Mindfulness beoefenen - Leven in aandacht
Mindfulness, volle aandacht, betekent dat we ons op elk moment bewust zijn van wat zich in en om ons heen afspeelt. Dit helpt ons om in contact te komen met de wonderen van het leven in het hier en nu. Ons hart opent zich en is volkomen aanwezig in het huidige moment. Als we zo aanwezig zijn, kunnen we alles accepteren zoals het is. Veranderingen kunnen op een natuurlijke wijze plaatsvinden, zonder strijd en weerstand, want dat bezorgt ons gewoonlijk alleen maar meer lijden. Naast bewust ademhalen kunnen we ook loop- en zitmeditatie doen, met aandacht luisteren en spreken, werken of gewoon glimlachen.
Thuiskomen in het hier en nu
Door meditatie kunnen we onze concentratie verbeteren en leren we om alle handelingen in ons dagelijks leven bewust en aandachtig uit te voeren. We kunnen zo lopen dat we met iedere stap thuiskomen, in het hier en nu zijn – en niet alleen lopen om ergens aan te komen. We oefenen om volledig aanwezig te zijn in ieder moment. Dat kan altijd en overal: als we e-mails beantwoorden, surfen op internet, de was opvouwen, autorijden en douchen of tijdens afspraken en vergaderingen. Zie enkele voorbeelden van basisoefeningen.
Samen oefenen
Samen oefenen gaat vaak makkelijker dan alleen. De energie van groepsmeditatie is sterker en de inzichten en ervaringen van anderen helpen je verder. Dit noemen we ‘dharmadelen’, een belangrijk kenmerk van onze beoefening. Dus sluit je aan bij een sangha of neem regelmatig deel aan een retraite of een Dag van Aandacht. Er zijn verspreid over Nederland en Vlaanderen veel sangha's waarbij je je kunt aansluiten. Ook tijdens verdiepingsdagen en retraites kun je samen mediteren, van de stilte genieten en luisteren naar inspirerende lezingen. Raadpleeg hiervoor onze Agenda.
Leven vanuit de Vijf Aandachtsoefeningen
Onze leraar Thich Nhat Hanh heeft de Vijf Aandachtsoefeningen ontwikkeld als leidraad, als universele ethische regels, waarmee we ons leven en onze beoefening richting kunnen geven. Je kunt de Vijf Aandachtsoefeningen tijdens een (grotere) retraite aannemen. Maar ook zonder dat kun je deze oefeningen regelmatig lezen, alleen of samen je met je sangha, om je beoefening te voeden.
Luister wat dharmaleraar Eveline Beumkes zegt over mindfulness (2017):
Lees verder
- De belangrijkste lessen van Thich Nhat Hanh over Mindfulness
- Het Wonder van Mindfulness van Thich Nhat Hanh (2013)
- Mindfulness van Thich Nhat Hanh (2010)