Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief augustus 2022

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief augustus 2022
Nieuwsbrief Augustus 2022  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,
Onze leraar Thich Nhat Hanh is begin dit jaar heengegaan en nu vieren we 40 jaar Plum Village. Wat is er enorm veel opgebouwd in zo korte tijd: een internationale beweging met 11 kloosters over de hele wereld - waarvan Plum Village in Zuid-Frankrijk het grootste boeddhistische klooster in Europa is - vele honderden monniken en nonnen en vele duizenden lekenbeoefenaars, samenkomend in sangha's. Een opvolger voor Thay zal er niet komen, maar als viervoudige sangha (monniken, nonnen, leken vrouwen en mannen) zullen we doorgaan de wereld te inspireren en te voeden met de oude wijsheid van het boeddhisme, gestoken in een nieuw jasje, zoals Thay ons heeft voorgedaan. Dit najaar zullen we op verdiepingsdagen in Naarden stilstaan bij de lessen die Thay ons geleerd heeft. Lessen die in het volle leven worden geleerd en toegepast, zoals uit de blogs, de bloei van de regenboogfamilie en het verhaal over de onderwijssangha blijkt. 

Viering 40 jaar Plum Village in woord en beeld

In juni vierde Plum Village haar 40-jarig bestaan tijdens de retraite "Now We Have a Path: We Have Nothing More to Fear". De indrukwekkende dharmalezingen over de vier 'Dharma Seals' van Plum Village kun je zien op het YouTube kanaal van Plum Village. Daarnaast zijn er video's gepubliceerd met foto's en verhalen van de jaren tachtig tot nu.


Zomerretraite EIAB, ook voor gezinnen met kinderen

Van 9 tot 14 augustus 2022 vindt in het European Intitute of Applied Buddhism (EIAB) weer de jaarlijkse Nederlandstalige zomerretraite plaats. Ook gezinnen met kinderen zijn van harte welkom!

‍Ontspannen toeleven naar de retraite

Een retraite is een kans om afstand te nemen. Maar geldt dit ook voor degenen die de retraite organiseren? Broeder Phap Xa geeft ons een kijkje in de keuken van het EIAB en hoe hij ontspannen toeleeft naar de komende retraites. 

Serie verdiepingsdagen in Naarden

‍Thema: Wat ik leerde van Thay

Op zondag 25 september start br. Phap Xa de serie 'Wat ik leerde van Thay'. Thich Nhat Hanh is begin dit jaar overleden. Hij inspireerde mensen over de hele wereld en heeft een grote, wereldwijde gemeenschap van kloosterlingen en leken tot stand gebracht. In deze serie delen we de lessen die Thay ons persoonlijk leerde.


De online onderwijs-sangha

De online onderwijs-sangha komt elke zondagavond voor de klok van 20.00 uur online samen om te mediteren en Dharma te delen. In een persoonlijk verhaal benadrukt Baltus van Laatum het belang van mindfulness in het onderwijs.

‍Vijf nieuwe leken dharmaleraren erbij

Het retraiteseizoen in Plum Village begon in juni met een feest omdat we al 40 jaar mogen genieten van een  bloeiende kloostergemeenschap. Als lekengemeenschap zijn we ook erg blij met 5 kersverse leken-dharmaleraren.

‍Plum Village omarmt de Regenboog familie

Veel beoefenaars van de LGBTQIA+ gemeenschap hebben in hun leven uitsluiting ervaren. In de Plum Village sangha zijn initiatieven genomen om dit te veranderen, zoals een aanpassing van de Derde Aandachtsoefening over Ware Liefde.

Jacobine Geel herhaald

Op zondag 14 augustus wordt de uitzending van Jacobine Geel over de nalatenschap van Thich Nhat Hanh van 20 februari jl herhaald. Je kunt deze zien op NPO2 om 17.10.


Kwetsbaar mogen zijn

‍Door Leni Cellini

Ik beschouw mezelf niet als een groepsmens. Toch kies ik ervoor om in een community te wonen: Gedeelde smart is halve smart?

‍Een win-win situatie

‍Door Jan Veenendaal

Veelal zijn we alleen maar tot het maken van een drastische stap in ons leven bereid wanneer het ons (financieel) iets oplevert...

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net