Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Nieuws

Op deze pagina plaatsen we nieuws, oproepen en aankondigingen. Nieuwsartikelen zijn afkomstig van de internationale Plum Village gemeenschap of vanuit Leven in Aandacht in Nederland en Vlaanderen. Stuur je bijdrage aan: webredactie@aandacht.net

Introductie tot het boeddhisme - online opleiding

donderdag, 07 december 2023

Introductie tot het boeddhisme - online opleiding

In de nieuwsbrief van de Boeddhistisch Unie Belgie lazen we een aankondiging van een interessante Nederlandstalige cursus 'Introductie tot het Boeddhisme' door Shaku Jinsen Pinnoo, een Japanse monnik en wetenschapper die woont en werkt in Leuven.

Lees meer

Jan Veenendaal overleden

woensdag, 29 november 2023

Jan Veenendaal overleden

Een bijzonder veelzijdige en zeer geliefde man is 'uit de tijd' gegaan. Jan Veenendaal is op 27 november 2023 overleden.

Jan was lid van de Orde van Interzijn en bevlogen in het uitdragen van de lessen van zijn leraar Thich Nhat Hanh. Jan was bij deze website betrokken door de blogs die hij schreef. De laatste van deze serie kan je hier lezen.

Jan heeft eerder ook op deze website over zijn engagement en zijn werk met gedetineerden verteld. Hij was als columnist betrokken bij het Boeddhistisch Dagblad en hoofdredacteur Joop Hoek reflecteert in een column op zijn overlijden en zijn betrokkenheid bij geestelijke verzorging voor (ex)gevangenen.

Lees meer

Winter digi-detox met Leni Cellini

zaterdag, 25 november 2023

Winter digi-detox met Leni Cellini

Deze winter organiseert Leni Cellini opnieuw een digitale detox. Drie maanden minder input. Minder ruis en onnodige prikkels. Drie maanden meer mentale ruimte. Meer rust en eenvoud in je dagen.

Lees meer

Inclusiviteit vraagt een open hart

donderdag, 23 november 2023

Inclusiviteit vraagt een open hart

Op 18 november organiseerde St. Leven in Aandacht een Dag van Verbinding. Afgevaardigden van een groot aantal actieve groepen binnen onze gemeenschap gingen met elkaar in gesprek over  nieuwe wegen voor betere samenwerking. Het werd een mooie, vruchtbare dag.
Dharmaleraar Marjolijn van Leeuwen las bij het begin van de dag een inspirerende tekst voor over 'Inclusiviteit' van onze leraar Thich Nhat Hanh. Omdat deze tekst ons allen in deze moeilijke tijden kan helpen, hebben we hem hier integraal opgenomen.

Lees meer

Zingen voor vrede - Elke woensdagavond online

zondag, 19 november 2023

Zingen voor vrede - Elke woensdagavond online

We treuren allemaal om de verschrikkingen van de oorlog in de wereld en het steeds verder toenemende verlies van mensenlevens, vooral in het Midden-Oosten. In deze tijd is het gemakkelijk om de ander de schuld te geven en de cyclus van geweld tegen anderen in onze gedachten voort te zetten. We weten dat geweld niet kan leiden tot rechtvaardige en vreedzame oplossingen. 

Lees meer

Pelgrimage naar Vietnam: Returning to our Roots

dinsdag, 07 november 2023

Pelgrimage naar Vietnam: Returning to our Roots

Om Thay te eren en Thay's tweede herdenkingsdag te gedenken, nodigen we Thay's studenten van over de hele wereld uit om naar Vietnam te komen. Het is een kans voor Thay's studenten om zich te verbinden met onze spirituele voorouderlijke wortels in Vietnam. We zullen ook plaatsen bezoeken die belangrijk waren voor Thay's leven en groei als groot spiritueel leraar.

Lees meer

Eten als liefdestaal

donderdag, 26 oktober 2023

Eten als liefdestaal

Door Peter van Leeuwen

Onderstaand een interview met Agnes Sakai. Zij combineert haar liefde voor koken en eten met anderen met de beoefening van mindfulness. In haar koken legt zij een verbinding met haar vader die haar het koken en eten als een taal der liefde heeft geleerd.

Lees meer