Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Dharmaleraren

Dharmaleraren (Vietnamees: Dharmacharya's) zijn leden van de Orde van Interzijn die als leraar zijn verkozen op basis van de stabiliteit in hun beoefening en hun vermogen om een mindful leven te leiden. Deze leraren  - nonnen, monniken en leken - kunnen gezien worden als een voortzetting van zenmeester Thich Nhat Hanh. Als iemand zover is dat hij de Dharma (leer van de Boeddha) kan voorleven of overdragen – niet alleen in woorden maar ook in daden – dan wordt deze persoon tot leraar gewijd door een senior monnik of non tijdens de jaarlijkse Lamp Transmissie in Plum Village.

Thay Transmitting Lamp

Bewaar het licht en geef het door aan de volgende generaties.
We zijn ons ervan bewust dat onze wortels de Boeddha en spirituele voorouders zijn.
We beloven de wijsheid, het mededogen, de vrede en vreugde die spirituele voorouders hebben overgedragen, te ontvangen.
We beloven ons lijden te transformeren, en mensen van deze tijd te helpen hun lijden te transformeren, en Dharma-deuren op nieuwe manieren te openen.
We beloven elkaar te zien als broer en zus in dezelfde spirituele familie.
We beloven dat we voor elkaar zullen zorgen, zodat we elkaar kunnen helpen.
We beloven om liefdevol spreken en diep luisteren te oefenen.
We beloven haat en jaloezie te transformeren, zodat we door kunnen gaan.
Alleen als we dat doen, kunnen we kinderen van de Boeddha en van spirituele voorouders zijn.

~~ Woorden van Thay bij de ordinatieceremonie en lamptransmissie in Thailand, oktober 2010

Hieronder een overzicht van de Nederlandstalige dharmaleraren die momenteel actief zijn binnen de Nederlands-Vlaamse gemeenschap van Leven in Aandacht:

Broeder Pham Hanh

Pham Hanh 2022Br Pham Hanh, is een geboren en getogen Rotterdammer. Door Thich Nhat Hanh in Plum Village tot monnik gewijd in juli 2012. Hij is een zoeker naar concrete manieren om de beoefening in zijn dagelijks leven te integreren.

 

Lees verder

Broeder Phap Ung

phap UngBroeder Phap Ung is monnik en senior dharmaleraar. Hij leeft in het klooster  Plum Village. Hij is op tienerleeftijd als Vietnamese bootvluchteling naar Nederland gekomen. Hier heeft hij onderwijs gevolgd en gestudeerd. In 1993 is hij als monnik ingetreden in Plum Village, en in 1999 ontving hij de overdracht tot dharmaleraar.

Lees verder

Broeder Phap Xa

phap xaBroeder Phap Xa (Xa betekent gelijkmoedigheid) woont in de kloostergemeenschap van het European Institute for Applied Buddhism in Waldbröl (Duitsland). Hij is geboren en opgegroeid in Nederland. Na een studie wiskunde werkte hij een aantal jaren als leraar en daarna op een ingenieursbureau. 

Lees verder

Eveline Beumkes

Eveline Beumkes2016Eveline Beumkes kwam in 1984 voor het eerst in aanraking met Thich Nhat Hanh. Ze verbleef drie jaar in zijn meditatiecentrum in Plum Village, van 1989 tot 1992. Daarna begon zij in Nederland lezingen en retraites rond leven in aandacht te organiseren en boeken van Thich Nhat Hanh in het Nederlands te vertalen. 

Lees verder

Françoise Pottier

FrancoiseFrançoise Pottier is van Franse komaf. Zij ontmoette Thich Nhat Hanh in 1982, toen hij voor het eerst naar Nederland kwam om een lezing en retraite te geven in De Kosmos in Amsterdam. Zij werkte in die jaren op het secretariaat van de International Fellowship of Reconciliation, 

Lees verder

Hilly Bol

Hilly Bol2Hilly Bol kwam in 1996 voor het eerst in aanraking met de traditie van Thich Nhat Hanh. De eenvoudige en diepgaande beoefening werd een bron van inspiratie voor het dagelijks leven. Vanaf het begin (2003) is ze lid van de Sangha van hulpverleners. 

Lees verder

Jan Boswijk

Jan BoswijkJan Boswijk is sinds 1998 lid van de Orde van Interzijn en ontving in 2004 de transmissie tot dharmaleraar van Thich Nhat Hanh. Opleidingen: psychologie, gestalttherapie, bio-energetica, groepsdynamica, organisatie-ontwikkeling en meditatie. 

Lees verder

Joriek Rijsenbilt

Jorieke 2022 Joriek ontmoette de leer van Thich Nhat Hanh in 1996 in de boekenkast van Zen Klausen in der Eifel. Een Boeddhistisch oefencentrum, waarvan haar geliefde Dharma leraar, Judith Bossert, Chân Sac, één van de oprichters was. 

Lees verder

Look Hulshoff Pol

Look Hulshoff PolLook maakte voor het eerst kennis met Thich Nhat Hanh in 1998. In 2002 werd hij lid van de Orde van Interzijn. In 2010 werd hij tegelijk met zijn vrouw Jane geordineerd als Dharmaleraar.

Lees verder

Margriet Messelink

margrietMargriet Messelink (1954) werd geraakt door de diepe inzichten van het Boeddhisme. Zij volgde aanvankelijk vele retraites in het Tibetaans Boeddhisme, en sinds 2000 in de traditie van Thich Nhat Hanh.

Lees verder

Margriet Versteeg

margriet versteegMargriet Versteeg is geboren in Zuid-Afrika. Aanvankelijk was ze bibliothecaresse. Daarna werkte ze vele jaren als natuurgeneeskundig therapeute. Vanaf begin jaren negentig leeft en werkt ze in de traditie van Thich Nhat Hanh. 

Lees verder

Marjolijn van Leeuwen

marjolijn 2014Marjolijn van Leeuwen kwam in 1993 in aanraking met de leer van Thich Nhat Hanh. In 2003 ontving zij van hem de transmissie tot dharmaleraar. Samen met anderen stichtte ze in 2009 het Vriendenhuis Nooitgedacht in Tricht (bij Geldermalsen), dat helaas in 2020 is opgeheven.

Lees verder

Marleen Van den Bosch

MarleenMarleen leerde Thay kennen in 2006. Het voelde als thuiskomen. In 2013 werd ze lid van de OI en in de zomer van 2022 ontving ze de lamp. Haar grootste aspiratie is de dharma te delen in haar gesprekstherapie, mindfulnesstrainingen en weekenden en retraites.

Lees verder

Tineke Spruytenburg

Tineke Spruytenburg 2021 2Tineke Spruytenburg maakte in de zomer van 2005 kennis met Plum Village en leefde vanaf de herfst 2 jaar in het ritme van de kloostergemeenschap. Zij trad in 2006 toe tot de Orde van Interzijn en ontving de transmissie tot dharmaleraar tijdens de 21 dagen retraite van 2018.

Lees verder

Zuster Jina

zr JinaZuster Jina (Chan Dieu Nghiem - True Wonder) is senior dharmaleraar. Zij is van Iers-Nederlandse afkomst. In 1985 trad zij in als non in een Japans klooster. In 1990 sloot ze zich aan bij de Plum Village gemeenschap in Frankrijk en was een van de eerste Europese kloosterlingen van Thich Nhat Hanh. 

Lees verder

Zuster Sang Nghiem

zr sang nghiemZuster Sang Nghiem is 12 jaar geleden ingetreden als non bij Plum Village. Vorig jaar kreeg ze de transmissie tot dharmaleraar. Zuster Sang Nghiem woont in het klooster Maison de l'Inspir ten oosten van Parijs