Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Thuiskomen

zaterdag, 27 mei 2023

Thuiskomen

Door Jan Veenendaal

Op een dag zullen we beseffen dat we alles kwijtraken.
Dan zullen we beseffen dat we niets kwijt kunnen raken
omdat er niets is dat we kwijt kunnen raken...

Lees meer

Ben je nog steeds boeddhist?

zaterdag, 13 mei 2023

Ben je nog steeds boeddhist?
Door Sandra van Simply Canvas Farm

Het is een vraag die nog altijd een paar keer per jaar voorbijkomt. Afhankelijk van welke persoon het vraagt antwoorden Santi of ik dan vrolijk ja of nee. Het is inmiddels jaren geleden dat we beiden in Plum Village woonden. We ontmoetten elkaar daar in 2001. Santi was toen Thay Ananda, monnik geworden in de Theravada traditie in Sri Lanka, maar hij woonde al 3 jaar in Plum Village. Ik (Sandra) kwam gezamenlijk met een goede vriend naar Plum Village. We zouden er tien dagen blijven, maar die tien dagen veranderden zachtjesaan in 4,5 jaar. Eerst als leek in de Lower Hamlet en later als zuster Cúc Nghiem in New Hamlet. Lees meer

Mama, ik lijk steeds minder op jou - ode aan moederdag

zaterdag, 13 mei 2023

Mama, ik lijk steeds minder op jou - ode aan moederdag

Door Leni Cellini

Als je jong bent, denk je: Ik ga het helemaal anders doen. Ik wil niet zijn zoals mijn ouders. Ik ga nooit zo worden! Ahum!
Hoe ouder ik word, hoe meer ik inzie dat ik erg op mijn mama lijk. Ik ben heel anders dan haar, maar bepaalde patronen zitten toch ook heel diepgeworteld in mij.

Lees meer

Jezelf volgen

maandag, 10 april 2023

Jezelf volgen

Door Joost Vriens

Op vrijdag loop ik om 8.45 het lokaal binnen. Na een kwartier zijn alle studenten er. De rollen zijn omgedraaid. In plaats van dat zij aan mij vragen: wat gaan we vandaag doen; vraag ik het aan hun: wat is jouw/jullie plan vandaag? Vanuit de in 3 jaar gegroeide overtuiging dat zo een student, een jong mens in zijn eigen kracht komt te staan, keuzes leert te maken. Niet meer volgt, maar zelf beslist.

Lees meer

Dialoog

vrijdag, 24 maart 2023

Dialoog

Door Jan Veenendaal

Ook in onze traditie komt het helaas voor dat mensen zo vast zitten in, of vasthouden aan, hun eigen gelijk; of niet verder kunnen kijken dan hun eigen aannames, dat uitnodigingen tot een dialoog worden afgeslagen.

Lees meer

Mindful bingewatchen? ~ Bewuster consumeren tijdens de vasten

zaterdag, 25 februari 2023

Mindful bingewatchen? ~ Bewuster consumeren tijdens de vasten

Door Leni Cellini

Ik zal het maar toegeven: in mijn studententijd was ik zwaar verslaafd aan televisie. Ik spendeerde vele uren per dag voor het scherm. Series als Friends of Sex and the City stonden op repeat, totdat ik de dialogen uit mijn hoofd kende. Soms bleef ik bingewatchen tot laat in de nacht en lukte het me maar moeilijk om op de uitknop te drukken. ‘Nog eentje, en dan ga ik slapen.’ Later werd deze verslaving vervangen door internet en sociale media. Werd het bingewatchen ingeruild voor urenlang mindless scrollen. Herken je dat?

Lees meer

Van natuurgids naar natuurlijke gids

vrijdag, 10 februari 2023

Van natuurgids naar natuurlijke gids

Door Koen Demeyer

Afgelopen maand heb ik mijn opleiding voor natuurgids afgerond. Gedurende een jaar werd ik ondergedompeld in de rijkdom van de natuur, kreeg ik meer inzicht in de relatie tussen mens en natuur en werd ik getraind in het begeleiden van groepen. Ondanks de grote diversiteit aan achtergrond, leeftijd en ervaring van de deelnemers ontstond al snel een hechte vriendengroep. Het was de liefde voor de natuur en de passie om deze liefde te delen die daarvoor zorgde.

Lees meer

Dankbaar voor de lessen van mijn leraar

woensdag, 25 januari 2023

Dankbaar voor de lessen van mijn leraar

Door Jan Monster

Ik leerde ooit: eer uw ouders en uw leraren. Dat klinkt ouderwets en autoritair en daar reageer ik allergisch op. Ik ben zeker heel erg dankbaar voor alle dingen die ik leerde van zowel mijn ouders als de vele leraren die ik in mijn leven ontmoette. In dit afgelopen jaar heb ik na mijn dissectie veel gehad aan al de inzichten die ik ontving. Degene die mij in die lastigste tijd – toen ik alleen in een Frans ziekenhuis lag – heel erg geholpen heeft, is de man die alweer een jaar geleden overleden is en die door zijn volgelingen Thầy ofwel leraar, wordt genoemd, de zenboeddhist Thich Nhat Hanh.

Lees meer