Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

10 december 2022

Jacquelien van Galen: de beoefening van vreugde

Door Peter van Leeuwen

Jacquelien is lid van de Orde van Interzijn en zij begeleidt de eerste verdiepingsdag over de Vier Hartkwaliteiten. Na enig geharrewar met zoom, whats app en telefoon lukt het toch om een geanimeerd gesprek met elkaar te hebben op een mistige zaterdagmiddag. Hieronder volgt een korte kennismaking met haar. 

Hoe ben je eigenlijk betrokken geraakt bij Plum Village en Leven in Aandacht?

Ik ben in 1998 met mijn gezin naar Plum Village gegaan nadat ik het boek “Elke stap is vrede” had gelezen. Mijn kinderen gingen met frisse tegenzin mee, maar ik had beloofd dat we in ieder geval tot Lazy Day zouden blijven. Als dan zou blijken dat het niet fijn zou zijn, zouden we weggaan. Hiermee gingen ze akkoord en uiteindelijk zijn we de hele retraite gebleven.
Ik had het gevoel echt thuis te komen. Dit kwam door de liefdevolle sfeer en de open uitnodiging deel te nemen aan alle activiteiten zonder dat ik het gevoel had dat er dwang achter zat. Dit was een groot contrast met de opvoeding die ik gekregen had. Vanuit mijn opvoeding had ik juist het gevoel meegekregen dat ik veel dingen “moest”. Ook was ik meteen geraakt door de dharmalezingen van Thay.
Voor mijn gevoel ben ik nooit meer weggegaan uit Plum Village. Ik kwam daar iemand tegen die mij vertelde over de sangha in Nijmegen. Toen ik thuiskwam heb ik mij aangesloten bij die sangha en hier beoefen ik nog steeds.

Kun je iets vertellen over de ontwikkeling van je beoefening?

Ik het begin ging ik alleen naar de sangha bijeenkomsten. Ik had een drukke agenda en het lukte mij niet goed de beoefening met mijn werk te combineren of in overeenstemming te brengen. Het waren twee verschillende werelden. Deze scheiding was er echter in werkelijkheid niet, maar ik zag dat in het begin wel zo. In de loop der jaren zijn deze werelden steeds meer bij elkaar gekomen. Ik zag steeds meer dat de beoefening plaatvond in het dagelijkse leven en niet alleen op mijn kussen.

Wat zou jij mensen willen meegeven op dag van aandacht die jij gaat begeleiden?

Ik wil overbrengen dat vreugde niet zomaar uit de lucht komt vallen of afhankelijk is van externe factoren. Het is juist een oefening om met aandacht een vreugdevolle levenshouding te cultiveren. Vreugde wordt medevreugde. Ik merk dat in mijn eigen leven. Als ik zelf oefen met vreugde gaat mijn hart open en wordt het makkelijk om mijn vreugde te delen.

Als je meer wilt weten over deze dag van aandacht of je op wilt geven kan dat hier.