Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - nieuwsbrief december 2023

Leven in Aandacht - nieuwsbrief december 2023

 

Nieuwsbrief December 2023  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

De voortdurende oorlogen en (politieke)strijd effenen het pad om de cyclus van geweld in onze gedachten en gevoel voort te zetten: wij tegen hen, ik tegen jou. Maar onze beoefening leert ons dat strijd geen oplossing biedt. Strijden voor vrede brengt geen vrede, maar meer pijn. Er is namelijk geen weg naar vrede, vrede is de weg.

Zingen verbindt en genereert de energie van eenheid en compassie waarin vrede kan opbloeien. In het lied ben ik jou en ben jij mij. Aanwezig zijn in de klank en beweging is een prachtige beoefening. Het is nog mogelijk deel te nemen aan de mantrazang bijeenkomsten die worden georganiseerd door de regenboog sangha’s van Nederland en het VK. Hieronder kun je lezen hoe.

In deze nieuwsbrief ook weer  twee mooie nieuwe blogs en de gebruikelijke aankondigingen van retraites en verdiepingsdagen, waaronder de bijzondere evenementen van de Monastic Tour 2024. Reserveer alvast in je agenda!

Helaas ontvingen we deze week het verdrietige nieuws dat onze blogger Jan Veenendaal is overleden. Met zijn blogs heeft hij veel mensen geinspireerd. Bedankt Jan!


‍Zingen voor Vrede - Elke week online

Samen met de Regenboog sangha in de UK organiseren we een serie avonden online om te zingen voor vrede. In vrede en mededogen openen we onze harten om de pijn en het verdriet van de mensen in Palestina en Israël en elders te omvatten. Moge de energie die we samen cultiveren bijdragen aan het gezamenlijke streven naar verzoening en vreedzame, rechtvaardige oplossingen. De serie is inmiddels van start gegaan.ta nibh.


Retraites tijdens de kerstvakantie

Coming Home to Peace

Tijdens de kerstvakantie zijn er diverse retraites in de kloosters Plum Village (Frankrijk) en EIAB (Duitsland). De retraites bieden vreugdevolle elementen en ook bezinning. In het EIAB is ook een Nederlandstalig kinderprogramma.

‍14 jan 2024: Verdiepingsdag Naarden

Omgaan met kwetsbaarheid

Onze gezondheid is een groot goed. Maar wat als we oud of ziek worden en minder goed of zelfstandig kunnen functioneren? Op deze dag verdiepen we ons in deze vragen, begeleid door ordeleden Miranda van Schadewijk en Renate Glerum.

‍Carpoolen naar de kloosters voor de retraites in de kerstvakantie

‍Om het gezamenlijk rijden naar de winterretraite in het EIAB te stimuleren hebben we een plek aangemaakt op de website groupcarpool, waar aanbieders en gebruikers van ritten hun gegevens kunnen plaatsen en contact zoeken.
Ga hiervoor naar: http://www.groupcarpool.com/t/68cnf5 

Naar Plum Village kun je afspreken om samen te rijden via hun eigen carsharing platform: https://carsharing.plumvillage.org/en 

5 tot 20 mei

Monastic Tour 2024

Elke 2 jaar komt er vanuit Plum Village een groep monniken en nonnen naar Nederland voor het verzorgen van een zogeheten Monastic Tour. De volgende events van de tour zijn inmiddels bekend:

  • Dag in Aandacht op 5 mei In Vietnamese tempel Almere. Voertaal Vietnamees
  • Retraite in Beukenhof, 8 - 12 mei (Hemelvaartweekend). Voertaal Nederlands
  • Dag in Aandacht bij Leuven University op 18 mei. Voertaal Nederlands
  • Mindfulness Middag op 20 mei (2e Pinksterdag) in Rotterdam. Voertaal Nederlands

Zie de agenda van het verdiepingsprogramma voor meer info


‍22 dec: online meditatie met br. Phap Xa

Wegens succes herhaald

Broeder Phap Xa zal net als vorig jaar vlak voor Kerst de meditatie begeleiden in de Online LIA Sangha. Dit zal plaatsvinden op vrijdagavond 22 december. Iedereen is welkom om vanaf 19.45 mee te zingen, daarna volgt om 20.00 de meditatie en na 5 minuten pauze is er voor wie dat wil nog Dharma delen. Vorig jaar waren we met zo'n 90 deelnemers, vandaar dat broeder Phap Xa graag opnieuw bereid is om samen met ons op deze manier de Kersttijd in te gaan. De link met de inloggegevens is te vinden op onze pagina op de website van Leven in Aandacht. Met eventuele vragen kun je mailen naar ons e-mailadres: liasanghaonline@aandacht.net 
Inzicht van voortzetting

Eten als liefdestaal

Redacteur Peter interviewde Agnes Sakai.  Zij combineert haar liefde voor koken en eten met anderen met de beoefening van mindfulness. In haar koken legt zij een verbinding met haar vader die haar het koken en eten als een taal der liefde heeft geleerd.

18 nov Dag van Verbinding

Inclusiviteit vraagt open hart

Op 18 november organiseerde St. Leven in Aandacht een Dag van Verbinding. Afgevaardigden van een groot aantal groepen binnen onze gemeenschap kwamen samen om te spreken over nieuwe wegen voor betere samenwerking. Het werd een mooie, vruchtbare dag.
Dharmaleraar Marjolijn van Leeuwen las aan het begin van de dag een inspirerende tekst voor over 'Inclusiviteit' van onze leraar Thich Nhat Hanh.
Omdat deze tekst ons allen in deze uitdagende tijden kan helpen, hebben we hem hier integraal opgenomen.

Winter digi-detox met Leni

Deze winter organiseert beoefenaar Leni Cellini uit Leuven opnieuw een digitale detox. Drie maanden minder input. Minder ruis en onnodige prikkels. Drie maanden meer mentale ruimte. Meer rust en eenvoud in je dagen.

Jan Veenendaal heengegaan

Een bijzonder veelzijdige en zeer geliefde man is 'uit de tijd' gegaan. Jan Veenendaal is op 27 november 2023 overleden. Jan was lid van de Orde van Interzijn en bevlogen in het uitdragen van de lessen van zijn leraar Thich Nhat Hanh. Jan was bij deze website en nieuwsbrief betrokken door de blogs die hij schreef. 


Dialogen met het land

Door Koen Demeyer

Ik heb het voorrecht om vlak bij het 12.000 hectare grote Nationale Park van de Hoge (Belgische) Kempen te wonen. 

Als lijden zwaar weegt

Door Leni Cellini

Het zijn heftige tijden. 

Het lijden van de wereld kan 

heel intens en overweldigend zijn.

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net