Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Eten

SamenEtenMindful eten is de oefening om volle aandacht te heben voor alle aspecten van de maaltijd: de herkomst van het eten, de geuren, de smaak. Als je samen met anderen eet, ervaar je ook bewust hun aanwezigheid. 

Je beseft dat in deze maaltijd heel veel  samenkomt: de regen, de zon, de aarde, de lucht, alle dieren en mensen en hun voorouders die eraan bijgedragen hebben dat dit eten nu op je bord ligt. Als je je hiervan bewust bent, kun je zien dat je bestaan gedragen wordt door het hele universum. 

Voordat je begint te eten kun je een bel of klankschaal driemaal uitnodigen, genieten van je ademhaling en de Vijf Contemplaties (voor)lezen:

De Vijf Contemplaties

We worden uitgenodigd om in aandacht te eten, ons bewust te zijn van het voedsel en de vrienden om ons heen. Laten we ons niet verliezen in onze gedachten. Vrienden, luister naar de bel en sta stil bij de Vijf Contemplaties:

  1. Dit voedsel is een geschenk van de aarde, de hemel, talrijke levende wezens en hard werken.
  2. Laten wij in dankbaarheid en aandacht eten, zodat dit voedsel werkelijk aan ons is besteed.
  3. Laten wij onze onzorgvuldige gewoontes transformeren en leren in alles de juiste maat te vinden.
  4. Laten wij met mededogen eten, zodat we het lijden van levende wezens verminderen, niet langer aan het proces van opwarming van de aarde bijdragen en onze kostbare planeet beschermen en helen.
  5. We nemen dit voedsel aan zodat we de verbondenheid in onze Sangha kunnen versterken en ons ideaal van dienstbaarheid aan alle levende wezens voeden.

Hoe eten we?

Voor het eten neem je de tijd en kauwt iedere hap dertig maal totdat het voedsel helemaal vloeibaar is. Dit helpt onze spijsvertering. Je probeert van iedere vezel van het eten te genieten en van de aanwezigheid van de vrienden om je heen. Je beleeft het huidige moment diepgaand door zo te eten dat de maaltijd in rust, vrede en vreugde verloopt. Als je in stilte eet, proef je het eten veel beter door de bewuste aandacht en je voelt veel beter wat het effect is van het voedsel. Als je klaar bent neem je een moment van stilte om te beseffen dat het eten op is, je bord leeg en je honger bevredigd. Je voelt je dankbaar en beseft hoe bevoorrecht je bent dat je dit eten, dat jou ondersteunt op het pad van liefde en begrip, hebt mogen ontvangen.