Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief oktober 2022

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief oktober 2022

 

Nieuwsbrief Oktober 2022  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

Alles en iedereen komt in de najaars- en wintermodus. Cursussen beginnen, de scholen zijn al begonnen en het culturele aanbod staat op de kaart. De vakantie is echt ver achter ons. Ochtenden zijn donker en waterkoud. Het is een hele kunst om in dit najaarsgeweld je focus en aandacht te behouden. Een manier om dit te doen is te leven en te kiezen vanuit je waarden. Het artikel over de eco-gemeenschap is hiervan een inspirerend voorbeeld. Ook Leven in Aandacht wil je hierbij ondersteunen. Het verdiepingsprogramma biedt dit najaar een serie verdiepingsdagen over de Vijf Aandachtsoefeningen (nog 2 plekjes vrij!), twee verdiepingsdagen in Naarden en een nieuwe (online) cursus boeddhistische psychologie door br. Phap Xa. Als je behoefte hebt om even te stoppen en te rusten kan dat ook met een mooie podcast waarin broeder Phap Xa vertelt over hoe hij monnik is geworden en een terugblik op een retraite in het EIAB met een uitgebreide fotocollage. Een feest der herkenning. Veel plezier met deze nieuwsbrief en de artikelen.

Leven vanuit compassie. Bomen planten in het Sadhana bos

‍‍De afgelopen vier jaar heb ik in een eco-gemeenschap in Zuid-India gewoond en vrijwilligerswerk gedaan. We leven heel eenvoudig in hutten met rieten daken, gemaakt van lokale, natuurlijke materialen. Onze gemeenschap is off-grid en gebruikt alleen elektriciteit van onze zonnepanelen en het water dat we uit onze bron halen. 


Verdiepingsdag 30 okt Naarden

Wat ik leerde van Thay

Broeder Phap Xa opende op 25 september deze boeiende reeks. Op 30 oktober is het woord aan Jan Veenendaal: "Met name het sociaal geëngageerd boeddhisme zoals Thây en zuster Chan Khong dat voorleven was de reden om me bij onze traditie aan te sluiten."

‍Online vanuit EIAB 21-23 okt

Retraite voor leerkrachten

Jongeren staan vandaag voor een complexe, uitdagende toekomst, waarin ze te maken krijgen met klimaatcrisis en sociaal onrecht. Te midden van dit alles weten wij, hun leraren, hoe zij ernaar verlangen om zich in te zetten in de wereld. Hoe past mindfulness in het onderwijs in dit plaatje?

Vanaf 19 nov: online cursus boeddhistische psychologie door br. Phap Xa

Hoe werkt onze geest?

We zijn blij te kunnen aankondigen dat br Phap Xa de online cursus over boeddhistische psychologie voort gaat zetten. In deze derde reeks nemen we het zevende bewustzijnsniveau onder de loep: Manas. De reeks bestaat uit 9 bijeenkomsten van 1 uur op zaterdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur. 


Verdragen, verzoenen, verbinden

Prinsjesdagviering

De Prinsjesdagviering is een unieke samenwerking van bahá’ís, boeddhisten, brahma kumaris, christenen, hindoes, humanisten, joden, moslims, sikhs en soefi’s. Namens de boeddhistische groeperingen las Ilse Krabben een tekst van Thich Nhat Han voor.

‍Zondag 6 November 14:00 uur

Flashmob for climate action

Op de 1e dag van de VN Klimaatconferentie vindt op het Damplein in Amsterdam een meditatieflashmob voor klimaatactie plaats. Samen zitten om mindfulness te cultiveren, ten einde onszelf, elkaar en alle wezens te helen en te beschermen.

Stephanie en Phap Xa

Podcast over mindfulness

Stephanie gaat in gesprek met broeder Phap Xa, uit het EIAB. Hij vertelt hoe hij monnik is geworden, hoe mindfulness hem helpt om te gaan met moeilijke emoties en lijden zijn zorgen over de verharding in de maatschappij en de opwarming van de aarde.

‍Oproep Klankschaal

Onderweg naar nergens

‍De redactie van ons magazine de Klankschaal ontvangt graag jullie (reis)verhalen over het pad dat je volgt in je leven en beoefening. Je kunt een bijdrage schrijven voor het volgende nummer met als thema 'Onderweg naar nergens'. Insturen voor 31 november.

Soetrastudie en uitwisseling

Lotushart, online sangha

Lara Aelen en Sander Hartveld van Wake Up zijn een online sangha voor studie en uitwisseling over de soetra's gestart. Je kunt nog meedoen. Alle leeftijden zijn welkom. In deze online sangha bestuderen we samen één soetra per maand.

‍Oproep deelname 

Online onderwijssangha

Bovenstaande zin van Thich Nhat Hanh inspireert Baltus van Laatum elke dag opnieuw. Het helpt hem bij het beantwoorden van vragen die dagelijks langskomen in zijn onderwijspraktijk als natuurkundeleraar in Amsterdam. 


Wat ik leer(de) van Thay

‍Door Jan Veenendaal

Dag in dag uit leer ik nog van Thay. Door een boek dat ik lees of een tekst die ik tegenkom voor de lezing die ik op 30 oktober zal geven.

‍Welkom thuis in het EIAB

‍Door Sveja van Mierlo

Eindelijk is het zo ver. Mijn lang gekoesterde wens om één van het kloosters opgericht door Zenmeester Thich Nhat Hanh te bezoeken komt in vervulling. 

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net