Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Sangha Meditatie, moed en boeddhistische psychologie

Utrecht - Meditatie en Moed

Adres bijeenkomst

Utrecht

Contactgegevens

Bert van Hees
G.: 06-36 38 30 10
E.: berthees@live.nl

Over ons

Van september tot juli komt onze groep bijeen op donderdagavonden, twee maal per maand. De groep beoefent vormen van meditatie (zit loop lig beweeg) en ieder kan delen over de vruchten van de beoefening in het dagelijks leven.

Eind 2021 en in 2022 lezen we 'Het wijze hart' van Jack Kornfield en gebruiken teksten van Thich Nhat Hanh en Tara Brach. We praktiseren de aandachtsoefeningen van Thich Nhat Hanh.

Wat is meditatie? Meditatie is niet een plek om je te verstoppen of om op je gemak te raken, maar een plek om met je leven om te gaan zoals dat zich ieder moment aan je aandient. Het ontwikkelen van een juiste levenshouding, geen houding van gemis of gebrek.  Als we zien en ervaren dat elk levend wezen het zaadje van eindeloze goedheid heeft, dan ervaar je de houding van aangeboren heelheid.

Wat is spiritualiteit? Het is de uitdrukking van ons diepste streven. Wat we het liefste willen in en met ons leven. Onze meditatie is een oefening om ons bewust te worden van ons gehele zelf, ons hart en de diepste waarheid van ons leven. Als je echt contact hebt met wat je werkelijk wilt, kun je concrete afspraken met jezelf maken. Bijvoorbeeld elke dag een maaltijd aandachtig eten. Aandachtig opscheppen, kijken, kauwen, ruiken, slikken etc. Wees niet te gemakkelijk of te snel met het maken van je voornemens, hou het simpel zodat je het volhoudt en tegelijk zowel de vreugde als de voldoening voelt als je je aan je voornemens houdt. Blijf je aan je intenties herinneren en aan het succesvol uitvoeren van je voornemens.

Ons diepste streven is tegelijk een spel. Een spel dat ons brengt bij de dingen die we heerlijk vinden om te doen, dat ons voeding geeft en dat water geeft aan de zaadjes van liefde, vreugde, mededogen en gelijkmoedigheid in ons. Je speelse kant kun je ervaren als je ontwaakt voor ontspannenheid: je laat het regelen, je laat het rennen, het iets voor elkaar krijgen los, je bent volledig wakker. 

Wakker in je realiteit. Je etiketteert, ‘plakt labels’. Merk op hoe vaak je daarmee afgeleid bent, dagdroomt. Je spirituele kant lekt daardoor weg. Leer hoe je dit los kan laten en een niet aan etiketten, woorden, oordelen gebonden werkelijkheid ervaart. 

Jack Kornfield vertelt veel persoonlijke verhalen - hij is therapeut en meditatieleraar. Zijn werk sluit aan op dat van Thich Nhat Hanh. Er zijn op internet veel lezingen van hem te vinden.

Begeleid door Bert van Hees. De bijeenkomsten zijn in Utrecht. Er zijn plaatsen vrij in onze groep die een max. heeft van 7 deelnemers.

Onze activiteiten

We beoefenen meditatievormen (zit-, loop-, bewegings- en objectmeditatie), lezen teksten en delen ervaringen. Inzet is contact maken met denken, voelen, emoties, vreugde en pijn en wijs met wat je ervaart omgaan.

Kosten: Er geldt een bijdrage van enkele euro's per maand; dit bedrag gaat naar huur van een zaaltje. Het eventueel overblijvend geld gaat naar de stichting kinderprojecten in Vietnam (zie de site van Stichting LIA).

Hoe kan je meedoen?

Heb je belangstelling? Neem dan contact op met Bert.

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden