Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - nieuwsbrief november 2023

Leven in Aandacht - nieuwsbrief november 2023

 

Nieuwsbrief November 2023  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

Het pijnljke nieuws over de verschillende oorlogen met de duizenden slachtoffers valt ons allen zwaar. We worden er verdrietig en soms zelfs wanhopig van. Ook onze vooruitzichten met alle crisissen in ons land en in de wereld lijken weinig hoopgevend. Gelukkig hebben we de beoefening om te zitten met onze emoties, te kalmeren en diep te kijken. Zo zorgen we voor onszelf en voor elkaar en kunnen we onderzoeken wat wij het beste kunnen doen in ons (kleine) bereik. 
Vanuit dit idee roepen de spirituele leiders van Plum Village ons op samen te zitten voor vrede. Een open brief aan de gemeenschap van beoefenaars en een mooie geleide meditatie kunnen hierbij helpen. We hebben ze opgenomen in deze nieuwsbrief. Gebruik deze bij je meditatie, in je gezin of sangha!

In deze nieuwsbrief een paar aankondigingen van bijzondere online events. Daarnaast het vooruitzicht van een nieuwe serie verdiepingsdagen in 2024. Nieuwtjes uit de sangha en mooie blogs ronden de brief af.


het herfstblad

Op 11 oktober was het de geboortedag van onze leraar Thich Nhat Hanh die in 2022 is overleden. Op de website van Plum Village staan enkele mooi verhalen ter herinnering: 'Thay in our Hearts'. 


Zaterdag 25 nov - Online workshop

You Can Say No - The Sound of (self)Compassion

‍Kan je in harmonie met je innerlijke waarheid leven en deze met vertrouwen en liefde communiceren? Deze Engelstalige workshop wordt verzorgd door Rachel Butt, facilitator van soundhealing en meditatie.

Zondag 26 november - Verdiepingsdag Naarden

Diversiteit & Inclusiviteit

Op deze interactieve verdiepingsdag verkennen we wie we zijn met onze waarden, normen, en identiteit. We gaan diepgaand kijken hoe onze ouders en voorouders en onze cultuur ons hebben gevormd en wat dat betekent voor ons handelen nu. De begeleiding van deze dag is in handen van Albertine Smit, lid van de Orde van Interzijn en Imran Çınar (foto) lid van de Sangha van hulpverleners

Vanaf 3 dec: online cursus br. Phap Xa

De geschenken van meester Linji

Vanaf 3 december verzorgt broeder Phap Xa weer een online verdiepingscursus van 4 bijeenkomsten. Ditmaal is het onderwerp: de lessen van zenmeester Linji.
Het doel van meester Linji was om ons te helpen te stoppen met buiten onszelf te zoeken en ons te realiseren dat alles waarnaar we zoeken, in het huidige moment te vinden is.

‍In 2024 nieuwe serie verdiepingsdagen in Naarden

thema 'DE VIJF OVERDENKINGEN'

De Vijf Overdenkingen is een oude tekst over vergankelijkheid en kwetsbaarheid, die aan de Boeddha zelf wordt toegeschreven. In veel kloosters wordt deze tekst dagelijks gereciteerd door de monniken en nonnen, 

Dag 1, zondag 14 januari  

Omgaan met kwetsbaarheid

Kunnen we oefenen in het omgaan met onze kwetsbaarheid? Zou daar jong mee beginnen onverwachte confrontaties makkelijker maken? Deze dag wordt begeleid door Renate Glerum en Miranda van Schadewijk, lid van de Orde van Interzijn

D‍ag 2, zondag 25 februari 

Leven met verlies en verandering

In ieders leven zijn er verliezen en onze verlieservaringen kunnen heel verschillend zijn. Rouw is een proces met vaak heftige gevoelens. Hoe helpt de beoefening ons bij verlies en verandering? Dharmaleraar Hilly Bol begeleidt deze verdiepingsdag.


‍Vredeswerk te midden van geweld

Samen zitten voor vrede

Als reactie op de situatie in het Midden-Oosten schreef de Plum Village Community for Engaged Buddhism een open brief, aan alle beoefenaars om te zitten voor vrede met een inspirerend geleide meditatie. Daarnaast ook een open brief aan president Biden van de VS.

‍Muziek om te delen

Nature is cool

Op de website van Leven in Aandacht verschijnen steeds meer inspirerende en ontroerend liedjes. Kijk en luister maar eens naar 'I love nature, nature is cool' dat singer-songwriter Joe Reilly zingt samen met kinderen in Plum Village.

Mars 12 november in Amsterdam

Voor klimaar en rechtvaardigheid

Een samenwerkingsverband van klimaatactiegroepen organiseert op zondag 12 november in Amsterdam een grote klimaatmars, pal voor de verkiezingen.
Loop ook mee met de Earth Holder Community van Leven in Aandacht.

Online sangha

Regenboogsangha opgericht

In augustus 2023 is met 3 klanken van de bel de Nederlandse online Regenboogsangha LHBTQIA+ officieel geworden. Wij hebben er veel zin in en hopen jou LHBTQIA+questioning te ontmoeten in onze sangha. Op19 november is de volgende bijeenkomst..

Oproep De Klankschaal: stuur een bijdrage

Thema 'Ontmoeten'

Het voorjaarsnummer van ons magazine de Klankschaal heeft als thema Ontmoeten. Kopij is van harte welkom. De sluitingsdatum is 30 november 2023. Bijdragen bij voorkeur per e-mail zenden aan redactie@aandacht.net. Graag in Word en zonder opmaak. Foto’s of illustraties afzonderlijk leveren, liefst digitaal (JPEG- of TIFF-formaat en minimaal 1 MB) per e-mail onder vermelding van de naam van de fotograaf. De redactie overlegt zo mogelijk met auteurs over eventuele aanpassing van teksten. Wij zijn jullie dankbaar voor de bijdragen!


IK

Door Jan Veenendaal

Ik (zie de bergen in jezelf. Je bent veel meer dan je denkt, alles zit in jou. Zorg voor de ander is zorg voor jezelf).

‍Poor Men's Temple Bell

Door Sandra Alderden

Naast vele andere dingen die ik van Plum Village heb meegenomen, is mijn “bellentik” er zeker één van.

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net