Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - nieuwsbrief oktober 2024

Leven in Aandacht - nieuwsbrief oktober 2024
Nieuwsbrief Oktober 2024  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,
Het waren heel fijne nazomerdagen, maar nu is het dan toch echt herfst. De tijd voor naar binnen keren en reflectie, in navolging van de natuur. Daarom hieronder ook weer het verhaal van het herfstblad van Thay. Opnieuw geplaatst omdat het ons zo mooi vertelt over vorm en leegte, leven en dood. Hoe ze met elkaar samenhangen in de stroom van het leven.
In deze nieuwsbrief presenteren we weer veel aankondigingen, berichten en oproepjes uit onze bloeiende gemeenschap. En uiteraard onze blogs ter inspiratie en aanmoedigng.

‍het herfstblad en de boom


Inzamelingsactie nonnenverblijf Plum Village

Geweldig resultaat! 

In de vorige nieuwsbrief startte het bestuur van de Stichting Leven in Aandacht een inzamelingsactie voor Plum Village, in het bijzonder ten bate van de herbouw van het nonnenverblijf in Lower Hamlet. Het is heel fijn om te kunnen schrijven dat de sangha heel positief op deze actie heeft gereageerd. Het bestuur is ontroerd door jullie blijken van vrijgevigheid en jullie compassie met de kloostergemeenschappen. Blijf geven!

1 Oct: Online event bij Plum Village

Mindfulness and Climate Action

In times as urgent as these, the most radical form of resistance begins with slowing down; settling into the present moment; and embracing our pain. Cultivating the energy of mindfulness, we are offered the insight and compassion to go beyond the facts and figures and address the root causes of the climate crisis.

5 oktober, dag in aandacht, Almere

In verbinding: landelijke sangha ontmoetingsdag

Op 5 oktober organiseren beoefenaars van een aantal sangha's de eerste landelijke Sangha ontmoetingsdag in de Vietnamese Tempel in Almere. Samen bezinnen op de koers van Sangha building.

25-27 oktober, retraiteweekend, Loenen

Luisteren naar de stemmen van Moeder Aarde

Tijdens deze retraite willen we de innerlijke rust en stilte opzoeken met stille en geleide zit- en loopmeditaties. Ook bespreken we hoe de traditie van Thich Nhat Hanh ons kan helpen onze rust en kalmte te bewaren in deze moeilijke tijden.  De retraite wordt begeleid door Manon Danker (The Work that Reconnects), dharmaleraar Look Hulshoff Pol, Dominique Hermans van Wake Up en anderen. Nog enkele plaatsen!

‍10 nov, 14 uur, Amersfoort

Samen zingen met ZingSangha 

Samen met Joriek Rijsenbilt, dharmaleraar, en Hilde Fescharek, muzikant, gaan we een middag beleven met meditatie, mindful zingen en stembevrijding. We zingen Plum Village liedjes en mantra’s uit alle windstreken.

‍10 nov, 10 uur, Utrecht

Stromen als een sangha

Al een tijdje zijn we bezig om een Centrum Interzijn mogelijk te maken. Een prachtige plek in de traditie van Plum Village, ergens in Nederland. In dit proces oefenen we regelmatig samen en vinden we het pad dat we lopen net zo belangrijk als het resultaat.


Stille Rebellie

Stil zijn voor het klimaat

In verschillende steden in Nederland, zoals Nijmegen. Amsterdam en Breda, vindt elke tweede zondag van de maand een stille rebellie voor het klimaat plaats. 

Crowdfunding

Rik wil in Plum Village blijven

Rik verblijft momenteel in Plum Village. Hij zou hier graag de regenretraite volgen. Hij vraagt steun aan de gemeenschap en heeft  een crowdfundigsactie opgezet.

‍Online sangha voor soetrastudie

Laat je inspireren door eeuwenoude levende wijsheid

Bij de Online Lotus Hart Sangha bestuderen we de soetra’s: overgeleverde teksten van toespraken van de Boeddha, of van historische gebeurtenissen rond de Boeddha. De soetra’s zijn oorspronkelijk mondeling overgedragen, en pas eeuwen later op schrift gezet. Deze soetra’s zijn niet altijd makkelijk te begrijpen; we proberen met elkaar de teksten wat te verduidelijken o.a. door de uitleg van Thich Nhat Hanh en andere leraren erbij te betrekken. 

‍Twee oproepjes van De Klankschaal 

Thema: Intieme relaties

Hoewel het volgende nummer van de Klankschaal pas in november uitkomt, nodigt de redactie nu al mensen uit om kopij te leveren voor het nummer daarna dat in maart 2025 uit zal komen. Het thema van dat nummer is 'Intieme relaties'. Ook zoekt de redactie nog naar een nieuwe vrijwilliger.

m‍eehelpen bij het verdiepingsprogramma

Het verdiepingsprogramma is in 2024 heel succesvol! Zo zijn alle activiteiten dit najaar volgeboekt of hard op weg. En er zijn alweer plannen voor 2025 en zelfs 2026.
De werkgroep die het programma samenstelt en organiseert (foto) heeft er nog altijd veel zin in. Maar we kunnen heel goed nieuwe mensen gebruiken. Ben je geinteresseerd in het organiseren en ondersteunen van dagen en weekends, dan ben je van harte welkom om je aan te sluiten. Er zijn verschillende taken en mogelijkheden om een bijdrage te leveren, voorafgaand aan de activiteiten en/ of ter plekke. Ook zoeken we iemand die graag wil helpen met administratieve taken op de PC (thuis). Heb je belangstelling? Stuur een mail naar verdieping@aandacht.net


Als je worstelt met jezelf

Door Leni Cellini

‍‍‍De voorbije maanden waren voor mij best pittig. Uitputting, eenzaamheid, moedeloosheid, … Meer en meer kan ik mijn eigen aandeel zien in hoe ik de pijn vergroot of net kan verzachten.

Is mindfulness een quick fix?

Door Sandra Alderden

‍‍‍Boektitels zoals 'zeven stappen tot de beste meditatie' en 'tien stappen tot verlichting', beloven snelle resultaten. Is mindfulness een quick fix of een binnendoor weggetje naar onmiddellijke verbetering?

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net 

facebooktwitterinstagramyoutube