Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Loopmeditatie

loopmeditatie2

Loopmeditatie is lopen en je er helemaal bewust van zijn dat je loopt. Je loopt om te lopen, niet om ergens aan te komen. Je loopt vrij en stevig, niet langer gehaast of in gedachten. Je probeert aanwezig te zijn in ieder stap.

Loopmeditatie is een diepgaande oefening, die je overal en altijd kunt doen. Als je mindful loopt, kun je zien hoe prachtig het leven is: de bomen, de overdrijvende wolken, de eindeloze hemel. Luister naar de vogels, voel de frisse wind. Jij leeft en overal om je heen is het leven. Als je in vrede loopt, oefen je jezelf om te lopen als een vrij mens en kunnen je stappen steeds lichter worden. Je kunt genieten van iedere stap die je zet; iedere stap is verfrissend, voedend en helend. Op die manier lopen is ook een manier om met iedere stap je dankbaarheid en liefde aan de Aarde tonen. 

Hoe lopen we binnen?

Binnen lopen we met kleine passen en stemmen we onze ademhaling af op onze voetstappen. Je begint op een inademing met een stap met je linkervoet. Op een uitademing neem je een stap met je rechtervoet. En zo ga je door, steeds inademend bij een stap met de linkervoet en uitademend bij een stap met de rechtervoet. Je houdt je handen gevouwen voor je borst en je gezicht is ontspannen in een lichte glimlach. Je lichaam beweegt in harmonie met je adem. Je bent je bewust van je hele lichaam en van de aanrakingen van je voeten met de grond.

Als je met anderen loopt, bent je je  bewust van de mensen om je heen. Zo nodig verander je de lengte van je passen om sneller of langzamer te gaan, maar je verandert niet het ritme van je adem. Als je langere tijd samen met anderen loopt, zul je merken dat jullie steeds meer als één organisme voortbewegen.

Je kunt ook een gatha zeggen terwijl je loopt:

Bij de inademing: Ik ben aangekomen Bij de uitademing: Ik ben thuis
Bij de inademing: In het hier Bij de uitademing: In het nu
Bij de inademing: Ik ben stevig Bij de uitademing: Ik ben vrij
Bij de inademing: In de ultieme dimensie      Bij de uitademing: bevind ik mij

Loop- of wandelmeditatie buiten

Loopmeditatie buiten is een prachtige manier om in contact te zijn met de natuur. Het biedt ons de gelegenheid onszelf te verfrissen, aanwezig te zijn in onze omgeving en alle aspecten daarvan te waarderen: de aarde, de lucht, de bomen, de zonneschijn, de andere deelnemers, en soms zelfs de regen. Volledige aandacht is het uitgangspunt. 

Wandelmeditatie is een veelzijdige oefening. Het kan gedaan worden in steden en bebouwde omgevingen, maar ook in een bos of een landelijke omgeving. Hoewel het moeilijker is in een drukke omgeving, kan het juist daar toch een goede oefening zijn.

Hoe lopen we buiten?

Lopen buiten of wandelmeditatie is een simpele, maar diepgaande oefening. Je stemt je stappen af op het ritme van je ademhaling, maar neemt per ademhaling meerdere stappen. Het aantal stappen hangt af van wat je zelf prettig vindt. Veel mensen doen drie stappen voor iedere inademing en drie voor de uitademing. Als we lopen kunnen we stil een gatha zeggen die ons kan ondersteunen bij het vasthouden van het ritme. Bijvoorbeeld: 'in - in - in' en 'uit - uit - uit'. Per stap één woord. Er zijn ook andere gatha's, en je kunt er zelf een maken. Bij het lopen met een groep wordt af en toe de kleine bel uitgenodigd. Dan stoppen we en ademen ten minste driemaal in en uit. We kijken om ons heen, ademen en waarderen de omgeving.