Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Mindfulness van moonfulness

donderdag, 24 augustus 2023

Mindfulness van moonfulness

Door Peter van Leeuwen

De moonfulnessbell: Dit jaar plaatsen wij bij elke volle maan een fotoblog met een tekst van Thich Nhat Hanh om bij stil te staan en te glimlachen.

Lees meer

Oproep LAT community in Zeist

vrijdag, 18 augustus 2023

Oproep LAT community in Zeist

Graag ontmoet ik mensen die net als ik, door de week heen willen verbinden in samen eten in aandacht, samen mediteren en lopen in aandacht. Eventueel om samen wellicht later ook een spirituele woongroep te vormen. Maar om te beginnen dus een L.A.T. oftewel een living apart together kleine community te vormen, die iets uitgebreider contact heeft met elkaar dan alleen een wekelijkse sangha avond. Met de oefeningen van Thich Nhat Hanh als basis.

Ik woon zelf in Zeist. En zou dat graag hier in de buurt willen realiseren.

Reacties kun je sturen naar katerineafman@gmail.com

Lees meer

Opnieuw beginnen met Washoe

maandag, 14 augustus 2023

Opnieuw beginnen met Washoe

Door Koen Demeyer

Onlangs waren mijn vrouw en ik bij het majestueuze Tahoe-meer in de Californische Sierra Nevada. Met een hoogte van 1800 meter is Lake Tahoe het hoogste meer van heel Noord-Amerika. Een betoverende mix van mistige wateren, weelderige dennenbossen, ruige rotsen en met sneeuw omrande alpenweiden sieren deze plek. Voor de Washoe, de oorspronkelijke bewoners van dit land, is Lake Tahoe het middelpunt van het universum en daarom een heilige en betekenisvolle locatie.

Lees meer

Mindfulness van moonfulness

dinsdag, 01 augustus 2023

Mindfulness van moonfulness

Door Peter van Leeuwen

In veel culturen en religies heeft de volle maan een bijzondere betekenis. Ook binnen het Boeddhisme. Zo wordt bijvoorbeeld in Sri Lanka de geboorte, verlichting en sterfdag van de historische Boeddha herdacht en gevierd op Wesak, de volle maan in mei. Het webteam sloot in 2021 aan bij deze traditie. Liefhebbers kregen elke volle maan een mail met hier een foto en een korte tekst van Thich Nhat Hanh. Een tekst met foto om bij om bij stil te staan en te glimlachen. We noemden dit de “moonfulnessbell”. Het webteam wil opnieuw deze bellen aanbieden. Dit keer via een maandelijks bericht op de website.

Lees meer

Ontwaken op een zomermorgen, van wat naar hoe!

zondag, 16 juli 2023

Ontwaken op een zomermorgen, van wat naar hoe!

Door Carla Schoenmakers

Vanmorgen werd ik wakker met opnieuw een hele dag voor me. Een bijzondere dag, want nog helemaal open. Niets gepland, geen verplichtingen op me genomen. En de gedachte die daarbij bijna tegelijkertijd bij me opkwam was de vraag ’wat ga ik doen vandaag’? Jammer! Daar vervloog het genieten van het zijn en de oningevulde tijd.

Lees meer

Wijze lessen over de liefde van de Boeddha

maandag, 12 juni 2023

Wijze lessen over de liefde van de Boeddha

door Jan Veenendaal

In een serie columns in het Boeddhistisch Dagblad schrijft Jan Veenendaal aan de hand van  boeken, gedichten en lezingen van Thich Nhat Hanh over zijn ongeneeslijke ziekte en de bijzondere, spirituele reis die hij hierdoor maakt. Jan is lid van de ‘Orde van Interzijn’ en lid van de Sangha Den Bosch. Deze column gaat over de wijze lessen van de Boeddha over de liefde.

Lees meer

Bijenparamita’s

zondag, 11 juni 2023

Bijenparamita’s

Door Koen Demeyer

In deze periode van het jaar bereikt de natuur haar jaarlijks hoogtepunt en ontvouwt het nieuwe leven zoch in vele kleuren, geuren gekwetter en gezoem. Al blijkt dit laatste de laatste jaren niet meer voor de hand te liggen. Door onoordeelkundig en overmatig gebruik van de natuurlijke leefruimte staan insecten en andere kleine beestjes helemaal in de verdrukking.

Lees meer