Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Gatha's

afwas

Gatha's zijn kleine gedichtjes die je helpen om de dagelijkse bezigheden mindful uit te voeren. Al die kleine handelingen, waar je meestal niet bij stilstaat, kunnen door een gatha in een nieuw licht komen te staan. 

Je ervaart ze op een dieper niveau. Zo kunnen gatha’s je helpen mindfulness in ieder aspect van je leven te brengen. Je kunt ze met aandacht lezen of voor jezelf opzeggen, hardop of in stilte. Daarmee keer je terug naar jezelf en vergroot je je bewustzijn van de dingen die je op dat moment doet. Gatha’s voeden onze geest en geven ons vrede, rust en vreugde, die we weer met anderen kunnen delen.

Als je de kraan met aandacht opendraait, besef je wellicht hoe kostbaar en mooi water is. Misschien merk je dat je geniet van de helderheid of de temperatuur van het water. Je beseft misschien ook dat er voor veel mensen in de wereld niet genoeg water is en neem je je voor voor geen druppel te verspillen.

Bij het tanden poetsen kun je je voornemen liefdevolle woorden te spreken. Voordat je de motor van je auto start, neem je je voor veilig te rijden. Met een kalme en heldere geest, volledig bewust van alles wat je lichaam doet, raak je minder snel betrokken bij een ongeluk.

Er zijn al veel gatha’s gemaakt, maar je kunt ze ook zelf schrijven, precies zo dat ze jou kunnen helpen om je bewustzijn van je dagelijkse handelingen te vergroten.

Zie ook:

Aandacht is als zonneschijn, Thich Nhat Hanh