Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - nieuwsbrief nov 2022

Leven in Aandacht - nieuwsbrief nov 2022

 

Nieuwsbrief november 2022  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

De bomen tooien zich met prachtige herfstkleuren, en de zon geeft ons nog enkele mooie nazomerse dagen. Maar de herfst zal zich doorzetten en de dagen zullen veel kouder en korter worden. De wintertijd gaat in. We zoeken de warmte op binnenshuis en bij elkaar. En al gauw gaan onze gedachten uit naar de feestdagen met Kerst en Oud & Nieuw. Met wie zullen we het vieren en waar? Wat zullen we eten? Je kunt jezelf en eventueel je gezin ook voeden door deel te nemen aan een retraite in een van de kloosters: in Plum Village in Frankrijk of het EIAB in Duitsland.

In Plum Village zijn twee retraiteweken gepland tijdens de vakantieperiode. De eerste week 'Miracle of Being Alive' is van 23 tot 30 december, dus met de Kerstdagen. Daarna is er rond Oud & Nieuw de retraite 'New Year, New Me', van 30 december tot 6 januari. In het EIAB in Duitsland is er een Oud & Nieuw retraite van 27 december tot 2 januari. Alle retraites tijdens de Kerstvakantie hebben een feestelijk karakter. Iedereen is welkom, ook kinderen.

Maar voordat we zover zijn hebben we in Naarden nog twee mooi verdiepingsdagen in de serie 'Wat ik leerde van Thay' op 30 oktober en 27 november. Ook geven we in deze nieuwsbrief alvast een kijkje in de planning voor 2023, zodat je de data alvast kunt noteren. En daarbij ook veel uiteenlopende berichten uit de sangha en mooie blogs.

In beeld: verdiepingsdag Naarden 25 september 

Op 25 september namen 50 mensen deel aan een verdiepingsdag van Stichting Leven in Aandacht in Naarden. Broeder Phap Xa uit het EIAB verzorgde een prachtige lezing vol herinneringen en lessen van Thay (Thich Nhat Hanh). Hij begeleidde ook de meditatie oefeningen: zitten, wandelen, eten in stilte en diepe ontspanning. Ilse Krabben legde deze mooie momenten vast in een video. Deze kunt u hier bekijken.


‍Zondag 30 oktober en 27 november in Naarden. Er zijn nog plaatsen vrij!!!

‍Serie verdiepingsdagen: Wat ik leerde van Thay

Onze leraar, zenmeester Thich Nhat Hanh (aanspreekvorm Thay) is begin dit jaar overleden in Vietnam. Hij heeft veel mensen over de hele wereld geinspireerd en een grote spirituele gemeenschap tot stand gebracht van kloosterlingen en leken beoefenaars over de hele wereld. In deze serie delen we de lessen die Thay ons persoonlijk leerde.

30 oktober 

Jan Veenendaal

Jan is lid van de Orde van Interzijn. Sociaal geëngageerd boeddhisme zoals Thich Nhat Hanh en zuster Chan Khong dat voorleven was de reden voor Jan om zich bij de Plum Village traditie aan te sluiten. 

‍27 november 

‍Verena Böttcher

Verena combineert speelsheid en humor met verdieping en stilte, omdat dit voor haar zelf leidt tot de verbinding en de inzichten waar ze behoefte aan heeft. Haar lievelingscalligrafie is 'Are You Sure?'

Online cursus vanaf 19 november

Hoe werkt onze geest?

Op zaterdag 19 november start de online cursus Boeddhistische Psychologie verzorgd door br Phap Xa. Een volgend deel van het boek Hoe werkt onze geest wordt besproken. Manas is het onderwerp. 

‍Noteer de data in je agenda

Programma 2023

Voor het eerste halfjaar van 2023 komen de eerste contouren van een mooi verdiepingsprogramma in beeld. Het duurt nog even voor alles in de agenda staat. Noteer hier alvast de data. 


Zondag 6 november 14 uur Museum Eye Amsterdam

Meditatie flashmob voor het klimaat

Op de eerste dag van de VN Klimaatconferentie, vindt op  in Amsterdam een meditatie flashmob voor klimaatactie plaats, die door jongerenbeweging WakeUp wordt georganiseerd. Samen zitten en zingen om mindfulness en compassie te cultiveren, ten einde onszelf, elkaar en alle wezens te helen en te beschermen.


LET OP: de flash mob is vanwege een anti-demonstratie verplaatst naar het plein bij het EYE Museum.

In de webshop

2023 agenda en kalender

In de webshop van Stichting Leven in Aandacht zijn weer de nieuwe agenda en minikalender van 2023 te bestellen. Wees er snel bij want er is altijd veel belangstelling.

‍Met zen de planeet redden

Nieuwe online leesgroepen

Er is veel belangstelling voor de online leesgroepen 'Met zen de planeet redden'. Daarom willen we als Earthholders Community kijken of het mogelijk is, meer online leesgroepjes te starten.

'Onderweg naar nergens': oproep Klankschaal

De redactie van de Klankschaal ontvangt graag jullie verhalen over het pad dat je volgt in je leven en beoefening. Je kunt je bijdrage met als thema 'Onderweg naar nergens', insturen voor 30 november.

‍Sangha LIA online zoekt nieuwe ondersteuners

Het dreamteam van de online sangha op vrijdagavond zoekt nieuwe mensen om te helpen met hosten. Om de online sangha door te kunnen laten gaan zoeken zij uitbreiding van het team.


Het World Wood Web

Door Koen Demeyer

In dit seizoen zie je overal paddenstoelen opduiken. Ze verrassen ons met hun geuren en kleuren en hun bizarre vormen. Het zijn prachtige wezens die de verbeelding en verwondering in ons aanwakkeren.

‍Aanwezig zijn

‍Door Baltus van Laatum

Ik ben Baltus en werkzaam als mentor en leraar in het middelbaar onderwijs. Mindfulness en de leer van Thich Nhat Hanh helpt mij om mijn werk met heel veel plezier en vreugde te mogen uitoefenen. 

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net