Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Mindfulness beoefenen - Leven in aandacht

Wake Up zomer retraiteMindfulness, volle aandacht, betekent dat we ons op elk moment bewust zijn van wat zich in en om ons heen afspeelt. Dit helpt ons om in contact te komen met de wonderen van het leven in het hier en nu. Ons hart opent zich en is volkomen aanwezig in het huidige moment. Als we zo aanwezig zijn, kunnen we alles accepteren zoals het is. Veranderingen kunnen op een natuurlijke wijze plaatsvinden, zonder strijd en weerstand, want dat bezorgt ons gewoonlijk alleen maar meer lijden. Naast bewust ademhalen kunnen we ook loop- en zitmeditatie doen, met aandacht luisteren en spreken, werken of gewoon glimlachen.

Thuiskomen in het hier en nu
Door meditatie kunnen we onze concentratie verbeteren en leren we om alle handelingen in ons dagelijks leven bewust en aandachtig uit te voeren. We kunnen zo lopen dat we met iedere stap meer thuiskomen in het hier en nu – en niet alleen om ergens aan te komen. We oefenen om volledig aanwezig te zijn in ieder moment. Dat kan altijd en overal: als we e-mails beantwoorden, surfen op internet, de was opvouwen, autorijden en douchen of tijdens afspraken en vergaderingen. Zie enkele voorbeelden van basisoefeningen.

Samen oefenen
Samen oefenen gaat vaak makkelijker. De kracht van groepsmeditatie is sterker en de inzichten en ervaringen van anderen helpen je verder. Dit noemen we ‘dharmadelen’, een belangrijk kenmerk van onze beoefening. Dus sluit je aan bij een sangha of neem regelmatig deel aan een retraite of een Dag van Aandacht. Er zijn verspreid over Nederland en Vlaanderen veel sangha's waarbij je je kunt aansluiten. Voor retraites, cursussen en lezingen kun je de Agenda op deze website raadplegen.

Leven vanuit de Vijf Aandachtsoefeningen
Onze leraar Thich Nhat Hanh heeft de Vijf Aandachtsoefeningen ontwikkeld als leidraad, als universele ethische regels waarmee we ons leven en onze beoefening richting kunnen geven. De Vijf Aandachtsoefeningen worden tijdens een retraite in een meditatiecentrum door een leken of monastieke dharmaleraar overgedragen. 
Een volgende stap in je proces kan zijn om de Veertien Aandachtsoefeningen aan te nemen. Je treedt dan toe tot de Orde van Interzijn. Hiervoor kun je je aanmelden bij de Orde van Interzijn, waarna je een begeleid traject van twee jaar doorloopt. Lees meer.

Dharmaleraar Eveline Beumkes over mindfulness (2017)

Lees verder

 

 

Er zijn ruim 70 meditatiegroepen. Zoek een groep (sangha) bij jou in de buurt

homepage image placeholder