Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Plum Village - Frankrijk

plum villagePlum Village is het hoofdklooster van de internationale boeddhistische gemeenschap die door Thich Nhat Hanh werd gesticht in 1982. Hiermee realiseerde hij zijn droom: het scheppen van een heilzame, voedende omgeving waar mensen kunnen oefenen om in harmonie met elkaar en met de Aarde te leven. Plum Village ligt in het plaatsje Thenac, in de omgeving van Bergerac, Zuid-Frankrijk. In de loop van de jaren werd het kloostercomplex uitgebreid met diverse hamlets (vestigingen) in verschillende dorpjes in de omgeving.

Plum Village (pruimendorp) is genoemd naar de pruimenboomgaarden die rondom de kloosters zijn aangeplant.

In Plum Village worden vrijwel het hele jaar rond retraites gegeven. Duizenden mensen van over de hele wereld nemen hieraan deel. Vooral de zomerretraite is geliefd. Engels, Frans en Vietnamees zijn de hoofdtalen.

Zomerretraite

De jaarlijkse zomerretraite (Zomer Opening) is in juli. Het accent ligt op aandachtig leren zijn in het dagelijks leven. Ook kinderen zijn bij deze retraite van harte welkom. Voor hen is er een apart programma. De capaciteit van de binnenaccommodaties in Plum Village is beperkt. Er is echter volop gelegenheid om te kamperen.

Retraites in lente, herfst en winter

In het voorjaar en in de herfst zijn er langlopende retraites waar mensen welkom zijn voor een verblijf van een week of meer. De jaarlijkse 3-maanden winterretraite in de winter staat open voor zowel kloosterlingen als leken. Honderden leken komen hier hun beoefening verdiepen. Ze leven sober en harmonieus mee met de kloostergemeenschap en volgen de dagelijkse lezingen.

Intreden als monnik of non

Op de website van Plum Village is uitgebreide informatie te vinden hoe je kunt intreden als monnik of non. Een nieuwe mogelijkheid is het vijfjarenprogramma voor jongeren tot 32 jaar. Dit programma biedt de mogelijkheid vijf jaar te leven als een monnik of non in de dagelijkse sfeer van mindfulness en broeder- en zusterschap. Na vijf jaar kun je besluiten weer de maatschappij in te gaan of de volledige wijding tot non of monnik te ondergaan. Lees meer

Happy Farm

Door een aantal leken die langdurig in Plum Village leven en monniken is een biologische groente- en fruitkwekerij opgezet, de Happy Farm. Ze kweken biologische groenten en fruit voor de maaltijden in het klooster. Jaarlijks wordt hier een grote retraite gegeven over ecologie en mindful living die door veel jongeren wordt bezocht. Je kunt ook op andere tijden in het jaar mee komen werken en leven.

Lees verder

Korte films over Plum Village (2016, Hong Kong Television Network (HKTV)