Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Samen mediteren in een groep (sangha)

go as a riverOnze leraar Thich Nhat Hanh leert ons hoe belangrijk het is om deel te nemen aan een sangha. Hij vergelijkt een sangha met een rivier: "Alleen zijn we kwetsbaar, maar met broeders en zusters om samen mee te oefenen kunnen we elkaar ondersteunen. We kunnen niet als een losse druppel water naar de zee gaan – we zouden uitgedroogd zijn voordat we onze bestemming bereikt hadden. Maar als we een rivier worden, als we als een sangha gaan, zullen we zeker bij de zee komen. Je hebt een sangha nodig; je hebt broeders en zusters nodig of een vriend, die je eraan herinneren wat je al weet. De leer van de Boeddha, de Dharma, is in jou, maar hij heeft water nodig om zich te kunnen manifesteren en verwezenlijken."

Sluit je aan bij een sangha

Wil je ook profiteren van de kracht van samen mediteren, dan kun je je aansluiten bij een van onze meditatiegroepen. Er zijn er ca 75 verspreid over Nederland en Vlaanderen. Vaak worden ze 'sangha' genoemd, wat spirituele gemeenschap betekent. Naast het gezamenlijk mediteren delen de deelnemers hun ervaringen met de beoefening van mindfulness in hun dagelijks leven. Ze ondersteunen elkaar om meer liefde en begrip te ontwikkelen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten sangha's, zoals lokale sangha's in een stad of dorp of thematische sangha's voor een bepaalde doelgroep of interesse. 

Online samen mediteren

Binnen onze gemeenschap zijn er ook diverse mogelijkheden om online samen te komen voor meditatie en delen.  Enkele groepen bieden dagelijks of wekelijks online meditatie aan:

Daarnaast zijn er online sangha's rond een thema.

Overzicht

Er is op deze website een overzicht van alle sangha's, in persoon of online. Kijk hier voor een overzicht van de Leven in Aandacht sangha's. Elke sangha heeft een eigen webpagina met informatie.
Jongerensangha's zijn er ook. Die vind je onder de naam Wake Up (voor jongeren van 18 tot 35 jaar). 

Zelf een sangha oprichten?

Is er geen sangha bij jou in de buurt, dan kan je er ook zelf een oprichten. Kijk hiervoor in de handleiding 'Hoe een sangha starten'.