Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Soepstengels?

donderdag, 08 december 2022

Soepstengels?

Door Peter van Leeuwen

Onlangs was ik met sanghavrienden bijeen in een vergadering. Nadat we ons door de taaie agenda hadden heen gekauwd was het tijd voor een gezamenlijke lunch. De eerste momenten waren in stilte, om ons eten en drinken goed te kunnen proeven, zoals dat bij sanghamaaltijden gebruikelijk is. Daarna sprekend, waarbij de smaak van het eten snel verdrongen werd door gezellige conversatie.

Lees meer

Vrede begint in jezelf ~ Wat ik leerde in een pop-up community

donderdag, 24 november 2022

Vrede begint in jezelf ~ Wat ik leerde in een pop-up community

Door Leni Cellini

Ook al is het mijn intentie om vredevol door het leven te gaan en mededogen te ontwikkelen voor anderen, in de praktijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Mijn daden zijn misschien nog vrij geweldloos (of dat hoop ik toch), maar in mijn gedachten of woorden kan er al eens venijn zitten, oordelen of verwijten. 

Lees meer

Euthanasie

donderdag, 24 november 2022

Euthanasie

Door Jan Veenendaal

Het einde van dit lichaam, deze manifestatie, en daarmee van dit aardse bestaan komt volgens mijn arts steeds dichterbij. Het is bijzonder dit zo bewust mee te maken.

Lees meer

True daily wonders

zaterdag, 19 november 2022

True daily wonders

Door Peter van Leeuwen

Sinds kort hebben zuster Jina en Marjolijn van Leeuwen een onregelmatig verschijnende blog: True daily wonders. Zuster Jina is non en voormalig abdis van de Lower Hamlet in Plum Village en Marjolijn is dharmalerares van de Orde van Interzijn. De blog bestaat uit mooie, tot overdenken uitnodigende foto’s. De blog kan je hier vinden en is de moeite waard een keer te bezoeken.

Lees meer

Flashmob voor het klimaat meditatie in de stromende regen (video)

dinsdag, 15 november 2022

Flashmob voor het klimaat meditatie in de stromende regen (video)

Door Cilia Galesloot

Op zondag 6 november was een flashmob voor het klimaat aangekondigd door jongerenbeweging Wake Up. Maar het regende pijpenstelen en het was bovendien erg koud. Ik moest wel gaan want had beloofd de banner ‘Peace in Oneself, Peace in the World’ mee te zullen nemen. Ik arriveerde bij een redelijk beschutte plek aan de achterkant van het gebouw onder een overhangend deel. Daar waren de organisatoren al en was een heel mooie krans van bloemen, appels, noten en meer in een kleurrijke cirkel neergelegd.

Lees meer

Aanwezig zijn

donderdag, 27 oktober 2022

Aanwezig zijn

Door Baltus van Laatum

Het Nederlandse onderwijssysteem krijgt veel aandacht in de media. Niet altijd positieve aandacht. Het lerarentekort, de werkdruk, de uitval van leerlingen die om wat voor reden thuis zitten en niet meer naar school kunnen en/of willen, zijn voorbeelden van onderwerpen die veel in het nieuws komen. Daarnaast zijn er ook veel mooie verhalen over het onderwijs te vertellen. Voor veel leerlingen is school een veilige plek omdat het thuis minder veilig is. En waar kan je als mens zoveel betekenen voor kinderen en jongvolwassenen? Kinderen en jongvolwassenen die zo in ontwikkeling zijn en open staan voor nieuwe inzichten en leren. Wat is er mooier dan daar een kleine bijdrage aan te mogen leveren.

Lees meer

Het Wood Wide Web

zaterdag, 15 oktober 2022

Het Wood Wide Web

Door Koen Demeyer

In dit seizoen zie je overal paddenstoelen opduiken. Ze verrassen ons met hun geuren en kleuren en hun bizarre vormen. Het zijn prachtige wezens die de verbeelding en verwondering in ons aanwakkeren.

Lees meer

De retraite in Beukenhof: mijn verhaal

maandag, 03 oktober 2022

De retraite in Beukenhof: mijn verhaal
Foekelien Bok heeft in het voorjaar van dit jaar deelgenomen aan de retraite van stichting Leven in Aandacht (LiA) in de Beukenhof. Zij heeft hierover een persoonlijke verhaal geschreven dat wij graag met jullie delen. Lees meer

Thich Nhat Hanh over het herfstblad en de boom

zaterdag, 01 oktober 2022

Thich Nhat Hanh over het herfstblad en de boom

Door Cilia Galesloot

In zijn commentaar op de Hart Soetra, in het boek The Other Shore, in het hoofdstuk "Happy Continuation", geeft Thich Nhat Hanh commentaar op de regel uit de Hart Soetra waarin de Bodhisattva Avalokita zegt:

"Luister, Shariputra, alle dharma's zijn gekenmerkt door leegte. Ze worden noch voortgebracht noch vernietigd." 

Lees meer

Wat ik leer(de) van Thay

dinsdag, 27 september 2022

Wat ik leer(de) van Thay

Door Jan Veenendaal

Dag in dag uit leer ik nog van Thay. Door een boek dat ik lees of een tekst die ik tegenkom die ik kan gebruiken in een column of voor de lezing die ik op 30 oktober a.s. in het kader van het LIA Verdiepingsprogramma mag geven. 

Lees meer