Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - nieuwsbrief april 2022

Leven in Aandacht - nieuwsbrief april 2022
Nieuwsbrief April 2022  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

We zijn blij om te merken dat het leven zijn oude gang en ritme weer aan het hervinden is. In deze nieuwsbrief kun je onder andere meer lezen over het bezoek van zuster True Dedication aan Nederland, met maar liefst vier events verspreid door Nederland, zodat iedereen in de gelegenheid wordt gesteld naar een lezing van haar te komen. Nadat dit door Corona lange tijd niet mogelijk is geweest, is het ook weer mogelijk om lid te worden van de orde van interzijn. Hieronder lees je er meer over. Zuster Eleni houdt een Dharmatalk over de oorlog in Oekraine die op video is te volgen. Als je het idee hebt om in de voetsporen van de Boeddha te treden is het weer mogelijk om een pelgrimstocht te ondernemen naar India. Lees er meer over op de website van Leven in Aandacht. Natuurlijk ontbreken ook deze keer weer de nieuwe blogs en het zenverhaal niet. 

Zuster True Dedication voor retraite en lezingen in Nederland met kloosterlingen Plum Village

‍‍Vanaf eind april maakt zuster True Dedication een tour door Nederland met een team monniken en nonnen van Plum Village Ze begeleidt een grote retraite in Beukenhof en geeft lezingen in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Aanleiding is de verschijning van het laatste boek van Thich Nhat Hanh: 'Met zen de planeet redden'. Zuster True Dedication zal met de andere kloosterlingen concrete oefeningen en inzichten delen uit dit boek, dat zij zelf heeft samengesteld en van uitleg voorzien.
 

De tour van zuster True Dedication bestaat uit de volgende events:

Met zen de planeet redden

Het nieuwste boek van Thich Nhat Hanh is nu in Nederlandse vertaling verschenen: 'Met zen de planeet redden'. Het boek biedt perspectief voor iedereen die zich machteloos voelt tegenover de grote problemen van deze tijd, zoals klimaatverandering, ongelijkheid, racisme en de pandemie. Mindfulness verandert de manier waarop we naar de wereld kijken, en daardoor ook ons handelen en onze reactie op de grote uitdagingen in de wereld.


As van Thay verstrooid

Op zaterdag 12 maart werd de as van onze leraar Thich Nhat Hanh verstrooid op het terrein van Plum Village. Na een ceremonie en loopmeditatie werd het lichaam van Thay door al zijn leerlingen aan Moeder Aarde terugggeven.

Dharmatalk van zr. Eleni

Op zondag 6 maart, de dag van de vrede, gaf zuster Zuster Eleni een Dharmatoespraak over de oorlog in Oekraine. Zuster Eleni heeft een persoonlijke band met Oekraine omdat haar grootvader een Oekraïner was.


Hoe vrij ben jij echt?

Verdiepingsdag zondag 24 april 

Dit is de 4e en laatste verdiepingsdag in de serie ‘Vrij zijn waar je ook bent’, naar het gelijknamige boek van Thich Nhat Hanh. Opgesloten zitten met het inzicht (ooit) weer vrij te komen is anders dan het gevoel hebben opgesloten te zitten in je lichaam en te weten dat het einde van je lichaam dichtbij is. Vrij zijn waar je ook bent vraagt om een bijzondere energie en beoefening. Deze dag wordt begeleid door Jan Veenendaal. 

Mindfulness in de les 

26 - 29 mei (Hemelvaart weekend)

‍Online retraite voor leerkrachten, begeleid door dharmaleraar Tineke Spruytenburg en teacher Miles Dunmore uit Londen. Deze retraite draait om het oefenen in aandachtig lesgeven. Hierbij gaat het vooral om hoe jij als leraar/docent voor de klas staat, dat wil zeggen de aard en de kwaliteit van jouw aanwezigheid (‘presence’).


In de voetsporen van de Boeddha

Van 19 tot 30 april 2022 wordt er weer een pelgrimstocht naar India ondernomen. Deze retraite wordt geleid door monniken van Plum Village en Shantum Seth. 'In de voetsporen van de Boeddha' is een pelgrimstocht voor  Plum Village beoefenaars van over de hele wereld!

Lid worden van de orde van interzijn?

De Orde van Interzijn heeft een traject waarin sanghaleden die de 14 aandachtsoefeningen willen gaan aannemen begeleiding krijgen van ervaren ordeleden. Dit jaar wordt er een nieuw traject gestart. Je kunt je aanmelden tot 1 juli 2022.


Wat een kat ons wijsmaakt

‍Koen Demeyer

Een kat brengt een stuk wilde natuur in huis. Al vlug worden ze een vast onderdeel van onze dag routines en geleidelijk vergroeien we er mee. Dit besef je vooral wanneer je weer afscheid moet nemen.

‍Gelukkig zijn kan je leren

‍Leni Cellini

Ik kan onmogelijk opnoemen hoeveel ik geleerd heb van zenmeester Thich Nhat Hanh. Ik ben zo vaak bij hem op retraite geweest dat zijn invloed op mijn leven eindeloos groot lijkt.

Nooit meer oorlog

‍Jan Veenendaal

Opgegroeid met de verhalen van mijn grootouders over de eerste wereldoorlog - die ze van dichtbij in Cadzand op 30 kilometer van het front mee maakten 

‍De overkant, zenstory

‍Annemieke Rebel

Op een dag kwam een jonge beoefenaar van zen aan de oever van een brede rivier. Hij wilde naar de overkant en dacht lang na over hoe hij daar kon komen.

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net