Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Dharmaleraren

Dharmaleraren (ook wel Dharmacharya's genoemd) zijn leden van de Orde van Interzijn die als leraar zijn verkozen op basis van de stabiliteit in hun beoefening en hun vermogen om een mindful leven te leiden. De leraren zijn een voortzetting van zenmeester Thich Nhat Hanh die nu zelf geen lezingen meer kan verzorgen. Als iemand zover is dat hij de Dharma (leer van de Boeddha) kan overdragen – niet alleen in woorden maar ook in daden – dan wordt deze persoon tot leraar gewijd door een senior monnik of non tijdens de Lamp Transmissie in Plum Village.

Hieronder een overzicht van de Nederlandstalige dharmaleraren:

Broeder Phap Ung

phap UngBroeder Phap Ung is monnik en senior dharmaleraar. Hij leeft in het klooster  Plum Village. Hij is op tienerleeftijd als Vietnamese bootvluchteling naar Nederland gekomen. Hier heeft hij onderwijs gevolgd en gestudeerd. In 1993 is hij als monnik ingetreden in Plum Village, en in 1999 ontving hij de overdracht tot dharmaleraar.

Lees meer

Broeder Phap Xa

phap xaBroeder Phap Xa (Xa betekent gelijkmoedigheid) woont in de kloostergemeenschap van het European Institute for Applied Buddhism in Waldbröl (Duitsland). Hij is geboren en opgegroeid in Nederland. Na een studie wiskunde werkte hij een aantal jaren als leraar en daarna op een ingenieursbureau. 

Lees meer

Cuong Lu

cuong lu 2014Cuong Lu is van Vietnamese afkomst. Hij kwam als tiener met zijn familie naar Nederland. Zestien jaar lang, van 1993 tot 2009, leefde hij als monnik in Plum Village. In 2000 ontving hij de transmissie tot dharmaleraar van Thich Nhat Hanh. Sinds 1994 heeft hij retraites gegeven in allerlei landen over de hele wereld.

Lees meer

Eveline Beumkes

Eveline Beumkes2016Eveline Beumkes kwam in 1984 voor het eerst in aanraking met Thich Nhat Hanh. Ze verbleef drie jaar in zijn meditatiecentrum in Plum Village, van 1989 tot 1992. Daarna begon zij in Nederland lezingen en retraites rond leven in aandacht te organiseren en boeken van Thich Nhat Hanh in het Nederlands te vertalen. 

Lees meer

Françoise Pottier

FrancoiseFrançoise Pottier is van Franse komaf. Zij ontmoette Thich Nhat Hanh in 1982, toen hij voor het eerst naar Nederland kwam om een lezing en retraite te geven in De Kosmos in Amsterdam. Zij werkte in die jaren op het secretariaat van de International Fellowship of Reconciliation, 

Lees meer

Hilly Bol

Hilly Bol2Hilly Bol kwam in 1996 voor het eerst in aanraking met de traditie van Thich Nhat Hanh. De eenvoudige en diepgaande beoefening werd een bron van inspiratie voor het dagelijks leven. Vanaf het begin (2003) is ze lid van de Sangha van hulpverleners. 

Lees meer

Jan Boswijk

Jan BoswijkJan Boswijk is sinds 1998 lid van de Orde van Interzijn en ontving in 2004 de transmissie tot dharmaleraar van Thich Nhat Hanh. Opleidingen: psychologie, gestalttherapie, bio-energetica, groepsdynamica, organisatie-ontwikkeling en meditatie. 

Lees meer

Margriet Versteeg

margriet versteegMargriet Versteeg is geboren in Zuid-Afrika. Aanvankelijk was ze bibliothecaresse. Daarna werkte ze vele jaren als natuurgeneeskundig therapeute. Vanaf begin jaren negentig leeft en werkt ze in de traditie van Thich Nhat Hanh. 

Lees meer

Marjolijn van Leeuwen

marjolijn 2014Marjolijn van Leeuwen kwam in 1993 in aanraking met de leer van Thich Nhat Hanh. In 2003 ontving zij van hem de transmissie tot dharmaleraar. Samen met anderen stichtte ze in 2009 het Vriendenhuis Nooitgedacht in Tricht (bij Geldermalsen).

Lees meer

Rochelle Griffin

RochelleRochelle Griffin, geboren Amerikaanse, was aanvankelijk verloskundige. Na een zwaar auto-ongeluk in 1980 vond zij in meditatie verlichting voor haar chronische pijn. Eerst oefende zij vijftien jaar lang in een Japanse zenrichting, tot ze in 1995 in Plum Village in Thich Nath Hanh haar leraar vond. 

Lees meer

Tineke Spruytenburg

Tineke SpruytenburgTineke Spruytenburg kwam Thich Nhat Hanh in 2005 op het spoor, maakte in de zomer kennis met Plum Village en leefde vanaf de herfst twee jaar in het ritme van de kloostergemeenschap. Zij trad in 2006 toe tot de Orde van Interzijn en ontving de transmissie tot dharmaleraar tijdens de 21 dagen retraite van 2018. 

Lees meer

Zuster Jina

zr JinaZuster Jina (Chan Dieu Nghiem - True Wonder) is senior dharmaleraar. Zij is van Iers-Nederlandse afkomst. In 1985 trad zij in als non in een Japans klooster. In 1990 sloot ze zich aan bij de Plum Village gemeenschap in Frankrijk en was een van de eerste Europese kloosterlingen van Thich Nhat Hanh. 

Lees meer

Zuster Lan Nghiem

zuster Lan NghiemZuster Lan Nghiem (Lan is wilde orchidee) is geboren in Amsterdam en woont sinds 1992 in Frankrijk. Door L'Arche van Lanza del Vasto raakte ze enthousiast voor het spirituele leven. Zij trad in als non in Plum Village in 2003 en is Dharmaleraar sinds 2012. 

Lees meer

 

Er zijn ruim 70 meditatiegroepen. Zoek een groep (sangha) bij jou in de buurt

homepage image placeholder