Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

24 april 2023

De luisterdame: de moed om te veranderen

Door Peter van Leeuwen

Dominique Hermans is een bijzondere dame… Een luisterdame. Zij is toegewijd om de wereld mooier te maken door aandachtig spreken en luisteren. Haar vaardigheid van diep luisteren zet zij onder andere in ten bate van de verduurzaming van onze economie. Zoals zij op haar website zegt: ‘Echt duurzaam organiseren is namelijk leren luisteren naar de aarde en alle betrokkenen.’

Ik spreek haar in het kader van de verdiepingsdag: ‘De binnenkant van duurzaamheid’, die zij samen met Jan-Jitze geeft op 25 juni in het Theosofisch Centrum in Naarden.

De natuur proeven

Dominique heeft van huis uit de liefde voor de natuur meegekregen. Ze herinnert zich nog levendig dat zij als kind op een mooie zomerse dag bij haar oom in de achtertuin in de kersenboom klom. Daar werd ze zo ontroerd door de glans, de vorm en de smaak van de verse dieprode kersen. 

 Zo’n moment van eenvoudig geluk lijkt ver weg te liggen van ervaringen van overprikkeling, stress en de race voor geld en spullen waar onze samenleving nu vol van is. En dat geluk juist buiten ons bereik duwt.

Uit de haast stappen en opnieuw jezelf verwonderen; dat vergt moed. Dat is wat Dominique wil cultiveren in zichzelf, in haar werk en leven.

Hartsverbinding op hoog niveau

Dominique leeft haar intentie om de wereld beter achter te laten. Vanuit het diepe besef dat alles verbonden is, is zij zachtaardig maar toegewijd in het creëren van een duurzame en eerlijke aarde.

Het luisteren biedt (samen met haar expertise op circulaire economie) de opmaat om bijvoorbeeld hoge heren in de energietransitie te doen wakker schudden over ons enorme grondstoffengebruik. En gezamenlijk acties oppakken hoe we dit drastisch kunnen verminderen. Diep luisteren is hierbij de basis: de opening op de hartlaag. Hierdoor vormt zich samenwerking waarbij de sprankeling en glimlach weer terugkomt: “joyfully doing good”.

Luisteren als cadeau

Luisteren is voor Dominique een cadeau geven aan de ander; namelijk erkenning, oprechte aandacht en werkelijk gehoord worden. Geduldig en zorgvuldig spreken hoort hier ook bij, om daarmee duurzaamheid van binnenuit te laten opbloeien. De tijd nemen om hier en nu aanwezig te zijn. Je niet te hoeven haasten en je veilig en thuis kunnen voelen is de werkelijke rijkdom waaruit zij geeft.

Als je meer wilt weten over de verdiepingsdag kan je hier kijken. Als je meer wilt weten over haar werk als luisterdame is haar website deluisterdame.nl een prima punt van vertrek.