Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

14 oktober 2024

Thich Nhat Hanh bracht rust in mijn leven

Door Didie Schackman

Thich Nhat Hanh had zijn 'Continuation Day' op 11 oktober.  Ter gelegenheid daarvan schreef ik dit artikel.  Thay was één van de belangrijkste mensen in mijn leven en hij leerde me om zonder oordeel naar mezelf te kijken. Dat was hard nodig, want ik maakte verschillende fasen in mijn leven door van eenzaamheid en ongeluk. 

Iedere dag denk ik aan Thich Nhat Hanh. Daar hoef ik geen moeite voor te doen, want het is zo natuurlijk als ademen. Thay, zoals zijn trouwe boeddhistische gemeenschap hem noemt, brengt namelijk al meer dan vijftien jaar rust in mijn leven. Dankzij Thich Nhat Hanh beschik ik over geduld, compassie en positieve kracht. Niet eerder vond ik zoveel moois bij een eenvoudige leraar.

Ik durf gerust te zeggen dat de zenmonnik miljoenen mensen op deze aardbol heeft geïnspireerd tot leven in het nu. Dankzij Thich Nhat Hanh is er in het Westen een generatie opgekomen die mindfulness beoefent in het dagelijks leven met compassie voor elkaar en de natuur. Al mediterend, wandelend, thuis of op het werk beoefenen zij opmerkzaamheid van gevoel, gedachten en handelingen. En werken ze samen aan vooruitgang in deze maatschappij, zonder agressie. De boeddhistische leraar heeft van mindfulness zijn levenswerk gemaakt. Hij publiceerde meer dan honderd boeken en heeft verschillende boeddhistische gemeenschappen opgericht in landen zoals Duitsland, Frankrijk, Vietnam en de VS. Daarnaast leidde hij talloze retraites waarin hij mindfulness onderwees aan volwassenen, kinderen, zakelijke leiders, politici en onderwijzers.

Lees het artikel verder op Bodhi
Dit artikel is met toestemming overgenomen van Didie Schackman, Bodhi uitgever en mindful ondernemer
Foto is van Didie Schackman