Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - nieuwsbrief juni 2022

Leven in Aandacht - nieuwsbrief juni 2022
Nieuwsbrief Juni 2022  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

De voorjaarsbloei is tot een einde gekomen. Gierzwaluwen scheren hoog door de lucht en in de verte hoor je de roep van de koekoek. De zomer is in het land. In deze nieuwsbrief een terugblik op Vesak. Als vanouds het nieuws uit de sangha zoals een item van de earthholderssangha een een aankonidiging van een expositie over bijen. Het verdiepingsprgramma is blij om aan te kondigen dat er in het najaar weer een serie over de Vijf Aandachtoefeningen van start gaat. Maar eerst vóór de zomer nog een heerlijk yogaweekend in Loenen. En heb je de 'events' met de kloosterlingen in Nederland gemist? Overweeg dan de Nederlandstalige zomerretraite in Duitsland te bezoeken. Daar kun je elke dag genieten van prachtige, diepgaande lezingen, veel mindfulness, ontmoetingen, plezier. Daar is ook een Nederlands kinderprogramma. Verder in deze nieuwsbrief veel ander nieuws, aankondigingen, oproepjes en natuurlijk weer nieuwe blogs en.... het zenverhaal.   

‍Wat is de betekenis van de Boeddha voor jou?

Dit jaar vierde Plum Village, Vesak, de geboortedag van de Boeddha, op 15 mei met een feestelijke cecemonie. In een korte video delen enkele Plum Village kloosterlingen wat de leer van de Boeddha voor hen betekent en leggen ze uit wat de Ceremonie van Vesak inhoudt.

‍28 & 29 mei: verkorte onderwijsretraite

Stevig als een berg

De geplande mindfulness retraite voor leerkrachten voor het Hemelvaartweekend  gaat niet door. Daarom bieden we een alternatief: zaterdag 28 mei en zondag 29 mei 's ochtends van 7:30 (meditatie) tot circa 13:15 uur kun je deelnemen aan een ingekort retraiteprogramma voor mensen die in het onderwijs werken.

‍1-3 juli,  yoga & meditatie weekend

Vrede in jezelf en de wereld

Heleen Zeilstra en Jivan de Klerk begeleiden in Bosoord in Loenen een DruYoga - en Meditatieweekend. Heleen en Jivan hebben een yogaschool en zijn beoefenaars in de traditie van Thich Nhat Hanh. 

Vijf zondagen, vanaf 16 oktober

Serie Vijf Aandachtoefeningen 

Dit jaar opnieuw een serie van vijf verdiepingsdagen over de toepassing van de Vijf Aandachtsoefeningen in het dagelijks leven. De dagen worden begeleid door Peter van Leeuwen en Albertine Smit.

‍9 - 14 augustus - Nederlandstalige zomer retraite in Duitsland

De weg van liefde en begrip

Ook dit jaar weer een Nederlandstalige zomer retraite in Duitsland (EIAB) met de monniken en nonnen van de Plum Village kloostergemeenschap. Senior dharmaleraren houden lezingen, we zitten, lopen, eten in aandacht, en ontmoeten elkaar met vreugde en plezier. Voertaal Nederlands en Engels. Er is ook een Nederlands kinderprogramma.


Tentoonstelling

To Be or not to Bee

Van 24 April tot 12 Juni exposeert Madelon Hooykaas met haar tentoonstelling ‘To Be or not to Bee’ in Museum Rijswijk. Madelon is lid van de Orde van Interzijn en videokunstpionier.

‍Earth holders Sangha

Online boekenclub

De Earth Holders Sangha nodigt je uit om mee te doen aan een online boekenclub rond het boek 'Met Zen de planeet redden'. In september zullen 1 of meerdere groepen van start gaan. .

‍Oproep De Klankschaal

Thema Dankbaarheid

Het najaarsnummer van de Klankschaal heeft als thema Dankbaarheid. Kopij is van harte welkom, evenals foto’s en illustraties! Wat betekent dankbaarheid voor jou? Hoe ervaar je de dankbaarheid van anderen? 

Vooraanmelding webshop

‍Agenda's en kalenders 2023

Hoewel we proberen in het hier en nu te leven is het toch alweer tijd om kalenders en agenda’s voor 2023 te bestellen. Dit jaar werken we met een voorintekenlijst om teleurstelling te voorkomen. Als je een bestelling wilt doen, geef dan je naam en emailadres door aan Gerda: webshop@aandacht.net.    


‍Een groet aan de sangha

Door Gary Palen

In de trein van Halifax naar Ottawa schreef ik enkele woorden over Sangha Mindfulness in mijn dagboek, die ik jullie bij deze aanbied.

Be lazy!

Door Leni Cellini

Thich Nhat Hanh moedigde ons aan om lui te zijn, om niets te doen, om te stoppen met haasten en rust te nemen. Hoe moeilijk dat vaak ook is, zelfs op retraite (!)

Vrij zijn wie je bent

Door Jan Veenendaal

Kun je blijven staan voor je eigen idealen, voor je eigen inzichten (gebaseerd op kennis en ervaring), ondanks dat je tegengewerkt wordt, ondanks dat mensen je onheus bejegenen of negeren? 

‍Zenverhaal: Doodgaan

Door Annemieke Rebel

Wat gebeurt er met mij als ik doodga? De zenmeester denkt na en schenkt voor de student en zichzelf een kopje thee in, alvorens hij antwoord geeft.

‍Zes Wondervragen

Door Koen Demeyer

Interbeing staat voor onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid van alle verschijnselen. Maar, hoe beoefen je Interbeing dan in de praktijk? 

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net