn

Met een groep enthousiaste beoefenaren zijn we doende een Centrum voor Interzijn in Nederland te realiseren. Een plek waar we samen kunnen oefenen, samen kunnen zijn, misschien samen kunnen wonen. Een plek waar we Dagen in Aandacht gaan organiseren, en retraites. Een plek waar je neer kan strijken voor een persoonlijke retraite, waar we monastics ontvangen. Dat alles in de traditie van Thich Nhat Hanh, onze leraar. Wij willen graag iedereen op de hoogte houden van onze bewegingen, onze stappen en doen dat via een nieuwsbrief. Als je geïnteresseerd bent of gewoon nieuwsgierig, kan je je hier voor deze nieuwsbrief inschrijven.


‍Aanbod woonruimte

Woongroep Meppel in verandering

Onze woongroep in Meppel waarin we oefenen in de traditie van Thich Nhat Hanh bestaat nu ruim 10 jaar. We hebben een goede tijd gehad, met ups en downs, met samen  mediteren en elkaar stimuleren in leven in aandacht en met persoonlijke groei. Alles is veranderlijk. Vanwege gezondheidsproblemen van Wim kunnen we niet langer op deze manier doorgaan. 


Oproep bijdrage

De Klankschaal over thema vrijheid

Het volgende nummer van magazine De Klankschaal sluit aan bij het thema van de serie verdiepingsdagen: 'Vrij zijn, waar je ook bent'. We willen dit graag vanuit verschillende invalshoeken belichten. Wat betekent vrij zijn voor jou op dit moment en wat is de relatie met je beoefening? We ontvangen graag je tekst (500 à 600 woorden), foto of tekening voor 31 maart op redactie@aandacht.net. 
Foto: laatste nummer Klankschaal over thema werk. 

Leni Cellini

Mindful buiten werken

Heerlijk om na verschillende bureaujobs nu wat meer fysiek werk te kunnen doen. De dieren verzorgen, bladeren harken, het terrein mee onderhouden... Al blijft mindful werken toch een serieuze uitdaging.

‍Jan Veenendaal

Aanbeveling

Bij het zien van de beelden van de inval in Oekraine schoot een gedicht van Thich Nhat Hanh uit 1965 door mijn hoofd. Door dit gedicht te schrijven toont hij zich de ware vredesactivist.

Koen Demeyer

De ekster in ons hoofd

Een paar weken geleden deed ik mijn gebruikelijk ochtendrondje door mijn tuin. Toen ik bij de grote eik kwam, viel het me op dat er verschillende twijgen in het gazon lagen. 

‍Zenverhaal

Lopen op aarde

Twee astronauten gaan naar de maan. Als ze daar aankomen hebben ze een ongeluk en ze ontdekken dat ze nog maar genoeg zuurstof hebben voor twee dagen. Wat zou hun grootste wens zijn?

Lees meer

Via de onderstaande links kun je meer nieuwsberichten lezen 

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net