Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief juli 2022

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief juli 2022
Nieuwsbrief Juli 2022  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

Deze maand willen we jullie vooral wijzen op de twee zomerretraites in het European Intitute of Applied Buddhism (EIAB): de Nederlandstalige retraite “De weg van liefde en begrip” en de internationale retraite "Be beautiful, be yourself". Volgens de Boeddha ontstaat het meeste lijden door verkeerde waarnemingen. Zo hebben we een denkbeeldige grens getrokken tussen onszelf en andere mensen, tussen ons en andere dieren, planten, oceanen en Moeder Aarde. Een retraite biedt de mogelijkheid om de tijd te nemen voor jezelf en de ander. In de gezamenlijke energie van volle aandacht, liefde en mededogen is het mogelijk om tot rust te komen en een verschil maken voor onszelf en voor de Aarde. 
Daarnaast in deze nieuwsbrief twee nieuwe boeken, nieuws uit de sangha, een blog en het laatste(!) zenverhaal. 

‍Dit jaar twee zomer retraites in het EIAB

Van 9 tot 14 augustus 2022 vindt in het European Intitute of Applied Buddhism (EIAB) weer de jaarlijkse Nederlandstalige zomerretraite plaats. Er wordt Nederlands en Engels gesproken, maar alles is in het Nederlands te volgen. Ook het kinderprogramma is Nederlandstalig. (Foto: stokoefeningen in de ochtend).

‍Dit jaar is er in juli ook een Internationale zomer retraite voor volwassenen, van 13 tot 17 juli 2022 in het EIAB. Deze retraite biedt een programma alleen voor volwassenen. De voertaal is Duits en Engels en in de deelgroepen ook Nederlands.

Voor beide retraites is door ons een carpool pagina aangemaakt. Zie de aankondigingen van de retraites op onze website

‍Vanaf 16 okt 2022

Serie van vijf zondagen over de Vijf Aandachtsoefeningen

De Vijf Aandachtsoefeningen zijn een concrete manier om met liefdevolle aandacht (“mindfulness”) te leven. Ze helpen ons om ons bewustzijn van lijden te vertalen in voedend, helend en beschermend handelen, in al ons doen en laten – ons denken, spreken en handelen. We bestuderen ze tijdens 5 zondagen en wisselen ervaringen uit.


Kinderboek 'Springlevend'

Kinderen en het kind in ons helpen

‍‍'Springlevend' is een kinderboek voor jong en oud, van 7 tot 100 jaar! Hedie Meischke heeft de illustraties gemaakt en Ilse Krabben heeft het boek geschreven. De velen reizen, ontmoetingen en meerdere retraites in Plum Village die Ilse bijgewoond heeft, brachten zoveel inspiratie en motivatie om het ook naar anderen te brengen wat het schrijven van dit boek mogelijk maakte. 

‍Elke vrijdag om 12 uur

Stadsmeditatie in Rotterdam

Elke vrijdag vanaf 3 juni t/m 30 september van 12 tot 13 uur is er stadsmeditatie, buiten bij de Laurenskerk in Rotterdam. Georgaiseerd door het Boeddhahuis, een samenwerkingsverband van boeddhisten..

‍Vijf nieuwe dharmaleraren

Br. Pham Hanh krijgt de lamp

Op 11 juni kreeg broeder Pham Hanh de lamp overgedragen tijdens een mooie ceremonie in Plum Village tijdens de juni retraite.  Ook vier Ordeleden van de Nederlandstalige sangha kregen de lamp. 

Boek Boeddhistische psychologie

Hoe werkt onze geest?

Het boek 'Understanding our mind' van Thich Nhat Hanh is in juni 2022 verschenen in Nederlandse vertaling met als titel 'Hoe werkt onze geest? In 'Hoe werkt onze geest?' worden de kernpunten van de boeddhistische psychologie door Thich Nhat Hanh helder uiteengezet. Het menselijk bewustzijn wordt vergeleken met een akker waarin allerlei zaden worden geplant; zaden van het lijden, woede, geluk en vrede. Als we weten hoe we zaden van vreugde water kunnen geven en zaden van lijden kunnen transformeren, dan zullen begrip, liefde en mededogen tot bloei komen.

Hoe werkt onze geest?


Zenverhaal: De lege stoepa

Door Annemieke Rebel

Een ernstig zieke jonge zen non geneest van haar ziekte gedurende de tijd dat zij bij een zenmeester in de leer is en uit dankbaarheid bouwt zij een stoepa voor hem. 

‍De eerbare oogst

Door Koen Deweyer

Naast het cultiveren van een liefdevolle relatie met onszelf heeft Thich Nhat Hanh, ook veel aandacht besteed aan het herstellen van onze band met de Aarde. 

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net 

facebooktwitterinstagram