Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

EIAB - Duitsland

Ashoka building the EIABHet European Institute of Applied Buddhism (EIAB) ligt in de Duitse plaats Waldbröl, 70 km ten oosten van Keulen. Het instituut is in 2008 door Thich Nhat Hanh opgericht voor de studie en beoefening van boeddhisme en meditatie, toegesneden op de toepassing in het dagelijkse leven. In het EIAB leven ca 40 monniken en nonnen, van diverse nationaliteiten. Cursussen en retraites vinden plaats in de aandachtige sfeer van het kloosterleven.

Cursusaanbod

Het EIAB wil met zijn cursusaanbod individuen, stellen, gezinnen. jongeren en andere doelgroepen helpen de wijsheid van het boedhisme toe te passen in hun dagelijks leven en in de maatschappij. De cursussen in het EIAB zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht geloof en overtuiging, of ervaring met meditatie. De cursustaal in het EIAB is meest Duits, soms Engels. Voor het volledige programma van het EIAB en voor meer informatie (Duits of Engels) zie de website van het EIAB.

Interreligieuze dialoog

Het EIAB wil meehelpen een interreligieuze dialoog op lokaal en internationaal op gang te brengen, en wil bijdragen aan de ontwikkeling van een mondiale ethiek.

Meeleven in het klooster

Gasten zijn altijd welkom om enkele dagen te logeren en deel te nemen aan het kloosterleven. Logeren kan voor een of twee weken of een weekend, waarbij je het beste op vrijdag kunt arriveren. Voor een verblijf langer dan twee weken wordt gevraagd een schriftelijk verzoek in te dienen met je motivatie. We zijn erg blij met vrienden die voor langere periodes met ons willen praktiseren, maar de sangha kan de de beslissing hierover pas nemen, nadat je twee weken bij ons in het EIAB geweest bent. We baseren onze beslissing op je mogelijkheden in harmonie met de sangha te leven en je betrokkenheid en inzet in de beoefening. In het EIAB zijn 2-, 3- en 4-persoonskamers aanwezig. Er zijn wastafels op de kamers. Toiletten en douches op de gang. Meenemen: slaapzak of beddegoed (kussens en dekbedden aanwezig). Handdoeken ook zelf meenemen. Prijs: Het EIAB rekent een prijs van €65 per nacht op een 3-4-persoonskamer (situatie najaar 2017).

Nederlandstalige retraite

Sinds 2010 is er ieder jaar een grote Nederlandstalige retraite in het EIAB. Tot 2014 met Thich Nhat Hanh, vanaf 2015 met senior dharmaleraren in deze traditie. Voor kinderen, tieners en jongeren (tot 35 jaar) zijn er aparte programma's. 

Lees verder