Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Orde van Interzijn

interbeing2

De Orde van Interzijn (Vietnamees; Tiep Hien) is de internationale gemeenschap van monniken, nonnen en leken, die zich voor hun levenswijze baseren op de Veertien Aandachtsoefeningen. Deze oefeningen zijn een samenvatting van het Bodhisattva (verlicht wezen) ideaal dat binnen het Mahayana Boeddhisme een centrale rol speelt. Thich Nhat Hanh stichtte de Orde tijdens de oorlog in Vietnam in Saigon in 1966.

De Orde is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met meer dan duizend leden in Azië, Noord-Amerika, Europa en Australië. In Nederland was het eerste OI-lid Eveline Beumkes (1990), nu telt de Nederlands-Vlaamse Orde bijna 50 leden, en dit aantal groeit ieder jaar.

De 14 Aandachtsoefeningen

Thich Nhat Hanh schreef de Veertien Aandachtsoefeningen om beoefenaars te helpen zich in de geest van de Bodhisattva te ontwikkelen: leven vanuit de diepe wens om alle levende wezens te helpen om hun lijden te transformeren en liefde en begrip te ontwikkelen. De Orde van Interzijn is gebaseerd op het Handvest van de Orde van Interzijn met de volgende kenmerken:

  • Niet gehecht zijn aan opvattingen
  • Door meditatie de aard van onderling afhankelijk ontstaan rechtstreeks ervaren
  • Ervaringsgerichte lessen kunnen geven, in overeenstemming met de grondslagen van de boeddhistische leer
  • Inzicht en liefde in jezelf verder ontwikkelen en doorgeven; mensen op dit pad begeleiden in hun eigen leven.

Dienstverlening 

OI-leden zijn diep toegewijd aan de lessen van Thich Nhat Hanh. Praktisch werken zij vanuit diens visie en het dagelijks beoefenen van de Veertien Aandachtsoefeningen. Zij verlenen o.a. de volgende diensten:

  • Actief meebegeleiden in de eigen lokale en in andere sangha’s;
  • Begeleiden en helpen met boeddhistische cursussen en retraites in de traditie van Thich Nhat Hanh;
  • Deelnemen aan diverse werkgroepen;
  • Bevorderen van contact tussen onze traditie, andere boeddhistische groeperingen en andere levensovertuigingen.

Daarnaast kan op verzoek aan beoefenaars steun worden geboden bij het oplossen van stagnatie en conflicten. De basis hierbij is liefdevol, onbevooroordeeld luisteren.

OI-lid worden?


Voor sanghaleden die OI-lid willen worden, is er de gelegenheid om eerst als kennismaker en daarna als aspirant zich voor te bereiden op het aannemen van de 14 Aandachtsoefeningen. Aanmelden kan weer vanaf voorjaar 2024. Lees meer.

Dharmaleraren

Een aantal leden van de Orde van Interzijn zijn dharmaleraar. Zij kregen de lamptransmissie van Thich Nhat Hanh in Plum Village. Lees meer

OI 2015

Leden OI tijdens jaarvergadering

Lees verder: