Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief december 2022

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief december 2022

 

Nieuwsbrief december 2022  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin, 
Het eind van 2022 is in zicht. We maken de balans op van een roerig jaar. Het woord crisis is niet meer weg te denken uit ons vocabulair. De klimaatverandering is zich aan het voltrekken met tal van natuurrampen over de hele wereld. Veel mensen worden er angstig van, voelen zich machteloos en activisten voelen zich uitgeput. Als Plum Village traditie willen we een toevlucht zijn voor mensen die zich bezig houden met het klimaat. Zie de prachtige talks hierover vanuit Plum Village op deze video. Daarom ook bieden we een retraiteweekend aan in maart volgend jaar 'Samen Vrede zijn in een tijd van crisis'. Al eerder ondersteunden we een klimaatactie van de Wake Up jongeren op 6 november in Amsterdam. En in Utrecht blijven de sangha's lopen in Vrede voor Vrede, elke week weer. Een prachtig initiatief, zeker in deze tijd van goede wensen voor vrede op aarde. 
Deze nieuwsbrief sluit het oude jaar af. Wij wensen jullie een mooie decembermaand en zien jullie graag weer terug in januari van het nieuwe jaar. De bloggers leiden het jaar uit met een mooie blog van Jan Veenendaal over de eindigheid van zijn eigen fysieke manifestatie en een blog van Leni Cellini over haar weg naar innerlijke vrede.

‍Elke zondag in Utrecht 

Lopen in vrede voor vrede 

In Utrecht lopen we elke zondagochtend om 10 uur in vrede voor vrede. Thich Nhat Hanh is ons voorgegaan door te lopen tijdens de oorlog in Vietnam. Ook Martin Luther King liep samen met anderen in vrede. Wij zetten dit graag voort in deze tijd waarin we te maken hebben met oorlog en veel onrust in veel gebieden in de wereld. Door samen in stilte te lopen, wakkeren we in onszelf de vrede en vreugde aan. 


‍Nieuwe serie verdiepingsdagen in Naarden

Thema: de vier Hartkwaliteiten 

‍We zijn blij in januari te kunnen starten met een nieuwe serie verdiepingsdagen over de vier elementen van ware liefde, zoals Thich Nhat Hanh de hartkwaliteiten noemt: liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid. We zullen ze bestuderen en oefenen onder leiding van vier nieuwe begeleiders. Nieuwe geizichten, frisse energie. 

‍Zondag 22 januari

De vreugde van ware liefde

Op de eerste dag bijt Jacquelien van Galen het spits af met de Hartkwailiteit Vreugde ofwel: "Ware liefde verschaft vreugde aan jezelf en aan de ander".

‍Zondag 26 februari

Gelijkmoedigheid brengt heling

Maria Moonlion verzorgt op de tweede dag het thema gelijkmoedigheid, door Thich Nhat Hanh ook wel uitgelegd als inclusiviteit. Ware gelijkmoedigheid brengt heling.

Retraites in de Kerstvakantie

in Plum Village en het EIAB

I‍n Plum Village zijn in de kerstvakantie twee retraites gepland. De eerste 'Miracle of Being Alive' is van 23 tot 30 december. De tweede 'New Year, New Me' van 30 december tot 6 januari.

In het EIAB in Duitsland is een Oud & Nieuw retraite van 27 december tot 2 januari. Deze retraites hebben een feestelijk karakter en iedereen is welkom.

Zoek je een lift? kijk dan op deze webpagina.


Alle gedichten van Thich Nhat Hanh gebundeld in één boek

Thich Nhat Hanh schreef in de loop zijn leven vele gedichten, zoals over zijn jeugd in het door oorlogen verscheurde Vietnam. Alle gedichten zijn nu definitief gebundeld in een nieuwe uitgave van de gedichtenbundel Call Me By My True Names. De bekende Vietnamees-Amerikaanse dichter Ocean Vuong zegt over dit werk: "Thich Nhat Hanh's work has proven to be the antidote to our modern pain and sorrows." 

Meditatie flash mob voor het klimaat

Op zondag 6 november was er een flashmob voor het klimaat georganiseerd door jongerenbeweging Wake Up bij museum Eye aan de IJpromenade in Amsterdam. Het regende pijpenstelen en het was ook erg koud. Toch waren er tientallen mensen, vooral jongeren, gekomen. De organisatoren hadden een heel mooie krans van bloemen, appels, noten en meer in een kleurrijke cirkel neergelegd. Na de meditatie was er muziek en zang. Het was een mooie en inspirerende bijeenkomst. Ilse maakte er een video van.

Nieuwe blog 

True daily wonders

Sinds kort hebben zuster Jina en Marjolijn van Leeuwen een fotoblog: True daily wonders. Zuster Jina is non en voormalig abdis van de Lower Hamlet in Plum Village en Marjolijn dharmaleraar van de orde van Interzijn. 

‍Boek en audio opnames 

We were made for these times

De Plum Village App heeft 10 lessen en geleide meditaties gepubliceerd van Kaira Jewel Lingo. Ze sluiten aan op haar boek We Were Made for These Times: Ten Lessons in Moving through Change, Loss, and Disruption.


Vrede begint in jezelf

Door Leni Cellini

Ook al is het mijn intentie om vredevol door het leven te gaan en mededogen te ontwikkelen voor anderen, in de praktijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. 

‍Euthanasie

Door Jan Veenendaal

Het einde van dit lichaam, deze manifestatie, komt volgens mijn arts dichterbij. Het is bijzonder dit zo bewust mee te maken.

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net