Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Nieuws

Op deze pagina plaatsen we nieuws, oproepen en aankondigingen. Nieuwsartikelen zijn afkomstig van de internationale Plum Village gemeenschap of vanuit Leven in Aandacht in Nederland en Vlaanderen. Stuur je bijdrage aan: webredactie@aandacht.net

Een vertrouwenspersoon is er voor jou!

donderdag, 17 februari 2022

Een vertrouwenspersoon is er voor jou!

Door Peter van Leeuwen

Wie de laatste tijd het nieuws heeft gevolgd, heeft ongetwijfeld meegekregen dat er bij twee bekende Nederlandse ‘merken’, de Voice of Holland en Ajax, sprake is geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Veel mensen zijn hierdoor geraakt.

Lees meer

6 maart online serie Mindful Communiceren

dinsdag, 08 februari 2022

6 maart online serie Mindful Communiceren

Thích Nhất Hạnh, of Thấy (zoals we hem aanspreken) schreef en sprak veel over het nut en de noodzaak om aandachtig te leren luisteren en liefdevol te leren spreken.

Vanaf 6  maart begeleidt dharmaleraar Tineke Spruytenburg een serie van drie zondagochtenden om samen te oefenen in: Aandachtig luisteren en liefdevol spreken.

Lees meer

Met zen de planeet redden

maandag, 07 februari 2022

Met zen de planeet redden
Op 8 februari verscheen bij uitgever Ten Have de Nederlandse vertaling van het boek 'Zen and the Art of saving the Planet'. Een boek dat geschreven is met teksten van Thich Nhat Hanh, voorzien van notities van zuster True Dedication, een jonge non van Plum Village. Zuster Chan Khong, de levenslange metgezel van Thich Nhat Hanh, schreef het nawoord 'Jij bent de toekomst'. Lees meer

Peace Posters willen verbinden

maandag, 07 februari 2022

Peace Posters willen verbinden
Sinds kort hangen in Amsterdam Peace Posters met een ideëele en verbindende boodschap. Een van de teksten die is gebruikt, is een bekende uitspraak van Thich Nhat Hanh: 'Loop alsof je de aarde kust met je voeten'. De inspiratie voor de Peace Posters komt uit India waar langs de heilige rivier de Ganges spirituele teksten op muren staan geschilderd. Het doet ook denken aan de kerstboodschap van John Lennon en Yoko Ono in 1969, welke zij o.a. op een billboard lieten zetten. “War is over! if you want it”. Lees meer

Thema Leven en Sterven, Boeddhistisch Filmfestival online

woensdag, 02 februari 2022

Thema Leven en Sterven, Boeddhistisch Filmfestival online

Onze eerste aflevering van BFFE (Boeddhistisch Filmfestival Europa) online van 2022 heeft als thema: ‘Leven en sterven’. 
Wees hartelijk welkom op zondag 6 februari van 12:00 tot 13:00 uur.

We dragen deze bijeenkomst op aan het leven van dichter, schrijver en zenleraar Thich Nhat Hanh (Thay) die met zijn ‘Engaged Buddhism’ in dienst stond van Inter-Being en een waar boeddhistisch revolutionair was door zijn radicale her-interpretatie van de Bodhisattva gelofte. 

Lees meer

Herinneringsbijeenkomst Plum Village

zaterdag, 29 januari 2022

Herinneringsbijeenkomst Plum Village

Gisteren vond in Plum Village een herinneringsbijeemkomst plaats die werd georganiseerd door de monniken en nonnen van Plum Village. De bijeenkomst bestond uit uitingen van dankbaarheid, persoonlijke herinneringen en muziek, veel muziek!

Velen van ons zouden nu graag in Plum Village willen zijn, of zelfs naar Vietnam willen afreizen. Dat is niet mogelijk in deze tijd waarin de hele wereld nog steeds in de greep is van een pandemie. 

Lees meer

Brief van kloosterlingen Plum Village aan leraar Thich Nhat Hanh

zaterdag, 29 januari 2022

Brief van kloosterlingen Plum Village aan leraar Thich Nhat Hanh

De zusters en broeders van de kloostegemeenschap van Plum Village geven in onderstaande brief aan Thay, uiting aan hun diepe dankbaarheid voor hun, en ook onze, leraar.  

Wij geven de tekst in zijn volledigheid weer en is te downloaden via een link aan het einde van de tekst.

Lees meer