Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

14 oktober 2022

lessen hoe om te gaan met moeilijke tijden door Kaira Lewel

Op de Plum Village App is een nieuwe serie gepubiceerd. Het is een cursus met 10 korte lessen en geleide meditaties in audioformaat, als aanvulling op Kaira Jewel Lingo's boek We Were Made for These Times: Ten Lessons in Moving through Change, Loss, and Disruption. In deze lessen geeft Kaira Jewel toegankelijk advies over hoe om te gaan met moeilijke tijden van verstoring en verandering. Zij baseert zich op de boeddhistische leer van vergankelijkheid om ons te helpen gelijkmoedigheid en veerkracht te ontwikkelen.

Kaira Jewel, een dharmaleraar, is de ontwerper van deze cursus en begeleidt je door de 10 audiolessen. Zij begon mindfulness te beoefenen in 1997 en is nu leraar in de Zen en Vipassana lijnen. Ze is 15 jaar non geweest in de kloostergemeenschap van Thich Nhat Hanh en geeft internationaal les in zowel boeddhisme als seculiere mindfulness.

Hieronder de 10 lessen (Er zijn nu ook video's beschikbaar. Zie de playlist op YouTube

Les 1: Thuiskomen - De toekomst is gemaakt van dit moment

Wanneer we ernstig in de war zijn door veranderingen en uitdagingen, is een belangrijke stap om ons te helpen tot rust te komen, het thuiskomen bij onszelf in dit moment, wat er ook gebeurt. In deze openingssessie onderzoeken we hoe je de weg terug kunt vinden naar het ware thuis in jezelf, dat niemand je kan afnemen of vernietigen, en hoe je daar vaker kunt vertoeven. 

Les 2: Berusten & Vertrouwen op het onbekende

In deze sessie leren we een oefening om onze diepe en verontrustende vragen toe te vertrouwen aan de diepten van ons bewustzijn, als het planten van een zaadje in de grond. 

Les 3: Accepteren wat is

Iets wat het omgaan met tijden van verandering en uitdagingen nog moeilijker kan maken, is verzet tegen wat er gebeurt, of denken dat er iets mis is met ons leven - of met onszelf - als de weg hobbelig wordt. Maar veranderingen en uitdagingen horen bij het leven. 

Les 4: De storm doorstaan - Buikademhaling en mindful wandelen

Hoe kunnen we omgaan met tijden van verwarring en crisis, wanneer het voelt alsof we geen enkele ruimte binnenin kunnen vinden? In deze sessie leren we krachtige praktijken om geworteld en gegrond te blijven temidden van de stormen van het leven. 

Les 5: Sterke emoties omarmen

In deze sessie maken we gebruik van een krachtige leer uit de boeddhistische psychologie over hoe onze geest werkt,. We doen een diepe duik in hoe we echt met sterke emoties kunnen omgaan, die zo pijnlijk en ontwrichtend kunnen zijn in tijden van verandering, en ze kunnen kalmeren. 

Les 6: Onvergankelijkheid en de Vijf Herinneringen

Velen van ons leven in de illusie dat wat we nu hebben er altijd zal zijn. Dit is een centrale oorzaak van ons lijden. We willen dat wat als aard heeft om te veranderen, hetzelfde blijft. In deze sessie besteden we aandacht aan de manieren waarop vergankelijkheid, een hoofdkenmerk van ons bestaan, van moment tot moment werkt in het dagelijks leven, maar ook in tijden van grotere opschudding en onrust. 

Les 7: De acht wereldse winden kalm tegemoet treden

Ieder van ons moet door de '10.000 vreugden en 10.000 verdrietigheden', de ups en downs die elk leven met zich meebrengt. In deze sessie leren we over de acht wereldse winden: plezier en pijn; winst en verlies; lof en blaam; en roem en schande, en hoe ze als spaken in een wiel zijn dat voortdurend draait. Maar in het midden van het wiel zit een gat; dit is onze ware aard: van leegte, van niet-zelf, een ander belangrijk kenmerk van het bestaan.

Les 8: Gelijkmoedigheid en loslaten

Wat kan ons helpen weer in evenwicht te komen als we door de verstoringen en veranderingen in ons leven heen en weer worden getrokken en geduwd? In deze sessie leren we over 'upeksha' - gelijkmoedigheid en inclusiviteit - een vermogen dat we kunnen cultiveren dat ons helpt het grotere geheel te zien en met geduld en begrip te kijken. 

Les 9: Het goede koesteren

We kunnen geloven dat, om gelukkig en in vrede te zijn, ons lijden volledig moet verdwijnen. In deze sessie leren we hoe we het goede in ons kunnen koesteren en versterken, zodat we er in moeilijke tijden uit kunnen putten. Dankbaarheid is enorm transformerend in momenten van tegenspoed en een enorme aanjager van weerbaarheid en kracht. 

Les 10: We zijn gemaakt voor deze tijden

In deze laatste sessie verzamelen we onze moed en vertrouwen om alle moeilijkheden en veranderingen waarmee we geconfronteerd worden het hoofd te bieden. We hebben al alles wat we nodig hebben om dit moment tegemoet te treden. In elke bewuste stap en elke bewuste ademhaling heeft onze mindfulness praktijk ons voorbereid op het leven zoals het is. 

we were made for these times2Het boek We Were Made for These Times is uitgegeven door Parallax Press.

 

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden