Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Basisoefeningen

Er zijn veel vormen om meditatie en leven in aandacht te beoefenen. Hieronder als voorbeeld en stimulans een aantal mogelijke oefeningen. Bij sommige stukjes staan aanwijzingen hoe de oefening uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld zit- en loopmeditatie, omhelzen. 

Ademen

breathe smile

In leven zijn betekent dat je in- en uitademt. Je adem is altijd en overal bij je. Als je je daarvan bewust bent, kun je van je ademhaling een plaats van toevlucht maken, een altijd aanwezige en trouwe vriend.

Lees meer

Gatha's

afwasGatha's zijn kleine gedichtjes die je helpen om de dagelijkse bezigheden mindful uit te voeren. Al die kleine handelingen, waar je meestal niet bij stilstaat, kunnen door een gatha in een nieuw licht komen te staan. Je ervaart ze op een dieper niveau. 

Lees meer

In de keuken

keuken

Ook de keuken is een prima oefenruimte voor mindfulness. Als je kookt of de keuken schoonmaakt, probeer dan je volledig bewust te zijn van je ademhaling en de dingen die je doet. Zo kun je op een ontspannen en rustige manier werken.

Lees meer

Mindfulness Apps

PlumVillage appWe brengen veel tijd door op onze computer en smartphone. Hierbij raken we vaak compleet verloren in wat zich voordoet op het scherm en verliezen we volledig het contact met ons lichaam en alles om ons heen.

Lees meer

Opstaan

opstaan

Bij het opstaan kun je de nieuwe dag met blijdschap begroeten en jezelf voornemen hem in volle aandacht te leven. Je bent je ervan bewust dat deze dag een nieuwe, frisse start biedt en dat er 24 kostbare uren voor je liggen om te leven.

Lees meer

Wierook offeren

wierook offeren

Voordat je gaat mediteren kun je een wierookstokje opsteken. Nadat je het stokje aangestoken hebt kun je het eerst offeren aan de Boeddha, als dank voor zijn inspiratie. Je houdt het wierookstokje in je gevouwen handen tegen je voorhoofd en buigt.

Lees meer

Zorgen voor je boosheid

huilende babyWanneer een baby huilt kan de verzorger het kind in de armen nemen. Alleen al het liefhebbende gebaar van het oppakken en omarmen van het kind verzacht het leed. Op dezelfde manier kun jij je eigen boosheid omarmen en jezelf daarmee verlichting geven.

Lees meer

Eten

SamenEtenMindful eten is de oefening om volledig aanwezig te zijn bij alle aspecten van de maaltijd: de kleuren, de geuren, de smaak. Als je samen met anderen eet, ervaar je ook bewust hun aanwezigheid. 

Lees meer

Geluiden van aandacht

oostende 03Tijdens een meditatiebijeenkomst of retraite in de traditie van Thich Nhat Hanh kan het voorkomen dat je het geluid van een klok, klankschaal of bel hoort en merkt dat alle aanwezigen stil blijven staan en stoppen met de dingen die ze op dat moment aan het doen zijn.

Lees meer

Loopmeditatie

loopmeditatie2Loopmeditatie is lopen en je er helemaal bewust van zijn dat je loopt. Je loopt om te lopen, niet om ergens aan te komen. Je loopt vrij en stevig, niet langer gehaast of in gedachten en je probeert aanwezig te zijn in ieder stap.

Lees meer

Omhelzen

omhelzenWanneer we elkaar omhelzen, verbinden we onze harten en weten we dat we niet afgescheiden zijn van elkaar. Wanneer we elkaar mindful omhelzen, wordt de andere persoon echt en levend. We hoeven niet te wachten tot iemand vertrekt.

Lees meer

Rust nemen

hangmat

Weten wanneer het nodig is om rust te nemen is een diepgaande oefening. Soms ben je heel gedreven bezig geweest met oefenen of had je het zo druk met andere dingen dat je vergat de dingen mindful te doen. Daar kun je heel erg moe van worden. 

Lees meer

Zitmeditatie

zitmeditatie3Zitmeditatie is thuiskomen bij jezelf door je aandacht en zorg helemaal te richten op wat er in en om je heen aanwezig is. Je zit rechtop met waardigheid, je richt je aandacht op je ademhaling en je keert daar steeds weer naar terug zodra je merkt dat je aandacht afgedwaald is. 

Lees meer

Zorgen voor je lichaam

mm 05

Voor je lichaam zorgen is een belangrijke oefening. De toestand van je geest drukt zich uit in je lichaam en andersom. Rust nemen is ook voor het lichaam belangrijk, maar ook de Tien Bewegingen en Totale Ontspanning zijn twee oefeningen die de gezondheid van licham en geest versterken.

Lees meer

 

Er zijn ruim 70 meditatiegroepen. Zoek een groep (sangha) bij jou in de buurt

homepage image placeholder