Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief januari 2023

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief januari 2023

 

Nieuwsbrief Januari 2023  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin, 
Binnenkort kunnen we genieten van de kerstdagen en de overgang naar het jaar tweeduizend drieëntwintig. In het EIAB en Plum Village vinden kerst en nieuwsjaars retraites plaats. We zijn erbij in ons hart en hopen hiervan in de volgende nieuwsbrief verslag te kunnen doen. 
Op vrijdagavond 23 december sluit de online sangha Leven in Aandacht het jaar af met een avond met br. Phap Xa. Iedereen is welkom. Lees in deze nieuwsbrief hoe je kunt deelnemen. 
In januari start de serie verdiepingsdagen over 'De Vier Hartkwaliteiten'. In deze nieuwsbrief kan je er meer over lezen en kennismaken met een van de begeleiders: Jacquelien van Galen. In het voorjaar is er een retraite van de Earth Holder Community NL en Manon Danker waarin we met elkaar onze onzekerheid over de klimaatcrisis onder ogen zien. Manon is facilitator van 'The Work that Reconnects', wat opgezet is door Joanna Macy. Lees meer over Manon in deze nieuwsbrief.
Gelukkig hebben we ook voor dit nieuwe jaar onze mooie bloggers aan ons verbonden weten te houden. Elke maand kunnen we genieten van een blog van Leni, Jan of Koen, waarin zij verslag doen van hun spirituele reis. Een paar keer per jaar is er ook ruimte voor een gastblog. Een van onze webredacteuren bijt de spits af in een blog over zijn werk in de geestelijke gezondheidszorg. Ook kwamen spontaan nog twee andere verhalen binnen. Als jij ook wat wilt delen en ons mee willen nemen op jouw spirituele reis… je bent van harte welkom!
 

De beste wensen voor dit nieuwe jaar !!!

‍Het team van de website van Stichting LiA wenst jullie allen fijne kesrtdagen, een mooie jaarwisseling en een goed 2023. Mogen jullie gezond en gelukkig zijn. Mogen jullie vrede kennen en vriendschap sluiten met jezelf en alle voelende wezens. Wij weten dat jullie er zijn en zijn heel gelukkig!


Serie verdiepingsdagen over
De vier Hartkwaliteiten

In januari starten we met een nieuwe serie verdiepingsdagen over de vier elementen van ware liefde, zoals Thich Nhat Hanh de hartkwaliteiten noemt: liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid. Het oefenen van deze kwaliteiten maakt ware liefde mogelijk die helend werkt voor jezelf en je relaties. We zullen ze bestuderen en oefenen onder leiding van nieuwe begeleiders, allen lid van de Orde van Interzijn. 

‍Zondag 22 januari, Naarden

De vreugde van ware liefde

Op de eerste dag van de serie bijt Jacquelien van Galen het spits af met de Hartkwailiteit Vreugde ofwel: "Ware liefde geeft vreugde aan jezelf en aan de ander".

‍Zondag 26 februari, Naarden

Gelijkmoedigheid brengt heling

Maria Moonlion verzorgt op de tweede dag het thema gelijkmoedigheid, door Thich Nhat Hanh ook uitgelegd als inclusiviteit. Ware gelijkmoedigheid brengt heling.

Weekendretraite 3 - 5 maart, Loenen

Samen vrede zijn in een tijd van crisis

Deze retraite komt voort uit de samenwerking van de Earth Holder Community en Manon Danker, facilitator van 'The Work that Reconnects', met als grondlegger Joanna Macy. In een veilige en rustgevende omgeving willen we onze onzekerheid over de klimaatcrisis onder ogen zien. De steun, die wij elkaar kunnen geven in het samenzijn tijdens deze retraite, kan ons helpen deze moeilijke stap te nemen. Vanuit onze verbondenheid met elkaar en Moeder Aarde, willen we helder zien wat onze respons kan zijn.

Twee vrouwen die willen inspireren

Jacquelien van Galen

Jacquelien begeleidt de eerste verdiepingsdag over de Vier Hartkwaliteiten. Na enig technisch gedoe lukt het om een geanimeerd gesprek met elkaar te hebben.

‍Manon Danker

Manon is sinds 2014 betrokken bij het netwerk van het Work That Reconnect (WTR) en heeft zowel in het Engels als in het Nederlands workshops gefaciliteerd. 

Alvast noteren in je agenda

‍Retraites zijn het middel bij uitstek om je beoefening te intensiveren, vooral met kloosterlingen. Zij brengen een sfeer van diepe kalmte en mindfulness mee, waardoor je dieper komt in je beoefening. Daarnaast uiteraard mooie inzichten via diepgaande dharmatalks. Graag kondigen we alvast twee volgende grote Nederlandstalige retraites aan:


‍23 december afsluiting van het jaar

Sangha online met br. Phap Xa

Het afgelopen jaar konden we op de vrijdagavond online samen zingen en waren er prachtige geleide meditaties en Dharma talks. Op 23 december a.s. hebben we als afsluiting van het jaar broeder Phap Xa uitgenodigd om samen met ons te oefenen zoals Thay het ons heeft geleerd. Om mee te doen ga naar de Onine Sangha.

Derde nieuwsbrief verschenen

Centrum Interzijn

Medio december verscheen de derde nieuwsbrief van het Centrum Interzijn, het beoogde huis voor de gemeenschap Leven in Aandacht in al zijn geledingen.

Verdiepingsavond Den Bosch

Onbevreesdheid

no-death-no-fear.jpg (743×488)

Op 25 januari organiseert Sangha Den Bosch een Verdiepingsavond met als thema 'Onbevreesdheid', die wordt begeleid door Jan Veenendaal.

Verslag retraiteweekend

Opnieuw begonnen

Half november heeft de weekendretraite met vrijwilligers van stichting LiA 'Opnieuw beginnen' plaatsgevonden in Bosoord, georganiseerd door het bestuur van Stichting Leven in Aandacht en de werkgroep Verdiepingsprogramma. 


Zingen als een lichtend vuur

Door Evelien Veenhuizen

Zoeken naar de juiste toonhoogte, mijn hart dat ineens openspringt, verdriet of vreugde, het verlangen om compassievol mijn armen te spreiden. Alles mag er zijn. Ook twijfel. Zing ik niet te hard of gewoon raar?

‍Een te gebeuren waar verhaal

Door Elma van Lier

Vasil duwt de kelderdeur voorzichtig open, kijkt door de gaten in de muren van zijn huis naar buiten. Het is stil, doodstil. Het is bijna volle maan, de lucht is onbewolkt, het dorp baadt in licht.

Een bewogen ontbijt

Door Koen Demeyer

Nu de winter in aantocht is, heb ik in mijn tuin voederplaatsen ingericht voor onze hongerige gevederde vriendjes. Ze staan al vroeg in de ochtend te trappelen om mij te zien.

‍Soepstengels?

Door Peter van Leeuwen

Onlangs was ik met sanghavrienden bijeen in een vergadering. Bij de lunch waren de eerste momenten in stilte. Daarna sprekend. De smaak van het eten werd snel verdrongen door conversatie.

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net