Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief september 2022

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief september 2022

 

Nieuwsbrief september 2022  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,
De warme dagen weten nog niet van wijken, maar toch is de zomertijd voorbij en dienen werk en school zich weer aan. Waarschijnlijk ben je op dit moment al begonnen. Wellicht heeft deze heerlijk ontspannen zomer tot nieuwe inzichten geleid, bijvoorbeeld dat je leven wat rustiger zou kunnen zijn met meer tijd en aandacht voor wat echt belangrijk is. Ook ben je misschien geinspireerd om meer gewicht te geven aan je beoefening en regelmatig een sangha of een activiteit (een dag van aandacht of een meditatieweekend) te bezoeken. In deze nieuwbrief vind je hier meer informatie over. Kijk ook regelmatig op de website van Plum Village en EIAB voor de retraites aldaar.  In deze nieuwsbrief ook twee inspirerende blogs en een mooie online lezing van br. Phap Xa.

Prachtige zomerretraite in Duitsland in het EIAB

Van 9 tot 13 augustus namen ruim 180 mensen, volwassenen en kinderen, deel aan de Nederlandstalige zomerretraite in het Duitse meditatiecentrum EIAB. De kinderen hadden een eigen programma. De volwassenen genoten elke dag van een diepgaande lezing van de broeders Phap An, Phap Xa, Phap Ung en Ngo Khong. Op onze website enkele foto's en de playlist van alle video's van lezingen en oefeningen (17).


Vanaf 25 september 2022 serie verdiepingsdagen

Thema: Wat ik leerde van Thay

Op zondag 25 september start br. Phap Xa de serie 'Wat ik leerde van Thay'. In oktober en november volgen nog twee dagen. Je kunt nu al inschrijven voor alle dagen. Thich Nhat Hanh is begin dit jaar overleden. Hij inspireerde mensen over de hele wereld en heeft een grote, wereldwijde gemeenschap van kloosterlingen en leken tot stand gebracht. In deze serie worden de lessen die Thay ons persoonlijk leerde gedeeld.

 

‍‍15 - 18 september 2022, EIAB, Duitsland

Geluk cultiveren en goed zorgen voor ons lijden, met Hilly Bol

Wat is Zen? Betekenis & heldere uitleg ['Zen worden' & Zen-meditatie] - #1  Kennisbank

Geluk cultiveren en goed voor ons lijden zorgen is een kunst. Hoe kunnen we omgaan met de vaak heftige emoties van verlies en rouw? Dit retraiteweekend wordt begeleid door dharmaleraar Hilly Bol.

‍‍‍28 - 30 oktober 2022, Leuven, Belgie

Go as a River, met broeder Phap Xa

In dit weekend hebben we gelegenheid om als sangha langere tijd samen door te brengen, onze beoefening te verdiepen en ons te laten inspireren door elkaars aanwezigheid en enkele monastics.

‍14 - 16 oktober 2022, EIAB, Duitsland

Retraite voor leerkrachten

Tijdens deze (in-person) retraite voor ervaren beoefenaars zullen we stilstaan bij de ethische en sociale aspecten van mindfulness op school en in de klas. We onderzoeken manieren om mindfulness te integreren in specifieke vakgebieden zoals natuur- en menswetenschappen en literatuur. De doelgroep is met name docenten in middelbaar en hoger onderwijs. De begeleiding is door Tineke Spruytenburg en Miles Dunmore.


zr. Dinh Nghiem over de betekenis van sangha (lezing op video)

How to be Happy as a River 

Zr. Định Nghiêm vertelt ons dat een druppel water kan verdampen of zijn weg kan verliezen, maar als die druppel water deel kan worden van de rivier, zal hij de oceaan bereiken. De rivier van sangha, de gemeenschap die de weg van geweldloosheid en mededogen beoefent, stroomt al heel lang. We kunnen vrezen dat we door één te worden met de rivier onze individualiteit en schoonheid zullen verliezen. Maar als we kijken naar de sangha om ons heen en nadenken over onze ervaring in de sangha, kunnen we zien dat de sangha helpt het beste in ieder van ons naar boven te halen; dat we samen veel sterker zijn, beter in staat om heling en vreugde te vinden, het lijden om ons heen te verlichten en de wereld van dienst te zijn.

Sangha's in Nederland en Vlaanderen

Versterk je beoefening in een sangha 

Overweeg je om je aan te sluiten bij een sangha in Nederland of Vlaanderen en zoek je een sangha in jouw plaats of regio? Of misschien een  online sangha? Je vindt alle informatie van alle 80 sangha's in ons overzicht op de website.

‍Bewustwording van ras, intersectionaliteit en sociale gelijkheid

De ARISE sangha

De ARISE sangha is een internationale gemeenschap van mindfulness beoefenaars die samenkomen om de wonden van raciale onrechtvaardigheid en sociale ongelijkheid te helen. 

‍Met positieve energie en vertrouwen aanwezig zijn in moeilijke tijden

Online lezing Phap Xa

Broeder Phap Xa gaf een mooie en actuele lezing op zondag 14 aug 2022 op het boeddhistisch platform 30NOW. Hij geeft handvatten, hoe we om kunnen gaan met de moeilijkheden van onze tijd. 


‍De hertgang

Door Koen Demeyer

Als we praten over ‘verbonden zijn’  met alle levende wezens in de natuur, dan drukken we ons uit met concepten gebaseerd op menselijke tradities. Maar wat heeft de natuur zélf hierover te vertellen?

‍Niet mijn pijn

Door Leni Cellini

“Als je thuiskomt hier en nu, doe je dat ook voor je voorouders.” Dat zinnetje trof me enorm tijdens een lezing op mijn laatste retraite. En hielp me om zachter voor mezelf te zijn op moeilijke momenten…

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net