Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Zorgen voor je boosheid

huilende baby

Een huilende baby neem je in je armen. Alleen al het liefhebbende gebaar van het oppakken en omarmen van het kind verzacht het leed. Op dezelfde manier kun jij je eigen boosheid omarmen en daarmee jezelf verlichting geven.

Wijs je boosheid niet af. Je boosheid is een deel van jezelf dat om liefde en aandacht vraagt. Als boosheid ontstaat kun je het beste eerst tijd nemen om tot jezelf te komen. Het is beter niet direct te reageren en in plaats daarvan  jezelf afleiden van de situatie of de persoon die je boosheid triggerde. Je kunt met aandacht ademen, naar buiten gaan en loopmeditatie beoefenen om tot rust te komen en je geest helder te laten worden.

Nadat de baby tot rust gekomen is, kan je als ouder verder onderzoeken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Heeft de baby honger, een schone luier nodig of misschien koorts? Dat kun jij ook met je boosheid doen. Zodra je weer kalm en rustig bent, onderzoek je bij jezelf waardoor de boosheid is ontstaan. Je kunt diepgaand kijken naar jezelf en naar de persoon of de situatie die de boosheid wakker gemaakt heeft. Het zou zomaar kunnen dat we moeite met iemand hebben, omdat diegene een kant van onszelf weerspiegelt die we moeilijk kunnen accepteren. Wanneer we echter groeien in liefde en acceptatie van onszelf dan breidt deze liefde en acceptatie zich ook uit naar degenen met wie we omgaan en zal het zaadje van boosheid minder snel en vaak aangeraakt worden.

Zie ook:

Woede, een boek van Thich Nhat Hanh