Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


De online onderwijs-sangha

donderdag, 28 juli 2022

De online onderwijs-sangha

Door Baltus van Laatum

Lieve Sangha, Lieve Thay,

Inspiratie, verbinden, samen, hier nu. Dat was mijn verwachting uitgedrukt in vijf woorden die eenieder aan het begin van de Nederlandse onderwijsretraite van zaterdag 28 en zondag 29 mei gevraagd was te noteren. 

Lees meer

Een win-win situatie

zondag, 24 juli 2022

Een win-win situatie

Door Jan Veenendaal

Veelal zijn we alleen maar tot het maken van een drastische stap in ons leven bereid wanneer het ons (financieel) iets oplevert. Ondanks de lezingen, boeken en de aangereikte oefeningen van Thay komen maar weinigen onder ons tot het daadwerkelijk nemen van concrete stappen om te helpen voorkomen dat de Aarde nog verder opwarmt en op den duur onleefbaar wordt.

Lees meer

Kwetsbaar mogen zijn ~ De helende kracht van diep luisteren

zaterdag, 16 juli 2022

Kwetsbaar mogen zijn ~ De helende kracht van diep luisteren

Door Leni Cellini

Zoals ik al eerder schreef (zie hier), beschouw ik mezelf niet als een groepsmens. Toch kies ik ervoor om in een community te wonen. Wat bij mij vooral de doorslag geeft om die keuze te maken, is de oeroude wijsheid: Gedeelde smart is halve smart. In mijn ervaring klopt dit helemaal. Al vind ik het soms best moeilijk om mijn kwetsbaarheid te durven delen.

Lees meer

Ontspannen toeleven naar de retraite

dinsdag, 12 juli 2022

Ontspannen toeleven naar de retraite

Door Peter van Leeuwen

Van 09-08-2022 tot en met 14-08-2022 vindt in het European Intitute of Applied Buddhism (EIAB) de jaarlijkse Nederlandstalige zomerretraite plaats: 'de weg van liefde en begrip'. Een retraite geeft deelnemers een kans om stil te staan en ons leven diepgaand te bekijken. Een kans om afstand te nemen van ons streven naar plezier op de korte termijn. 

Lees meer

Zenverhaal: de lege stupa

maandag, 20 juni 2022

Zenverhaal: de lege stupa

Door Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht. Het is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekend om zijn poëzie, koans en verhalen. Zenverhalen zijn allegorieën die worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand kan je een verhaal uit deze rijke traditie lezen dat is geïllustreerd door Annemieke.

Lees meer

De Eerbare Oogst

dinsdag, 14 juni 2022

De Eerbare Oogst

Door Koen Demeyer

Naast het cultiveren van een liefdevolle relatie met onszelf en met de medemens heeft Thich Nhat Hanh, ook veel aandacht besteed aan het herstellen en verdiepen van een goede band met de Aarde en de Natuur. Hij verwoordt dit treffend als volgt: ”Het is niet de natuur die beschadigd is. Het is vooral de band tussen mens en natuur die beschadigd is.“

Lees meer

Lessen van Thay (3/3): Toevlucht nemen in de sangha

maandag, 30 mei 2022

Lessen van Thay (3/3): Toevlucht nemen in de sangha

Door Leni Cellini

Als er iets is dat ik van Thich Nhat Hanh geleerd heb, dan is het wel het belang van community (sangha in het Sanskriet). Het belang van samenzijn en gedragenheid. Van togetherness. Brotherhood en sisterhood. En hoe helend het kan zijn om toevlucht te nemen in de sangha.

Lees meer

Vrij zijn wie je bent

maandag, 23 mei 2022

Vrij zijn wie je bent

Door Jan Veenendaal

Ter voorbereiding op mijn lezing in het LIA Verdiepingsprogramma van 24 april jl over het thema ‘Vrij zijn, waar je ook bent’ (naar het gelijknamige boek van Thây) heb ik veel nagedacht en gemediteerd over dit onderwerp en kwam tot de conclusie dat je alleen ‘vrij kunt zijn, waar je bent’ wanneer je ‘vrij bent, wie je bent'.

Lees meer

Zenverhaal: Doodgaan

vrijdag, 20 mei 2022

Zenverhaal: Doodgaan

Door Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen.

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht. Het is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekend om zijn poëzie, koans en verhalen. Zenverhalen worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand kan je een verhaal uit deze rijke traditie lezen dat is geïllustreerd door Annemieke.

Lees meer